Reklama

W tym artykule:

  1. L'affogato al caffè to najpopularniejszy deser na upały. Przysmak z dwóch składników jest hitem na TikToku
  2. Przepis na l'affogato al caffè. Jak przyrządzić włoską alternatywę dla mrożonej kawy?
Reklama

L'affogato al caffè to najpopularniejszy deser na upały. Przysmak z dwóch składników jest hitem na TikToku

Zanim zabierzecie się za przygotowywanie bijącego rekordy popularności deseru, ostrzegamy, że tylko kilka nieskomplikowanych kroków dzieli Was od zagubienia się w gąszczu renesansowych uliczek Florencji. Ledwo umieścicie zmieloną kawę w filtrze kawiarki i nałożycie waniliowe lub śmietankowe lody do filiżanki, a już poczujecie się jak na brukowanej alejce Isola delle Stinche uszczuplonej o rząd kolorowych stolików. To właśnie tam, w historycznym centrum stolicy Toskanii, od lat działa rzemieślnicza lodziarnia Vivoli.

Drewniane sufity, ceglasta terakota i skromny neon nad wejściem przekonały do wizyty w lokalu fotografa Sama Youkilisa. Sprawca całego zamieszania nie sięgnął jednak po wychwalane w sieci sorbety ani schłodzone zuccotto. Zamiast tego skosztował affogato – idealnie wyważonego połączenia słodyczy lodów i goryczki espresso. Wystarczyło kilka ujęć, aby internet przepadł. Dla zauroczonych użytkowników mediów społecznościowych Dalgona Coffee i Iced Biscoff Latte mogłyby już nie istnieć. L'affogato al caffè zdegradowało także Coffee Tonic od dawna uważane za perfekcyjny napój na ciepłe pory roku..

Obserwatorzy nie mogą wyjść z podziwu dla zmrożonych lodów estetycznie okalających ceramiczne ścianki i cienkiej strużki gorącej kawy stapiającej się z mleczną masą. „To jest moja gala Met” – piszą w komentarzach. „Affogato to najwyższa forma życia”. Oceńcie sami, czy macie ochotę przyłączyć się do gromkich zachwytów.

Przepis na l'affogato al caffè. Jak przyrządzić włoską alternatywę dla mrożonej kawy?

Niektórzy pochodzą do sprawy bardziej praktycznie i nazywają nową obsesję sieci „najczęściej kopiowanym przepisem tego roku”. I prawdopodobnie nie mijają się z prawdą. Na TikToku i Instagramie można znaleźć tysiące przejawów uwielbienia dla letniego rarytasu. Najpopularniejsze widea mogą pochwalić się milionami wyświetleń. Chociaż kawa affogato (znana też jako Gran Crema Caffè) podbija obecnie social media, to nie jest niczym nowym. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „affogare”, które oznacza zwyczajnie „zatopić”. We florenckiej dzielnicy Santa Croce serwuje się ją od pokoleń. Żeby doświadczyć chwili oddechu w upalny dzień, nie musicie jednak wybierać się do Italii. L'affogato al caffè z powodzeniem przygotujecie również we własnej kuchni. Potrzebujecie jedynie dwóch prostych składników.

L'affogato al caffè – składniki

  • gałka lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 50 g)
  • porcja aromatycznego espresso (ok. 30 ml)

W zależności od wersji bariści sugerują dodatkowo wzbogacenie przepisu o dekoracyjną bitą śmietankę lub kakao w proszku, którym na koniec możemy oprószyć affogato. TikTokerzy stawiają zwykle na prostotę i ograniczają listę zakupów. Skrupulatnie układają w naczyniu lody, aby później „utopić” je w mocnej kawie. Esencjonalny napar przyrządzają zarówno w ekspresie ciśnieniowym, jak i tradycyjnych kawiarkach.

Reklama

Rodowici Włosi przypominają, że śródziemnomorska hybryda deseru i napoju powinna być podawana w schłodzonej szklance, filiżance lub szklanym pucharku. Gałkę lodów zwieńczonych świeżo zaparzoną kawą należy zjeść natychmiast po połączeniu składników. Z biegiem czasu smakołyk zmieni konsystencję z kremowych kęsów spożywanych łyżeczką w przyjemnie roztopiony mleczny koktajl. Smacznego!

Co jeść i pić w upały
Getty Images
Reklama
Reklama
Reklama