Kawa mrożona - jak ją zrobić?
Kawa mrożona z lodami brzmi jak idealny deser na ciepłe dni! Jak zrobić ją w domu? Poznaj najlepszy przepis!
Jak zrobić kawę mrożoną?
Mrożona kawa serwowana w słoiczkach to prawdziwy hit na Instagramie. Dlaczego by nie podać jej w sposób, w który dotychczas piłyśmy smoothie? Taki napój doskonale sprawdza się w cieplejsze dni! Poza tym, z łatwością wykonasz go w domu tak, by smakował jak ten z kawiarni. Czas zabawić się w baristę! Kawa mrożona z lodami to doskonała opcja na słodki deser, który od razu postawi Cię na nogi! Idealny smak uzyskasz łącząc ją z korzennymi przyprawami, mlekiem, syropem, czy dodatkiem wanilii.
Przepis na mrożoną kawę
Składniki:
250 ml zaparzonej, mocnej kawy
2 łyżki syropu klonowego
100 ml zimnego mleka krowiego lub sojowego
kilka kostek lodu
kilka kropel aromatu z wanilii
szczypta sproszkowanego cynamonu, kardamonu i imbiru
dodatki: gałka lodów waniliowych, śmietankowych lub kokosowych
Po wystudzeniu kawy dodaj do niej syrop klonowy, zamieszaj. Następnie przelej ją do kielicha blendera i zmiksuj z kostkami lodu, mlekiem, wanilią i przyprawami. Gotową kawę mrożoną przelej do słoiczków (najlepiej schłodzić je wczęśniej w lodówce). Podawaj ją z dodatkowymi kostkami lodu oraz gałką lodów o ulubionym smaku.
Jesteś kawoszem? Poznaj przepis na pyszną kawę z masłem orzechowym >>