Kawa na świąteczne oczekiwanie czy zimowe wspomnienie wakacji? O ulubione przepisy pytamy trenera baristów!
Świąteczna kawa ma wiele różnych wcieleń. Lubimy pić ją z kakao i z przyprawami korzennymi, z dodatkiem miętowego syropu lub słodzoną miodem, a także w towarzystwie piernika i bitej śmietany. Dziś jednak szukamy czegoś zupełnie innego - świątecznej kawy bez przekombinowania, która jednocześnie nastraja i pobudza. Swój ulubiony przepis zdradził nam trener baristów, Mistrz Polski Aeropress 2012., Piotr Markowski.
- Saeco w ELLE
A żeby kawa pobudzała, to powinna być przygotowana na bazie aromatycznego espresso. Do jego zaparzenia wykorzystamy ekspres ciśnieniowy Saeco Xelsis. Model ten pozwala nam na przygotowanie aż 15 różnych kaw, a dzięki technologii Coffee Equalizer każdą z nich możemy spersonalizować - to świetna opcja, jeśli każdy z Waszych domowników jest kawoszem-indywidualistą. Do ustawienia mamy tu aż 7 parametrów: moc i wielkość kawy, ilość oraz kolejność mleka i kawy, temperaturę i aromat kawy oraz grubość mlecznej pianki. Każdy aspekt napoju możemy więc dokładnie dopasować do swoich preferencji. Specjalny ceramiczny młynek, w który wyposażony jest ekspres, pozwala na regulację grubości mielenia ziaren i przygotowanie kawy skrojonej na miarę naszych potrzeb.
Dodatkowo, z Saeco Xelsis możemy przygotować dwie mleczne kawy na raz. Dziś odliczamy do świąt z aromatyczną Cinnamon Espresso Shot. Przepis? Z przyjemnością:
Cinnamon Espresso Shot
Mnie cynamon będzie zawsze kojarzył się ze świętami i zimowymi dyżurami w kawiarni. Do filiżanki wsypię niecałą łyżeczkę cynamonu, a następnie zaparzę espresso ze świeżo zmielonej kawy w ceramicznym młynku.
Summer Punch
To mój sposób na jesienno-zimową chandrę. Summer punch jest niczym koktajl - do barmańskiego shakera dodajemy pulpy z owoców tropikalnych. Ja wykorzystam pulpę z marakui, która nada naszemu drinkowi przyjemnego, orzeźwiającego, słodkiego posmaku.
Piotr Markowski - założyciel Coffee pros, trener baristów, Koordynator do spraw członkowskich SCA Poland, Mistrz Polski Aeropress 2012
Swoją karierę rozpocząłem w 2010 gdzie pierwsze kroki stawiałem w jednej z polskich sieci kawiarni. W 2012 pasja do kawy skierowała mnie do Londynu, a tam miałem przyjemność uczyć się od najlepszych baristów na świecie, jak i spróbować swoich sił w wielu branżowych konkursach. W 2015 roku rozpocząłem pracę przy projekcie The Peanut Vendor Coffee Project - kawiarni oraz salonu z meblami vintage w sercu Hackney Wick, a nasz mały projekt trafił między innymi na stony przewodnika The London Coffee Guide. Od 2018 roku znów działam na polskim rynku, gdzie swoją pasją do kawy dzielę się podczas autorskich kursów oraz na eventach, gdzie serwuję kawy najwyższej jakości pod szyldem Coffee pros.
1 z 5
Kawa na świąteczne oczekiwanie czy zimowe wspomnienie wakacji? O ulubione przepisy pytamy trenera baristów!
2 z 5
Kawa na świąteczne oczekiwanie czy zimowe wspomnienie wakacji? O ulubione przepisy pytamy trenera baristów!
3 z 5
Kawa na świąteczne oczekiwanie czy zimowe wspomnienie wakacji? O ulubione przepisy pytamy trenera baristów!
4 z 5
Kawa na świąteczne oczekiwanie - Cinnamon Espresso Shot
5 z 5
Kawa na świąteczne oczekiwanie - Cinnamon Espresso Shot