Reklama

BAGIETKA NICEJSKA
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Reklama

4 krótkie bagietki,
2 jajka ugotowane na twardo,
4 liście sałaty rzymskiej,
ogórek średniej wielkości, 2 pomidory,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
50 g czarnych oliwek bez pestek,
150 g karczocha marynowanego,
kilka listków świeżej bazylii
Sos: 2 łyżeczki musztardy diżońskiej,
2 łyżki białego octu winnego,
5 łyżek oliwy,
łyżeczka ziół prowansalskich,
sól, świeżo mielony pieprz

1. Umyj i osusz warzywa.
2. Sałatę podziel na kawałki.
3. Ogórka pokrój w skośne plastry. Pomidory pokrój w ósemki. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.
4. Odsącz tuńczyka, oliwki i karczochy.
5. Karczochy i oliwki przekrój na pół, przełóż do miski z tuńczykiem. Dodaj warzywa, poza sałatą.
6. Wymieszaj składniki sosu.
7. Połowę sosu wymieszaj z warzywami w misce. Dopraw solą i pieprzem.
8. Ba­gietki przekrój wzdłuż na połówki. Usuń trochę miąższu z grubszej części, żeby zrobić miejsce na sałatkę.
9. Wymieszaj składniki z sałatą i bazylią.
10. Nakładaj do bagietki, dodaj jajka, ­zawiń w folię.
11. Pozostały sos podaj do bagietek na pikniku.

Kanapka z pieczonymi warzywami i mozzarellą. fot. Fotolia


KANAPKA Z PIECZONYMI WARZYWAMI I MOZZARELLĄ
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 1 godzina
Pieczenie: 15 minut
4 bagietki,

papryka czerwona i żółta,
cukinia, czerwona cebula,
4 liście sałaty rzymskiej,
250 g minimozzarelli
Marynata: 4 łyżki oliwy,
1 łyżka listków tymianku,
1 łyżka kaparów, 1 łyżka soku
z cytryny, szczypta cynamonu,
0,5 łyżeczki startej skórki cytryny,
sól, świeżo mielony pieprz

1. Umyj i osusz warzywa.
2. Z papryk usuń gniazda nasienne.
3. Papryki pokrój na paseczki.
4. Cebulę obierz i pokrój w piórka, cukinię pokrój w skośne plastry.
5. Połącz składniki marynaty w misce.
6. Dodaj warzywa (oprócz sałaty) i kulki mozzarelli, wymieszaj i odstaw na godzinę.
7. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
8. Wyjmij mozzarellę z marynaty.
9. Warzywa przełóż na blachę i piecz ok. 15 minut.
10. Bagietki podpiecz lekko w piekarniku (ok. 3 minut).
11. Przestudź, przetnij, napełnij warzywami, sałatą i mozzarellą.
12. Zapakuj w folię.
13. Resztę marynaty wlej do słoiczka i podawaj do bagietek.

Bajgle z łososiem i guacamole. fot. Fotolia


BAJGLE Z ŁOSOSIEM I GUACAMOLE
Dla 4 osób
Przygotowanie:20 minut
Grillowanie: 10 minut

4 bajgle,
250 g filetu z łososia bez skóry,
łyżka miodu płynnego, 2 łyżki oliwy, sól,
świeżo mielony pieprz, 4 liście sałaty,
Guacamole: bardzo dojrzałe awokado,
ząbek czosnku,
0,5 ostrej czerwonej papryczki,
mała czerwona cebula,
małydojrzały pomidor, sok z limonki,
sól, 0,5 łyżeczki miodu

1. Przygotuj guacamole: awokado przekrój, usuń pestkę, wyjmij miąższ łyżką.
2. Zalej sokiem z limonki i rozgnieć widelcem na papkę.
3. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę do miski z awokado.
4. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj, pomidora sparz, usuń nasiona z sokiem i posiekaj drobno sam miąższ.
5. Usuń pestki z papryczki i posiekaj ją bardzo drobno.
6. Dodaj wszystkie składniki do awokado.
7. Wymieszaj, dopraw solą i miodem.
8. Guacamole wstaw do lodówki.
9. Po­dziel łososia na osiem mniejszych kawałków.
10. Posmaruj miodem, przypraw solą i pieprzem.
11. Przekrój bajgle. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej i podsmaż na niej wnętrza bajgli.
12. Złociste, podpieczone zdejmij z patelni (powinny wchłonąć oliwę).
13. Na tej samej patelni grilluj rybę po 2 minuty z każdej strony. Ostudź.
14. Połówki bajgli posmaruj ­guacamole, ułóż łososia i sałatę, przykryj drugą połówką bajgla posmarowaną ­guacamole, oprósz pieprzem i solą i szczelnie zapakuj w pergamin.
15. Resztę guacamole zabierz na piknik w szczelnym pudełeczku.
TEKST: Maryla Musidłowska
Źródło: magazyn ELLE




Reklama

Reklama
Reklama
Reklama