Neobistra w końcu wkroczyły do Polski! 5 dobrych adresów
Wystarczy! Ciepłych kurtek i zimowych menu. Czas na proste, pyszne dania i nieformalną atmosferę. Neobistra w końcu wkroczyły do Polski. I wznieciły dyskusję o wyższości smaku nad formą. Dołączysz?
SZTUCZKA BISTRO
ul. Gen. Józefa Bema 6, Sopot
sztuczkabistro.com
Gdyńska Sztuczka zyskała już dobrą sławę. Teraz czas na jej młodszą, swawolną siostrę. Możesz ją odwiedzić w Sopocie. Rockowego tonu w bistro nadaje Paweł Wałęsa, piekielnie zdolny szef kuchni. Jego potrawy urzekają wysublimowaną prostotą. W karcie godną reprezentację mają dania rybne. Fenomenalny dorsz jest zanurzony w aromatycznym pomidorowym consommé, a całości charakteru dodaje pesto z sałatką z kopru włoskiego. Nie brakuje śledzia i zupy rybnej. Mięsożercy i wegetarianie też będą mieli przy czym pomruczeć. Ba! Można się pokusić o zamówienie menu degustacyjnego. PSST! Dzięki systemowi Coravin każde dostępne wino jest serwowane na kieliszki. A jest z czego wybierać. Konkurencją mogą być tylko cocktail
—
BROWAR STU MOSTÓW
ul. jana długosza 2, wrocław
100mostow.pl
Wrocław kwitnie kulinarnie. Jedną z perełek na jego mapie jest browar rzemieślniczy połączony z zawadiacką kuchnią. Za jej sterami stoi nieokiełznany Michał Czekajło. Można tu dobrze zjeść, przy okazji obserwując proces powstawania najlepszego piwa w mieście. W menu jest trochę dań domowych, jak treściwy pyrzyk: dwa babcine klopsiki z mięsem wołowym, kaszą, sosem koperkowym i pikantne paski marchewki z chili. Odrobinę szaleństwa gwarantuje połączenie ciemnego żuru z dorszem i twistem w postaci szczypiorku. I nowojorska
klasyka – hamburger z szarpaną wołowiną podany w bułce wypiekanej na miejscu świetnie wpisuje się w piwną degustację. Wspólnym mianownikiem są produkty od lokalnych dostawców i kulinarna dezynwoltura szefa.
PSST! Na dole znajduje się sklepik z regionalnymi specjałami i dodatkami miejscowego wyrobu. Nie przegap tutejszych precli do piwa!
—
FEDDE BISTRO
ul. Świętojańska 43, gdynia
bistrofedde.pl
—
KROMKI
al. JANA Pawła II 45a, lok. 38,
warszawa
kromkibistro.pl
Lokalizacja wskazuje na brawurę szefa kuchni i właściciela. Pośród osłoniętych różowymi zasłonkami sklepów dla dorosłych i barów z kebabami wylądowało loftowo urządzone bistro. I zachwyciło! Szefem kuchni jest Grzegorz Birek, znany z niepokornego miejsca L’Enfant Terrible. Tu puszcza wodze kulinarnych ambicji i podaje dania łączące prostotę, styl i wyrafinowanie techniczne. Dobre produkty, ciekawe smaki i pomysły na uwiedzenie gości z różnymi preferencjami. Pierogi ruskie z tofu i wegesmalcem są nie tylko dla wegan. Tytułowe kromki, podawane z dodatkami, umilą pogaduchy przy kuflu kraftowego piwa lub kieliszku wina. PSST! Witryna ze słodkościami kusi od wejścia. Ale czy ktoś kiedyś widział kalorię?!
—
TALERZYKI
ul. Mokotowska 33/35, warszawa
talerzyki.eu
Znany warszawski restaurator i szef kuchni Marcin Koch spełnił sen o polskich tapasach. W uroczym lokalu, obok swojej głównej restauracji Bazar Kocha, stworzył miejsce, które jest współczesnym ucieleśnieniem legendy o przedwojennej warszawskiej gastronomii. Nóżki
w galarecie, flaczki z boczniaka, paprykarz – smakują niebywale. Podobnie jak nowocześnie podany tatar wołowy, gołąbek z kaszą orkiszową czy szare kluski z kapustą i cebulą. Do tego nastrojowe oświetlenie, starannie dobrana muzyka i obficie wyposażony bar. Absolutnie konieczny w takim miejscu. Wszak tapasy wymyślono, by towarzyszyły pełnym kieliszkom. PSST! Sznytki, czyli współczesne kanapki, robione na własnego wypieku chlebie na zakwasie, są podawane nie tylko pod zmrożoną wódkę.
1 z 4
Browar Stu Mostów
2 z 4

Kromki
3 z 4

Fedde Bistro
4 z 4

Sztuczka Bistro