Masła orzechowego nie da się nie lubić! Dozgonną miłość gwarantuje nam jego delikatny smak, czarujący zapach oraz gęsta, kremowa konsystencja. Przepadamy za łączeniem go z bananem, mlekiem, konfiturą, waflami ryżowymi, czy przede wszystkim...czekoladą! Dlaczego tak chętnie po nie sięgamy? Bo jak nic, doskonale zaspokaja apetyt i jest zdrową alternatywą dla słodyczy. Co więcej, regularne spożywanie masła z orzechów korzystnie wpływa na sylwetkę oraz mózg, gdy produkt ten spełnia jeden warunek, czym jest w 100% naturalny skład! A gdyby tak wykonać go samemu i to niekoniecznie z orzechów ziemnych? Nic prostszego! Nie czekaj, tylko łap blender do ręki i zrealizuj nasze fit przepisy! Domowe masło orzechowe na 6 sposobów - PRZEPISY >>
500g pistacji (mogą być solone) 3 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci łyżka syropu klonowego
Pistacje obierz z łupin i wstaw do miski z wodą na przynajmniej godzinę. Po tym czasie obierz je ze skórek. Następnie zmiksuj je na najwyższych obrotach razem z olejem kokosowym i słodem.
Migdały podrpażaj w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez ok. 20-30 minut. następnie przesyp wszystkie składniki do pojemnika blendera i zmiksuj je na najwyższych obrotach. Co jakiś czas przerywaj czynność, by zamieszać całość, po czym powtórz blendowanie.
2 łyżki syropu klonowego (lub więcej, jeśli wolisz słodszy smak)
Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim orzechy laskowe. Piecz je przez ok. 10-15 minut, aż się zarumienią. Następnie przełóż orzechy do naczynia blendera lub elektrycznego młynka i zmiel je na drobno. Po chwili dodaj do nich resztę składników i jeszcze raz zmiksuj całość na niemalże gładką masę.
1-2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych lub oleju kokosowego
łyżka miodu lub syropu klonowego
ewentualnie: szczypta cynamonu lub 2 łyżeczki kakao
Orzechy podprażaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Następnie przełóż je do pojemnika blendera lub robota kuchennego i miksuj przez kilka minut. Następnie dodaj resztę składników i ponownie zblenduj całość.
","aspectRatio":1.0869565217391304,"sourceName":"Fotolia"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/5-maslo-z-orzechow-nerkowca-i-kokosa-2b1f909.jpeg","width":2301,"height":2500,"title":"5. Masło z orzechów nerkowca i kokosa","description":"
Przepis:
2 szklanki orzechów nerkowca
3/4 szklanki wiórków kokosowych
łyżeczka syropu klonowego
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
Przesyp składniki do naczynia blendera lub robota kuchennego i miksuj je na najwyższych obrotach przez 10-15 minut. Gotowe!
W średnim garnku zagotuj wodę. Na kasztanach nakreśl nożem literkę x. Następnie gotuj kasztany przez ok. 25 minut. Po tym czasie przepłucz je zimną wodą, obierz z łupinek i zmiksuj w pojemniku blendera z resztą składników. Dodaj do konsystencji więcej wody, jeśli nie jest dostatecznie zbita i kremowa.
","aspectRatio":1.0869565217391304,"sourceName":"Fotolia"}]}},{"type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów"}],"seoMetadata":{"title":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów","description":"Masło czekoladowo-laskowe, pistacjowe, czy klasyczne - z orzeszków ziemnych? Dowiedz się, jak przyrządzić je w domu!","metaTitle":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów","metaDescription":"Masło czekoladowo-laskowe, pistacjowe, czy klasyczne - z orzeszków ziemnych? Dowiedz się, jak przyrządzić je w domu!","image":{"crop":[0,0,2301,1533],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2301,"alt":"Masło orzechowe na 6 sposobów, fot. Fotolia POZNAJ SŁODKIE PRZEPISY >>","title":"Masło orzechowe na 6 sposobów, fot. Fotolia\nPOZNAJ SŁODKIE PRZEPISY >>","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/maslo-orzechowe-na-6-sposobow-fot-fotolia-poznaj-slodkie-przepisy-gt-gt-70d8a3b.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów","article":{"id":"201821","description":"Masło czekoladowo-laskowe, pistacjowe, czy klasyczne - z orzeszków ziemnych? Dowiedz się, jak przyrządzić je w domu!","type":"article","author":"ELLE","tags":["dieta bez glutenu","dieta pełnowartościowa","dieta wege","fit","masło orzechowe","przepisy","śniadanie fit","zrób to sam"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Domowe%20mas%C5%82o%20orzechowe%20na%206%20sposob%C3%B3w","tweet":"Domowe%20mas%C5%82o%20orzechowe%20na%206%20sposob%C3%B3w","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/maslo-orzechowe-na-6-sposobow-fot-fotolia-poznaj-slodkie-przepisy-gt-gt-70d8a3b.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/#Article","@type":"Article","description":"Masło czekoladowo-laskowe, pistacjowe, czy klasyczne - z orzeszków ziemnych? Dowiedz się, jak przyrządzić je w domu!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/maslo-orzechowe-na-6-sposobow-fot-fotolia-poznaj-slodkie-przepisy-gt-gt-70d8a3b.jpeg?resize=768,834","width":768,"height":834},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/maslo-orzechowe-na-6-sposobow-fot-fotolia-poznaj-slodkie-przepisy-gt-gt-70d8a3b.jpeg?resize=1366,1484","width":1366,"height":1484}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/"},"name":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/","author":[{"@type":"Person","name":"ELLE","url":"https://www.elle.pl/author/elle"}],"dateModified":"2024-12-09T14:55:45+01:00","datePublished":"2017-03-28T09:22:00+02:00","headline":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów","keywords":"dieta bez glutenu, dieta pełnowartościowa, dieta wege, fit, masło orzechowe, przepisy, śniadanie fit, zrób to sam","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"201821","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"ELLE","publish_date":"2017-03-28T07:22:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["dieta-bez-glutenu","dieta-pelnowartosciowa","dieta-wege","fit","maslo-orzechowe","przepisy","sniadanie-fit","zrob-to-sam"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"201821","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["dieta-bez-glutenu","dieta-pelnowartosciowa","dieta-wege","fit","maslo-orzechowe","przepisy","sniadanie-fit","zrob-to-sam"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["dieta-bez-glutenu","dieta-pelnowartosciowa","dieta-wege","fit","maslo-orzechowe","przepisy","sniadanie-fit","zrob-to-sam"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,2301,1533],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2301,"alt":"Masło orzechowe na 6 sposobów, fot. Fotolia POZNAJ SŁODKIE PRZEPISY >>","title":"Masło orzechowe na 6 sposobów, fot. Fotolia\nPOZNAJ SŁODKIE PRZEPISY >>","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/maslo-orzechowe-na-6-sposobow-fot-fotolia-poznaj-slodkie-przepisy-gt-gt-70d8a3b.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"dieta-bez-glutenu","display":"dieta bez glutenu","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dieta-pelnowartosciowa","display":"dieta pełnowartościowa","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dieta-wege","display":"dieta wege","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"fit","display":"fit","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"maslo-orzechowe","display":"masło orzechowe","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"sniadanie-fit","display":"śniadanie fit","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"zrob-to-sam","display":"zrób to sam","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1179954","content_title":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów","content_type":"article","publication_date":"2017-03-28T07:22:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":201821,"contentName":"Domowe masło orzechowe na 6 sposobów","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["dieta bez glutenu","dieta pełnowartościowa","dieta wege","fit","masło orzechowe","przepisy","śniadanie fit","zrób to sam"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/maslo-orzechowe-na-6-sposobow/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"201821"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Naturalne masło orzechowe bez cukru i oleju palmowego Masła orzechowego nie da się nie lubić! Dozgonną miłość gwarantuje nam jego delikatny smak, czarujący zapach oraz gęsta, kremowa konsystencja. Przepadamy za łączeniem go z bananem, mlekiem, konfiturą, waflami ryżowymi, czy przede wszystkim...czekoladą! Dlaczego tak chętnie po nie sięgamy? Bo jak nic, doskonale zaspokaja apetyt i jest zdrową alternatywą dla słodyczy. Co więcej, regularne spożywanie masła z orzechów korzystnie wpływa na sylwetkę oraz mózg, gdy produkt ten spełnia jeden warunek, czym jest w 100% naturalny skład! A gdyby tak wykonać go samemu i to niekoniecznie z orzechów ziemnych? Nic prostszego! Nie czekaj, tylko łap blender do ręki i zrealizuj nasze fit przepisy! Domowe masło orzechowe na 6 sposobów - PRZEPISY >>
Reklama
1 z 6
Fotolia
1. Masło pistacjowe
Przepis:
500g pistacji (mogą być solone) 3 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci łyżka syropu klonowego
Pistacje obierz z łupin i wstaw do miski z wodą na przynajmniej godzinę. Po tym czasie obierz je ze skórek. Następnie zmiksuj je na najwyższych obrotach razem z olejem kokosowym i słodem.
2 z 6
Fotolia
2. Masło migdałowe
Przepis:
2 szklanki migdałów
2-3 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
łyżka oleju kokosowego
Migdały podrpażaj w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, przez ok. 20-30 minut. następnie przesyp wszystkie składniki do pojemnika blendera i zmiksuj je na najwyższych obrotach. Co jakiś czas przerywaj czynność, by zamieszać całość, po czym powtórz blendowanie.
3 z 6
Fotolia
3. Domowa nutella
Przepis:
2 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki oleju kokosowego w stałej postaci
5 łyżek naturalnego kakao/karobu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki syropu klonowego (lub więcej, jeśli wolisz słodszy smak)
Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim orzechy laskowe. Piecz je przez ok. 10-15 minut, aż się zarumienią. Następnie przełóż orzechy do naczynia blendera lub elektrycznego młynka i zmiel je na drobno. Po chwili dodaj do nich resztę składników i jeszcze raz zmiksuj całość na niemalże gładką masę.
4 z 6
Fotolia
4. Klasyczne masło orzechowe
Przepis:
2 szklanki orzechów arachidowych
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1-2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych lub oleju kokosowego
łyżka miodu lub syropu klonowego
ewentualnie: szczypta cynamonu lub 2 łyżeczki kakao
Orzechy podprażaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Następnie przełóż je do pojemnika blendera lub robota kuchennego i miksuj przez kilka minut. Następnie dodaj resztę składników i ponownie zblenduj całość.
5 z 6
Fotolia
5. Masło z orzechów nerkowca i kokosa
Przepis:
2 szklanki orzechów nerkowca
3/4 szklanki wiórków kokosowych
łyżeczka syropu klonowego
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
Przesyp składniki do naczynia blendera lub robota kuchennego i miksuj je na najwyższych obrotach przez 10-15 minut. Gotowe!
6 z 6
Fotolia
6. Masło kasztanowe
Przepis:
1 i 1/2 kg kasztanów
1/4 szklanki miodu
szczypta cynamonu
odrobina pasty waniliowej
szklanka wody
W średnim garnku zagotuj wodę. Na kasztanach nakreśl nożem literkę x. Następnie gotuj kasztany przez ok. 25 minut. Po tym czasie przepłucz je zimną wodą, obierz z łupinek i zmiksuj w pojemniku blendera z resztą składników. Dodaj do konsystencji więcej wody, jeśli nie jest dostatecznie zbita i kremowa.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.