Najlepszy przepis na pizzę w kształcie serca
Jak uczcić Międzynarodowy Dzień Pizzy? Nic tak nie smakuje, jak domowa pizza. Polecamy zrobić ją w kształcie serca, żeby jak najszczerzej wyrazić swoją miłość do ulubionego, włoskiego dania!
Luty zaczął się bardzo intensywnie. Tłusty Czwartek, Międzynarodowy Dzień Pizzy, Walentynki. Te święta kulinarnie nie dadzą nam wytchnienia. Jednak nie sposób ich nie celebrować. Nadwyżkę kalorii zawsze można spalić na siłowni lub zimowym spacerze. Dlatego uhonorujemy ulubione, włoskie danie i zrobimy domową pizzę w kształcie serca. Instagram oszalał na jej punkcie - w tym wariancie sprawdzi się na wiele okazji!
Jak gotować, to z sercem. Szczególnie dla bliskich, a nawet samej siebie. Na szczęście domowa pizza jest łatwa i przynosi radość w trakcie jej robienia. Hawajska, wegetariańska, cztery sery? Stwórz swoją ulubioną kompozycję. Kiedy już upieczesz swoją ulubioną wersję, koniecznie podaj ją z przyprawami.
Odrobina soli morskiej, świeża bazylia lub aromatyczne oregano doskonale podkręci smak włoskiego dania.
Pizza w kształce serca - przepis
Składniki:
spód
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki brązowego cukru
250 g ciemnej mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
wierzch
3 łyżki przecieru pomidorowego
plastry salami
ser mozzarella
papryczki pepperoni
liście świeżej bazylii
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj do nich dwie łyżki mąki i cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie w środku i wlej w nie wyrośnięte drożdże. Wymieszaj składniki, na koniec dodaj oliwę. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i zacznij je wyrabiać dłońmi. Kiedy stanie się gładkie i elastyczne, ulep z niego kulę i odstaw je na godzinę do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką.
3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części - jedną możesz zamrozić lub zrobić dwie pizze. Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką i uformuj w kształt kropli wody. Zagnieć rogi pizzy na szczycie kropli (czyli dole serca), następnie połóż palec wskazujący przy dolnej krawędzi kropli i skieruj go ku górze, by stworzyć kształt serca. Przytrzymaj go przez chwilę, po czym delikatnie zagnieć rogi całej pizzy.
4. Przełóż pizzę na blachę do pieczenia i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. Po tym czasie spód będzie gotowy. Rozsmaruj na nim pesto lub sos pomidorowy.
5. Pizzę posyp ulubionymi składnikami. To mogą być plastry salami w kształcie serc! Polecamy też papryczki pepperoni i, obowiązkowo, górę sera.