Domowe masło orzechowe na 6 sposobów
Masło czekoladowo-laskowe, pistacjowe, czy klasyczne - z orzeszków ziemnych? Dowiedz się, jak przyrządzić je w domu!
Naturalne masło orzechowe bez cukru i oleju palmowego
Masła orzechowego nie da się nie lubić! Dozgonną miłość gwarantuje nam jego delikatny smak, czarujący zapach oraz gęsta, kremowa konsystencja. Przepadamy za łączeniem go z bananem, mlekiem, konfiturą, waflami ryżowymi, czy przede wszystkim...czekoladą! Dlaczego tak chętnie po nie sięgamy? Bo jak nic, doskonale zaspokaja apetyt i jest zdrową alternatywą dla słodyczy. Co więcej, regularne spożywanie masła z orzechów korzystnie wpływa na sylwetkę oraz mózg, gdy produkt ten spełnia jeden warunek, czym jest w 100% naturalny skład! A gdyby tak wykonać go samemu i to niekoniecznie z orzechów ziemnych? Nic prostszego! Nie czekaj, tylko łap blender do ręki i zrealizuj nasze fit przepisy!
Domowe masło orzechowe na 6 sposobów - PRZEPISY >>
1 z 6
1. Masło pistacjowe
Przepis:
500g pistacji (mogą być solone)
3 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci
łyżka syropu klonowego
Pistacje obierz z łupin i wstaw do miski z wodą na przynajmniej godzinę. Po tym czasie obierz je ze skórek. Następnie zmiksuj je na najwyższych obrotach razem z olejem kokosowym i słodem.
2 z 6
2. Masło migdałowe
Przepis:
2 szklanki migdałów
2-3 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
łyżka oleju kokosowego
Migdały podrpażaj w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez ok. 20-30 minut. następnie przesyp wszystkie składniki do pojemnika blendera i zmiksuj je na najwyższych obrotach. Co jakiś czas przerywaj czynność, by zamieszać całość, po czym powtórz blendowanie.
3 z 6
3. Domowa nutella
Przepis:
2 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki oleju kokosowego w stałej postaci
5 łyżek naturalnego kakao/karobu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki syropu klonowego (lub więcej, jeśli wolisz słodszy smak)
Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim orzechy laskowe. Piecz je przez ok. 10-15 minut, aż się zarumienią. Następnie przełóż orzechy do naczynia blendera lub elektrycznego młynka i zmiel je na drobno. Po chwili dodaj do nich resztę składników i jeszcze raz zmiksuj całość na niemalże gładką masę.
4 z 6
4. Klasyczne masło orzechowe
Przepis:
2 szklanki orzechów arachidowych
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1-2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych lub oleju kokosowego
łyżka miodu lub syropu klonowego
ewentualnie: szczypta cynamonu lub 2 łyżeczki kakao
Orzechy podprażaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Następnie przełóż je do pojemnika blendera lub robota kuchennego i miksuj przez kilka minut. Następnie dodaj resztę składników i ponownie zblenduj całość.
5 z 6
5. Masło z orzechów nerkowca i kokosa
Przepis:
2 szklanki orzechów nerkowca
3/4 szklanki wiórków kokosowych
łyżeczka syropu klonowego
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
Przesyp składniki do naczynia blendera lub robota kuchennego i miksuj je na najwyższych obrotach przez 10-15 minut. Gotowe!
6 z 6
6. Masło kasztanowe
Przepis:
1 i 1/2 kg kasztanów
1/4 szklanki miodu
szczypta cynamonu
odrobina pasty waniliowej
szklanka wody
W średnim garnku zagotuj wodę. Na kasztanach nakreśl nożem literkę x. Następnie gotuj kasztany przez ok. 25 minut. Po tym czasie przepłucz je zimną wodą, obierz z łupinek i zmiksuj w pojemniku blendera z resztą składników. Dodaj do konsystencji więcej wody, jeśli nie jest dostatecznie zbita i kremowa.