Muffinki dyniowe – 3 proste przepisy na babeczki z dynią
Muffinki dyniowe są pyszne, a jednocześnie zdrowe. Przygotujesz je w 15 minut nie licząc czasu pieczenia. Wybrałyśmy przepisy na muffinki dyniowe, które zawsze wychodzą – nawet jeśli rzadko wchodzisz do kuchni!
- Aleksandra Urbaniak
Muffinki dyniowe to sprytny sposób na przemycenie tego zdrowego, jesiennego warzywa pod postacią pysznych słodkości. Dynia zawiera duże ilości beta-karotenu i cynku, które dobrze wpływają na kondycję skóry. Jako składnik ciasta na babeczki sprawia, że po upieczeniu są bardziej wilgotne i aromatyczne.
Wybrałyśmy 3 proste przepisy na muffinki dyniowe, które umilą ci długie jesienne wieczory.
Najlepszy przepis na muffinki dyniowe
Te babeczki dyniowe zawsze wychodzą. Są miękkie i puszyste w środku dzięki ubitej pianie z białek. Z przepisu upieczesz ok. 20 sztuk.
Składniki na muffinki dyniowe:
- 2,5 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki puree z dyni (bardzo łatwo je zrobić: dynię obierz, wydrąż, pokrój na mniejsze kawałki, gotuj pod przykryciem aż zmięknie i rozdrobnij blenderem)
- 130 g masła
- 5 dużych jaj
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- W rondelku umieść puree z dyni, masło i cukier, lekko podgrzej, aby masło się rozpuściło i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
- Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj oddzielone od białek żółtka i ostudzone puree dyniowe z masłem i cukrem. Zmiksuj.
- W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (dzięki temu muffinki dyniowe będą bardziej puszyste). Delikatnie wymieszaj z masą dyniową.
- Ciasto (powinno być dość rzadkie) nakładaj do papilotek umieszczonych w formie do babeczek. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
Opcjonalnie muffinki dyniowe możesz polać lukrem cytrynowym – wystarczy, że połączysz łyżkę soku z cytryny z pół szklanki cukru pudru.
Przepis na muffinki dyniowe bezglutenowe
Nie możesz jeść glutenu? Alternatywą są babeczki dyniowe na bazie mąki ryżowej. Mają orzechowy posmak i aromat cynamonu. Z przepisu wychodzi ok. 10-12 sztuk.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 6 łyżek syropu klonowego
- 1 szklanka puree z dyni (takiego samego jak w poprzednim przepisie)
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich lub innych ulubionych
Wykonanie:
- Do jednej miski wsyp składniki suche (mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i posiekane orzechy) i wymieszaj.
- W drugiej misce umieść pokrojonego banana, puree dyniowe, masło orzechowe, syrop klonowy i wszystko zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.
- Połącz suche i mokre składniki (nie mieszaj jednak zbyt długo, aby ciasto nie zrobiło się za ciężkie).
- Masę na muffinki dyniowe przekładaj do papilotek, piecz ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Zobacz też: Przepis na bezglutenowe placki z dyni
Przepis na muffinki dyniowe w wersji fit
Liczysz kalorie? Po zjedzeniu tych muffinek dyniowych nie będziesz musiała mieć wyrzutów sumienia. Są dietetyczne i bardzo zdrowe! Jedna sztuka ma ok. 107 kcal.
Sprawdź: Chai latte - zimowa alternatywa dla kawy. Jak ją zrobić?
Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki orkiszowej
- Pół szklanki puree z dyni
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 banan
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 jajko
- 1,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- W drugiej misce utrzyj jajko z ksylitolem, następnie dodaj: puree z dyni, mleczko kokosowe, pokrojonego banana, olej. Zblenduj wszystko na gładką masę.
- Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
- Masę wyłóż do papilotek, piecz przez 25-30 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).