1kg kwaśnych jabłek pokrojonych na cząstki 2 obrane ze skóry i pokrojone pomarańcze kawałek imbiru (około 5cm) kilka ziaren pieprzu tasmańskiego sok z 2 limonek 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sambal oelek 100gr. masła
Składniki purée wymieszać i piec w piecu w temp. 160° około pół godziny. Następnie podwyższyć temp. do 190° i piec jeszcze 7minut. Przełożyć do thermomixu i miksować 4 minuty na najwyższych obrotach, dodając masło.
Purée z figi - przepis
250gr. suszonej figi 500ml czerwonego wina
Figi gotować w winie przez 10min. Po wystygnięciu zagotować drugi raz i ostudzone zmiksować.
","aspectRatio":0.6654761904761904,"sourceName":"mat. prasowe"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/9bf744f99c8a9913c7b91f511d91ac266171556e-3e1c542.jpeg","width":1680,"height":1118,"title":"Luksusowa kolacja walentynkowa - przepis na jesiotra z purée z dyni i fig suszonych z kasztanowym canneloni i sosem z suszonych jabłek i trawy cytrynowej","description":"
2. Przygotowujemy jesiotra
1 filet z jesiotra bez skóry (około 1200gr) kilka liści kafiru 2 łodygi trawy cytrynowej
Pokrojonego jesiotra wymieszać z utłuczoną trawą cytrynową w moździeżu i odrobiną oleju. Odstawić na noc. Po nocy, posypujemy solą i smażymy na oleju z dodatkiem masła.
","aspectRatio":0.6654761904761904,"sourceName":"mat. prasowe"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/49b0005201b7664a970a582564361e33ab9e0977-0e4cf10.jpeg","width":1680,"height":1118,"title":"Luksusowa kolacja walentynkowa - przepis na jesiotra z purée z dyni i fig suszonych z kasztanowym canneloni i sosem z suszonych jabłek i trawy cytrynowej","description":"
Ciasto na cannelloni
800 gr. mąki pszenną 200 gr. semoliny 6 jajek 4 żółtka 50ml soku z buraka 20 gr. soli 20 gr. oliwy
Mąkę pszenną i semolinę wsypać do miksera. W osobnym naczyniu połączyć razem resztę składników po czym przelać do miksera ustawionego na średnie obroty. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin. Rozwałkować, korzystając z maszynki do makaronu, następnie pokroić w prostokąty. Gotować w wodzie z dodatkiem soku z buraka około 3minuty, schłodzić wodą z lodem
Farsz do cannelloni
100 gr. uprażonych ziaren słonecznika 100gr. uprażonych kasztanów 100gr. pokrojonych w kostkę i usmażonych borowików 500 gr. serka naturalnego 75 gr. startego parmezanu
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Zwinięte ciasto w rulon z farszem zapiekać w piecu 160° około 3minuty.
Całe danie polewamy gorącym palonym masłem.
","aspectRatio":0.6654761904761904,"sourceName":"mat. prasowe"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/4e3517a8e12a583efd5e39116e2415aa5a7d0493-901f6aa.jpeg","width":1118,"height":1680,"title":"Dyrektor spółki zarządzającej restauracją Signature Marcin Mazur, Anita Sokołowska (w sukience Dorothee Schumacher), szef kuchni Wojciech Kilian","description":"
Wieczór premierowy w restauracji Signature. Elegancka kolacja w kameralnym otoczeniu inaugurowała wprowadzenie dania aktorki i Szefa Kuchni Wojciecha Kiliana do menu restauracji. Danie które zostało stworzone to jesiotr, cannelloni z borowikiem i kasztanami oraz dynia z grzybami shimeji i figami. Danie dostępne jest dla wszystkich odwiedzających Poznańską 15.
","aspectRatio":1.5026833631484795,"sourceName":"mat. prasowe"}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis"}],"seoMetadata":{"title":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis","description":"Wiemy, że Walentynki fajnie jest spędzić z Netflixem pod kocem. Jeśli jednak chcecie przyznać sobie prywatne gwiazdki Michelin, nie ruszając się z domu, mamy dla Was przepis idealny.","metaTitle":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis","metaDescription":"Wiemy, że Walentynki fajnie jest spędzić z Netflixem pod kocem. Jeśli jednak chcecie przyznać sobie prywatne gwiazdki Michelin, nie ruszając się z domu, mamy dla Was przepis idealny.","image":{"crop":[0,0,2300,1532],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2300,"alt":"Poznaj przepis na jesiotra z canneloni autorstwa Anity Sokołowskiej i Wojciecha Kiliana, szefa kuchni w restauracji Signature.","sourceName":"mat. prasowe","title":"Poznaj przepis na jesiotra z canneloni autorstwa Anity Sokołowskiej i Wojciecha Kiliana, szefa kuchni w restauracji Signature.","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/d76db9d2f84b00dc50bd1f2510d527da38ccec90-5173a71.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis","article":{"id":"286350","description":"Wiemy, że Walentynki fajnie jest spędzić z Netflixem pod kocem. Jeśli jednak chcecie przyznać sobie prywatne gwiazdki Michelin, nie ruszając się z domu, mamy dla Was przepis idealny.","type":"article","author":"Marta Kowalska","tags":["kolacja","przepisy","przepisy na walentynki","walentynki","walentynki 2017"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Luksusowa%20kolacja%20na%20Walentynki%20-%20przepis","tweet":"Luksusowa%20kolacja%20na%20Walentynki%20-%20przepis","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/d76db9d2f84b00dc50bd1f2510d527da38ccec90-5173a71.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/#Article","@type":"Article","description":"Wiemy, że Walentynki fajnie jest spędzić z Netflixem pod kocem. Jeśli jednak chcecie przyznać sobie prywatne gwiazdki Michelin, nie ruszając się z domu, mamy dla Was przepis idealny.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/d76db9d2f84b00dc50bd1f2510d527da38ccec90-5173a71.jpeg?resize=768,835","width":768,"height":835},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/d76db9d2f84b00dc50bd1f2510d527da38ccec90-5173a71.jpeg?resize=1366,1485","width":1366,"height":1485}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/"},"name":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/","author":[{"@type":"Person","name":"Marta Kowalska","url":"https://www.elle.pl/author/martakowalska"}],"dateModified":"2024-12-04T16:20:23+01:00","datePublished":"2017-02-07T15:00:00+01:00","headline":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis","keywords":"kolacja, przepisy, przepisy na walentynki, walentynki, walentynki 2017","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"286350","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"Marta Kowalska","publish_date":"2017-02-07T14:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["kolacja","przepisy","przepisy-na-walentynki-1","walentynki","walentynki-2017-1"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"286350","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["kolacja","przepisy","przepisy-na-walentynki-1","walentynki","walentynki-2017-1"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["kolacja","przepisy","przepisy-na-walentynki-1","walentynki","walentynki-2017-1"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,2300,1532],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2300,"alt":"Poznaj przepis na jesiotra z canneloni autorstwa Anity Sokołowskiej i Wojciecha Kiliana, szefa kuchni w restauracji Signature.","sourceName":"mat. prasowe","title":"Poznaj przepis na jesiotra z canneloni autorstwa Anity Sokołowskiej i Wojciecha Kiliana, szefa kuchni w restauracji Signature.","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/d76db9d2f84b00dc50bd1f2510d527da38ccec90-5173a71.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"kolacja","display":"kolacja","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy-na-walentynki-1","display":"przepisy na walentynki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"walentynki","display":"walentynki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"walentynki-2017-1","display":"walentynki 2017","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1193133","content_title":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis","content_type":"article","publication_date":"2017-02-07T14:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":286350,"contentName":"Luksusowa kolacja na Walentynki - przepis","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["kolacja","przepisy","przepisy na walentynki","walentynki","walentynki 2017"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/luksusowa-kolacja-na-walentynki-przepis/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"286350"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Wiemy, że Walentynki fajnie jest spędzić z Netflixem pod kocem. Jeśli jednak chcecie przyznać sobie prywatne gwiazdki Michelin, nie ruszając się z domu, mamy dla Was przepis idealny.
Luksusowa kolacja walentynkowa - przepis na jesiotra z purée z dyni i fig suszonych z kasztanowym canneloni i sosem z suszonych jabłek i trawy cytrynowej
1. Robimy purée
Purée z dyni - przepis
1 średniej wielkości dynia hokaido, pokrojona na plastry i oczyszczona z pestek 1kg kwaśnych jabłek pokrojonych na cząstki 2 obrane ze skóry i pokrojone pomarańcze kawałek imbiru (około 5cm) kilka ziaren pieprzu tasmańskiego sok z 2 limonek 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki sambal oelek 100gr. masła
Składniki purée wymieszać i piec w piecu w temp. 160° około pół godziny. Następnie podwyższyć temp. do 190° i piec jeszcze 7minut. Przełożyć do thermomixu i miksować 4 minuty na najwyższych obrotach, dodając masło.
Purée z figi - przepis
250gr. suszonej figi 500ml czerwonego wina
Figi gotować w winie przez 10min. Po wystygnięciu zagotować drugi raz i ostudzone zmiksować.
2 z 4
mat. prasowe
Luksusowa kolacja walentynkowa - przepis na jesiotra z purée z dyni i fig suszonych z kasztanowym canneloni i sosem z suszonych jabłek i trawy cytrynowej
2. Przygotowujemy jesiotra
1 filet z jesiotra bez skóry (około 1200gr) kilka liści kafiru 2 łodygi trawy cytrynowej
Pokrojonego jesiotra wymieszać z utłuczoną trawą cytrynową w moździeżu i odrobiną oleju. Odstawić na noc. Po nocy, posypujemy solą i smażymy na oleju z dodatkiem masła.
3 z 4
mat. prasowe
Luksusowa kolacja walentynkowa - przepis na jesiotra z purée z dyni i fig suszonych z kasztanowym canneloni i sosem z suszonych jabłek i trawy cytrynowej
Ciasto na cannelloni
800 gr. mąki pszenną 200 gr. semoliny 6 jajek 4 żółtka 50ml soku z buraka 20 gr. soli 20 gr. oliwy
Mąkę pszenną i semolinę wsypać do miksera. W osobnym naczyniu połączyć razem resztę składników po czym przelać do miksera ustawionego na średnie obroty. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin. Rozwałkować, korzystając z maszynki do makaronu, następnie pokroić w prostokąty. Gotować w wodzie z dodatkiem soku z buraka około 3minuty, schłodzić wodą z lodem
Farsz do cannelloni
100 gr. uprażonych ziaren słonecznika 100gr. uprażonych kasztanów 100gr. pokrojonych w kostkę i usmażonych borowików 500 gr. serka naturalnego 75 gr. startego parmezanu
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Zwinięte ciasto w rulon z farszem zapiekać w piecu 160° około 3minuty.
Całe danie polewamy gorącym palonym masłem.
4 z 4
mat. prasowe
Dyrektor spółki zarządzającej restauracją Signature Marcin Mazur, Anita Sokołowska (w sukience Dorothee Schumacher), szef kuchni Wojciech Kilian
Wieczór premierowy w restauracji Signature. Elegancka kolacja w kameralnym otoczeniu inaugurowała wprowadzenie dania aktorki i Szefa Kuchni Wojciecha Kiliana do menu restauracji. Danie które zostało stworzone to jesiotr, cannelloni z borowikiem i kasztanami oraz dynia z grzybami shimeji i figami. Danie dostępne jest dla wszystkich odwiedzających Poznańską 15.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.