4 krótkie bagietki, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 liście sałaty rzymskiej, ogórek średniej wielkości, 2 pomidory, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 50 g czarnych oliwek bez pestek, 150 g karczocha marynowanego, kilka listków świeżej bazylii Sos: 2 łyżeczki musztardy diżońskiej, 2 łyżki białego octu winnego, 5 łyżek oliwy, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, świeżo mielony pieprz 1. Umyj i osusz warzywa. 2. Sałatę podziel na kawałki. 3. Ogórka pokrój w skośne plastry. Pomidory pokrój w ósemki. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. 4. Odsącz tuńczyka, oliwki i karczochy. 5. Karczochy i oliwki przekrój na pół, przełóż do miski z tuńczykiem. Dodaj warzywa, poza sałatą. 6. Wymieszaj składniki sosu. 7. Połowę sosu wymieszaj z warzywami w misce. Dopraw solą i pieprzem. 8. Bagietki przekrój wzdłuż na połówki. Usuń trochę miąższu z grubszej części, żeby zrobić miejsce na sałatkę. 9. Wymieszaj składniki z sałatą i bazylią. 10. Nakładaj do bagietki, dodaj jajka, zawiń w folię. 11. Pozostały sos podaj do bagietek na pikniku.
"}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/a7a0b0b1eabd7a5d2b54","type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/kanapka-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella-fot-fotolia-c91879d.jpeg","width":1678,"height":2500,"title":"kanapka-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella-fot-fotolia-c91879d","alt":"Kanapka z pieczonymi warzywami i mozzarellą. fot. Fotolia","aspectRatio":1.4898688915375446,"link":{"href":"#/zdjecie/kanapka-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella-fot-fotolia","rel":"colorbox"},"caption":null,"contain":null,"sourceName":null}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/e7e6eec4efd93ec5c18d","type":"html","data":{"value":"
KANAPKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ Dla 4 osób Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 1 godzina Pieczenie: 15 minut 4 bagietki,
papryka czerwona i żółta, cukinia, czerwona cebula, 4 liście sałaty rzymskiej, 250 g minimozzarelli Marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka listków tymianku, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cynamonu, 0,5 łyżeczki startej skórki cytryny, sól, świeżo mielony pieprz 1. Umyj i osusz warzywa. 2. Z papryk usuń gniazda nasienne. 3. Papryki pokrój na paseczki. 4. Cebulę obierz i pokrój w piórka, cukinię pokrój w skośne plastry. 5. Połącz składniki marynaty w misce. 6. Dodaj warzywa (oprócz sałaty) i kulki mozzarelli, wymieszaj i odstaw na godzinę. 7. Rozgrzej piekarnik do 200°C. 8. Wyjmij mozzarellę z marynaty. 9. Warzywa przełóż na blachę i piecz ok. 15 minut. 10. Bagietki podpiecz lekko w piekarniku (ok. 3 minut). 11. Przestudź, przetnij, napełnij warzywami, sałatą i mozzarellą. 12. Zapakuj w folię. 13. Resztę marynaty wlej do słoiczka i podawaj do bagietek.
"}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/3f971696c328f3f8f82e","type":"image","data":{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/bajgle-z-lososiem-i-guacamole-fot-fotolia-44f4e22.jpeg","width":2500,"height":2181,"title":"bajgle-z-lososiem-i-guacamole-fot-fotolia-44f4e22","alt":"Bajgle z łososiem i guacamole. fot. Fotolia","aspectRatio":0.8724,"link":{"href":"#/zdjecie/bajgle-z-lososiem-i-guacamole-fot-fotolia","rel":"colorbox"},"caption":null,"contain":null,"sourceName":null}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/7ced80f439c6ac68a444","type":"html","data":{"value":"
BAJGLE Z ŁOSOSIEM I GUACAMOLE Dla 4 osób Przygotowanie:20 minut Grillowanie: 10 minut
4 bajgle, 250 g filetu z łososia bez skóry, łyżka miodu płynnego, 2 łyżki oliwy, sól, świeżo mielony pieprz, 4 liście sałaty, Guacamole: bardzo dojrzałe awokado, ząbek czosnku, 0,5 ostrej czerwonej papryczki, mała czerwona cebula, małydojrzały pomidor, sok z limonki, sól, 0,5 łyżeczki miodu 1. Przygotuj guacamole: awokado przekrój, usuń pestkę, wyjmij miąższ łyżką. 2. Zalej sokiem z limonki i rozgnieć widelcem na papkę. 3. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę do miski z awokado. 4. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj, pomidora sparz, usuń nasiona z sokiem i posiekaj drobno sam miąższ. 5. Usuń pestki z papryczki i posiekaj ją bardzo drobno. 6. Dodaj wszystkie składniki do awokado. 7. Wymieszaj, dopraw solą i miodem. 8. Guacamole wstaw do lodówki. 9. Podziel łososia na osiem mniejszych kawałków. 10. Posmaruj miodem, przypraw solą i pieprzem. 11. Przekrój bajgle. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej i podsmaż na niej wnętrza bajgli. 12. Złociste, podpieczone zdejmij z patelni (powinny wchłonąć oliwę). 13. Na tej samej patelni grilluj rybę po 2 minuty z każdej strony. Ostudź. 14. Połówki bajgli posmaruj guacamole, ułóż łososia i sałatę, przykryj drugą połówką bajgla posmarowaną guacamole, oprósz pieprzem i solą i szczelnie zapakuj w pergamin. 15. Resztę guacamole zabierz na piknik w szczelnym pudełeczku. TEKST: Maryla Musidłowska Źródło: magazyn ELLE
"}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/c8bdd54601d9fb32cab8","type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/kanapka-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella-fot-fotolia-c91879d.jpeg","width":1678,"height":2500,"title":"Kanapka z pieczonymi warzywami i mozzarellą. fot. Fotolia","aspectRatio":1.4898688915375446},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/bajgle-z-lososiem-i-guacamole-fot-fotolia-44f4e22.jpeg","width":2500,"height":2181,"title":"Bajgle z łososiem i guacamole. fot. Fotolia","aspectRatio":0.8724}]}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/695aae7fa000728ecc7d","type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Marzenie na trawie"}],"seoMetadata":{"title":"Marzenie na trawie","description":"Leżę na kocu i wpatruję się w niebo. Lekki wietrzyk gania chmury puszyste jak wata cukrowa. Ich kształty pobudzają wyobraźnię. Głodnieję. Sięgam do koszyka z wiktuałami, a tam…","metaTitle":"Marzenie na trawie","metaDescription":"Leżę na kocu i wpatruję się w niebo. Lekki wietrzyk gania chmury puszyste jak wata cukrowa. Ich kształty pobudzają wyobraźnię. Głodnieję. Sięgam do koszyka z wiktuałami, a tam…","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/c374d1b4392237608011","crop":[1,0,2498,1664],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":1664,"width":2500,"alt":"Marzenie na trawie","title":"Marzenie na trawie","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/marzenie-na-trawie-d839bb1.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Marzenie na trawie","article":{"id":"3525","description":"Leżę na kocu i wpatruję się w niebo. Lekki wietrzyk gania chmury puszyste jak wata cukrowa. Ich kształty pobudzają wyobraźnię. Głodnieję. Sięgam do koszyka z wiktuałami, a tam…","type":"article","author":"ELLE","tags":["bagietka nicejska","bajgle z łososia i guacamole","pita z pieczonymi warzywami i mozzarellą"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Marzenie%20na%20trawie","tweet":"Marzenie%20na%20trawie","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/marzenie-na-trawie-d839bb1.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/#Article","@type":"Article","description":"Leżę na kocu i wpatruję się w niebo. Lekki wietrzyk gania chmury puszyste jak wata cukrowa. Ich kształty pobudzają wyobraźnię. Głodnieję. Sięgam do koszyka z wiktuałami, a tam…","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/marzenie-na-trawie-d839bb1.jpeg?resize=768,511","width":768,"height":511},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/marzenie-na-trawie-d839bb1.jpeg?resize=1366,909","width":1366,"height":909}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/"},"name":"Marzenie na trawie","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/","author":[{"@type":"Person","name":"ELLE","url":"https://www.elle.pl/author/elle"}],"dateModified":"2024-12-09T14:45:21+01:00","datePublished":"2012-08-29T12:01:40+02:00","headline":"Marzenie na trawie","keywords":"bagietka nicejska, bajgle z łososia i guacamole, pita z pieczonymi warzywami i mozzarellą","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"3525","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"ELLE","publish_date":"2012-08-29T10:01:40+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["bagietka-nicejska","bajgle-z-lososia-i-guacamole","pita-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"3525","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["bagietka-nicejska","bajgle-z-lososia-i-guacamole","pita-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["bagietka-nicejska","bajgle-z-lososia-i-guacamole","pita-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/c374d1b4392237608011","crop":[1,0,2498,1664],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":1664,"width":2500,"alt":"Marzenie na trawie","title":"Marzenie na trawie","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/marzenie-na-trawie-d839bb1.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/a9ccfcdd8b467a74e558","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/842de59b9450aba8b93d","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/608f20f0567af82a129e","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/eaa6dfffb96a7fffc883","slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/2c713d0175000b57d071","slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/253fe81a020047f6b6cb","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b293d348bf00eaa5e887","slug":"bagietka-nicejska","display":"bagietka nicejska","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/36dee8419089180f025f","slug":"bajgle-z-lososia-i-guacamole","display":"bajgle z łososia i guacamole","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/076dbbd7ec97dba29399","slug":"pita-z-pieczonymi-warzywami-i-mozzarella","display":"pita z pieczonymi warzywami i mozzarellą","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/f36e9a6c3e64561ac41d","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/ee8b6996e508a47eb70b","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1154827","content_title":"Marzenie na trawie","content_type":"article","publication_date":"2012-08-29T10:01:40+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":3525,"contentName":"Marzenie na trawie","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["bagietka nicejska","bajgle z łososia i guacamole","pita z pieczonymi warzywami i mozzarellą"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/marzenie-na-trawie/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"3525"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Leżę na kocu i wpatruję się w niebo. Lekki wietrzyk gania chmury puszyste jak wata cukrowa. Ich kształty pobudzają wyobraźnię. Głodnieję. Sięgam do koszyka z wiktuałami, a tam…
BAGIETKA NICEJSKA Dla 4 osób Przygotowanie: 20 minut
Reklama
4 krótkie bagietki, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 liście sałaty rzymskiej, ogórek średniej wielkości, 2 pomidory, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 50 g czarnych oliwek bez pestek, 150 g karczocha marynowanego, kilka listków świeżej bazylii Sos: 2 łyżeczki musztardy diżońskiej, 2 łyżki białego octu winnego, 5 łyżek oliwy, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, świeżo mielony pieprz 1. Umyj i osusz warzywa. 2. Sałatę podziel na kawałki. 3. Ogórka pokrój w skośne plastry. Pomidory pokrój w ósemki. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. 4. Odsącz tuńczyka, oliwki i karczochy. 5. Karczochy i oliwki przekrój na pół, przełóż do miski z tuńczykiem. Dodaj warzywa, poza sałatą. 6. Wymieszaj składniki sosu. 7. Połowę sosu wymieszaj z warzywami w misce. Dopraw solą i pieprzem. 8. Bagietki przekrój wzdłuż na połówki. Usuń trochę miąższu z grubszej części, żeby zrobić miejsce na sałatkę. 9. Wymieszaj składniki z sałatą i bazylią. 10. Nakładaj do bagietki, dodaj jajka, zawiń w folię. 11. Pozostały sos podaj do bagietek na pikniku.
KANAPKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ Dla 4 osób Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 1 godzina Pieczenie: 15 minut 4 bagietki,
papryka czerwona i żółta, cukinia, czerwona cebula, 4 liście sałaty rzymskiej, 250 g minimozzarelli Marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka listków tymianku, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cynamonu, 0,5 łyżeczki startej skórki cytryny, sól, świeżo mielony pieprz 1. Umyj i osusz warzywa. 2. Z papryk usuń gniazda nasienne. 3. Papryki pokrój na paseczki. 4. Cebulę obierz i pokrój w piórka, cukinię pokrój w skośne plastry. 5. Połącz składniki marynaty w misce. 6. Dodaj warzywa (oprócz sałaty) i kulki mozzarelli, wymieszaj i odstaw na godzinę. 7. Rozgrzej piekarnik do 200°C. 8. Wyjmij mozzarellę z marynaty. 9. Warzywa przełóż na blachę i piecz ok. 15 minut. 10. Bagietki podpiecz lekko w piekarniku (ok. 3 minut). 11. Przestudź, przetnij, napełnij warzywami, sałatą i mozzarellą. 12. Zapakuj w folię. 13. Resztę marynaty wlej do słoiczka i podawaj do bagietek.
BAJGLE Z ŁOSOSIEM I GUACAMOLE Dla 4 osób Przygotowanie:20 minut Grillowanie: 10 minut
4 bajgle, 250 g filetu z łososia bez skóry, łyżka miodu płynnego, 2 łyżki oliwy, sól, świeżo mielony pieprz, 4 liście sałaty, Guacamole: bardzo dojrzałe awokado, ząbek czosnku, 0,5 ostrej czerwonej papryczki, mała czerwona cebula, małydojrzały pomidor, sok z limonki, sól, 0,5 łyżeczki miodu 1. Przygotuj guacamole: awokado przekrój, usuń pestkę, wyjmij miąższ łyżką. 2. Zalej sokiem z limonki i rozgnieć widelcem na papkę. 3. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę do miski z awokado. 4. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj, pomidora sparz, usuń nasiona z sokiem i posiekaj drobno sam miąższ. 5. Usuń pestki z papryczki i posiekaj ją bardzo drobno. 6. Dodaj wszystkie składniki do awokado. 7. Wymieszaj, dopraw solą i miodem. 8. Guacamole wstaw do lodówki. 9. Podziel łososia na osiem mniejszych kawałków. 10. Posmaruj miodem, przypraw solą i pieprzem. 11. Przekrój bajgle. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej i podsmaż na niej wnętrza bajgli. 12. Złociste, podpieczone zdejmij z patelni (powinny wchłonąć oliwę). 13. Na tej samej patelni grilluj rybę po 2 minuty z każdej strony. Ostudź. 14. Połówki bajgli posmaruj guacamole, ułóż łososia i sałatę, przykryj drugą połówką bajgla posmarowaną guacamole, oprósz pieprzem i solą i szczelnie zapakuj w pergamin. 15. Resztę guacamole zabierz na piknik w szczelnym pudełeczku. TEKST: Maryla Musidłowska Źródło: magazyn ELLE
Reklama
1 z 2
Kanapka z pieczonymi warzywami i mozzarellą. fot. Fotolia
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.