Jesienne przepisy na grzyby leśne
Grzyby w occie, oleju, czy risotto z podgrzybkami? Sprawdźcie 3 najlepsze przepisy grzyby leśne!
Byłyście już na jesiennym grzybobraniu? Jeszcze nie jest za późno, by wybrać się z koszykiem do lasu. To nie tylko świetny spacer, ale również okazja, by zrobić pyszne, domowe przetwory. Grzyby marynowane to świetny dodatek do sałat i wytrawnych dań. Można zrobić je w occie jak i w oleju, ze świeżymi ziołami. Sprawdzą się np. do risotto z grzybów leśnych - smacznej, super prostej jesiennej potrawy. Z kolei suszone grzyby można wykorzystać jako składnik zup oraz sosów do mięs. Ten sezonowy przysmak warto wykorzystać także w wege burgerach, zamiast kotleta. Śmiało możecie zrobić je na wzór pysznych burgerów portobello (sprawdź przepis >>). Czas wypełnić kuchnię jesiennymi zapachami!
Jesienne przepisy na grzyby leśne >>
1 z 3
Potrawy z grzybów: grzyby w occie
Składniki:
1 kg grzybów leśnych
2 i 1/2 szklanki wody
sól
zalewa octowa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 średnie cebule
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
2-3 liście laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
gorczyca (płaska łyżeczka)
1. Oczyść i umyj grzyby. Włóż je do wysokiego garnka, po czym zalej małą ilością wody, posól i gotuj przez 10 minut.
2. W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę i ocet. Dodaj pokrojone cebule, dosyp przyprawy, zagotuj całość.
3. Podgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamyknij. Słoiki obróć do góry denkami.
2 z 3
Potrawy z grzybów: risotto z grzybami
Składniki:
torebka ryżu brązowego
3/4 litra bulionu grzybowego
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
1 cebula
20 dag grzybów leśnych
masło i olej do smażenia
1/2 szklanki twardego, żółtego sera
1 łyżka masła
szczypta szafranu
sól, pieprz
na wierzch: pietruszka
1. Umyj grzyby, pokrój na plasterki ich kapelusze i ogonki. Posiekaj cebulę w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj łyżkę masła, wrzuć cebulę i usmaż ją, aż się zeszkli. Dorzuć grzyby i smaż całość, aż odparuje woda z grzybów odparuje. Dopraw składniki solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i odstaw ją na bok.
3. Przygotuj bulion grzybowy z suszonych grzybów lub kostki. Powinno go być ok. 3/4 litra. Przykryj bulion pokrywką, żeby był przez cały czas gorący. W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oleju, dodaj łyżkę masła i wrzuć wysuszony ryż. Następnie zalej go białym winem i gotuj na małym ogniu, dopóki płyn nie zostanie wchłonięty przez ryż. Teraz wlej część gorącego bulionu grzybowego, tak, aby lekko pokrył ryż, i gotuj całość aż do wchłonięcia się płynu. Rozpuść szafran w 1-2 łyżkach bulionu, dolej go do ryżu. Na koniec odparuj ryż i dodaj do niego grzyby oraz łyżkę masła. Zamieszaj wszystkie składniki. Przełóż danie na talerze, dopraw je i posyp pietruszką.
3 z 3
Potrawy z grzybów: grzyby marynowane w oleju
Składniki:
0,5 kg grzybów
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z 1 cytryny (około 1/4 szklanki)
1/3 szklanki wody, 2 duże ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
2 gałązki szałwii
1 liść laurowy
szczypta płatków chilli
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu balsamicznego
1. Przygotuj 2 słoiki (250 - 300 ml). Czosnek obierz i pokrój w dość duże kawałki. Grzyby oczyść czystą wilgotną ściereczką. Podetnij nóżki jeśli jest taka potrzeba. Większe grzyby przekrój na pół.
2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodaj grzyby i podsmaż na małym ogniu, aż zrobią się miękkie, a następnie przełóż je do słoika lub do hermetycznego pojemnika.
3. Na patelnię daj pozostałą część oliwy, sok z cytryny, wodę, czosnek, zioła, ziarna pieprzu, płatki chilli i sól. Włącz ogień i duś przez 5 minut. Zalej grzyby marynatą, dodaj octu balsamicznego (opcjonalnie) i wymieszaj. Poczekaj, aż grzyby wraz z marynatą wystygną. Przykryj i marynuj przez noc. Podawaj w temperaturze pokojowej.