Lemoniada - przepis na napój bez cukru
Lemoniada - jak ją zrobić? I to w zdrowej wersji, czyli bez cukru. Poznaj trzy domowe przepisy na lemoniadę arbuzową, cytrynową oraz truskawkową!
3 przepisy na najlepszą lemoniadę >>
1 z 3
Lemoniada - przepis na napój bez cukru, fot. Fotolia
1. Lemoniada cytrynowa z miodem
Lemoniada cytrynowa doskonale orzeźwia i idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami. Warto serwować ją z listkami mięty lub melisą. Ten klasyczny napój pobudza lepiej, niż kawa!
Przepis:
1 litr wody
1-2 cytryny
3 łyżki miodu
kropla naturalnego aromatu z wanilii
W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej miód. Następnie wystudź płyn i wyciśnij do niego sok z cytryny. Dodaj odrobinę wanilii. Całość wymieszaj, przelej do szklanej butelki lub dzbanka i schładzaj w lodówce. Lemoniadę podawaj z miętą oraz kostkami lodu.
2 z 3
Lemoniada - przepis na napój bez cukru, fot. Fotolia
2. Lemoniada arbuzowa
Lemoniada arbuzowa to przebój ostatniego lata! W tym roku chcemy podkręcić jej smak, przyrządzając napój z użyciem soku z limonki oraz słodkiego syropu klonowego. Polecamy również alternatywną wersję - na bazie wody kokosowej!
Przepis:
1 kg arbuza
1,5 litra wody mineralnej
3 limonki
1-2 łyżki syropu klonowego
lód
Arbuza (bez pestek) zmiksuj w pojemniku blendera. Następnie przelej powstały sok przez sitko, by oddzielić go od zmiksowanego miąższu. Do naczynia z płynem wyciśnij sok z limonek. Do składników dolej wodę i dodaj syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszaj. Lemoniadę przelej do dzbanka lub szklanej butelki i odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Serwuj ją z lodem oraz plastrem limonki.
3 z 3
Lemoniada - przepis na napój bez cukru, fot. Fotolia
3. Lemoniada truskawkowa
Lemoniada truskawkowa to idealny, sezonowy napój o dużej zawartości witaminy C! Taka mieszanka jest prawdziwym sprzymierzeńcem naszej urody, która gasi nie tylko pragnienie, ale i apetyt na słodycze!
Przepis:
ok. 600 g świeżych truskawek
2-3 łyżki melasy lub miodu
1 litr wody mineralnej
sok z 2 cytryn
lód
listki bazylii
Truskawki zmiksuj w pojemniku blendera, następnie przetrzyj je przez sitko do dzbanka i dodaj do nich sok z cytryn. Miód rozpuść w szklance ciepłej wody i przelej go do owocowego płynu. Następnie dolej do składników resztę wody, całość wymieszaj. Napój schładzaj przed podaniem w lodówce. Serwuj lemoniadę z lodem i listkami bazylii.