Reklama

Rozpustny deser lodowy
Lody ciasteczkowe robią wrażenie i doskonale chłodzą w upalne dni! Szczególnie, gdy przyrządzimy je inspirując się swoim ulubionym deserem, jednak w alternatywnej wersji - fit! Taka przekąska ekspresowo zaspokaja apetyt i dostarcza ciału wielu wartościowych składników. To prawdziwa uczta dla fanów łakoci, która sprawdzi się w wakacyjnym menu! Zamiast cukru, glutenu oraz sztucznych dodatków, znajdziesz w niej wyłącznie naturalne produkty. Niemożliwe? Nie wahaj się eksperymentować i poznaj zdrową alternatywę dla swojej słodkiej słabości!
Lodowe ciasto Oreo - przepis
Składniki:
spód
1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 syropu klonowego
1/4 szklanki kakao
szczypta soli morskiej
nadzienie
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki syropu klonowego
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 wiórków kokosowych (opcjonalnie)
sok z połowy limonki
polewa
5 łyżek oleju kokosowego + 4 łyżki kakao
W malakserze zmiel wszystkie składniki na spód. Następnie wyłóż masą okrągłą formę do tarty i schowaj ją do zamrażarki na przynajmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie - zmiksuj orzechy nerkowca razem z sokiem z limonki, mlekiem kokosowym, aromatem waniliowym oraz wiórkami. Następnie wymieszaj krem z płynnym olejem kokosowym i przełóż go na zimny spód. Na koniec przygotuj polewę, mieszając kakao z tłuszczem, aby powstała czekoladowa masa, i polej nią wierzch ciasta. Całość udekoruj kolorową posypką, kawałkami gorzkiej czekolady, cynamonem oraz ciasteczkami Oreo.
Szukasz zdrowych inspiracji? Poznaj 6 letnich przekąsek poniżej 100 kcal >>
Akcesoria kuchenne, kup on-line:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama