Mikołajkowe babeczki z korzennym nadzieniem
Na Mikołajki zawsze sprawdzi się słodki upominek. Poznaj przepis na angielskie mince pies - owocowe babeczki z korzennym nadzieniem!
"Mince pies" - świąteczne babeczki owocowe
Dzień Świętego Mikołaja, który przypada 6 grudnia, to radosne święto nie tylko dla dzieci. Tego dnia możemy obdarować bliskich miłym drobiazgiem, by zafundować uśmiech na twarzy lub przypomnieć o swojej sympatii. Najlepsze upominki pochodzą od serca i na długo pozostają w naszej pamięci. Warto więc wykonać prezent samemu, chociażby w postaci słodkich łakoci. Na ten wyjątkowy dzień w roku sprawdzą się słodycze wykonane w domu. Piernikowe trufle (5 przepisów >>) lub domowy krem czekoladowy (sprawdź przepis >>) idealnie sprawdzą się jako prezent "od Mikołaja"! Świetnym pomysłem na upominek są również angielskie mince pies, czyli babeczki owocowe ozdobione gwiazdką. Taki przysmak skutecznie wprowadza w mikołajkowy nastrój i stanowi ozdobę na świątecznym stole.
Mikołajkowe babeczki z nutą pomarańczy
Składniki (na ok. 10 babeczek):
240g mąki pszennej
60g margaryny
60g masła
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
nadzienie "mincemeat":
100 g suszonych porzeczek
200 g rodzynków
100 daktyli
100 g fig
1 duże jabłko, obrane i starte na grubych oczkach
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
60 ml soku pomarańczowego
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mieszanki korzennych przypraw
Dzień wcześniej wykonaj nadzienie. Posiekaj bakalie, dodaj do nich jabłko, korzenne przyprawy oraz sok z pomarańczy i cytryny. Odstaw składniki do lodówki na 24 godziny, aż owoce wchłoną marynatę. Mąke przesiej do miski. Masło i margarynę pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką i wstaw do lodówki na ok. 40 minut. Sok z pomarańczy wymieszaj z solą i również odstaw go do lodówki, na 30 minut. Po tym czasie połącz składniki na ciasto z sokiem i ugnieć całość w dłoniach na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw je do lodówki do ponownego schłodzenia, na 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj masę i powycinaj z niej kółka o średnicy większej niż foremki do babeczek. Wyłóż ciastem foremki, oprószając wcześniej ich dno oraz boki mąką lub bułką tartą. Napełnij je przygotowanym dzień wcześniej nadzieniem. Wierzch babeczek przykryj gwiazdką wyciętą z pozostałego ciasta. Piecz babeczki przez ok. 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Gotowe mince pies posyp cukrem pudrem.
Świąteczne ciasta bez pieczenia - PRZEPISY >>