Jesienne napary: 7 gorących i zdrowych przepisów
Napar z imbiru, gorąca czekolada i wywary na bazie leczniczych ziół i miodu - poznaj domowe przepisy na rozgrzewające napoje, które umilą Ci niejeden jesienny wieczór
- Zuzanna Ludwig
Herbata matcha, napar imbirowy i mleko o piernikowym smaku - poznaj najlepsze jesienne napoje na gorąco
Jesienią z szafy wyjmujemy ukochane dziergane swetry i grube wełniane skarpety. A kiedy dni stają się krótsze, a wieczory coraz zimniejsze, ogrzewa nas ciepły koc i gorący, korzenny napar. Domowe wywary z ziół i słodkie napoje na bazie mleka to nie tylko smaczny zamiennik dla tradycyjnej herbaty - odpowiednia kompozycja naturalnych składników wzmocni Twój organizm i pomoże Ci wyleczyć się z jesiennego przeziębienia. Pokochasz napar imbirowy i indyjskie chai latte, a aromatyczna i słodka czekolada z daktyli umili Tobie niejeden mroźny wieczór.
Poznaj 7 przepisów na gorące jesienne napary:
1. Waniliowe chai latte
Jesienne napary, fot. Fotolia
Chai latte to leczniczy indyjski napar, który w medycynie naturalnej stosuje się od lat. Połączenie czarnej herbaty ze świeżo startym imbirem i kardamonem wpływa rozgrzewająco na organizm, łagodząc stany zapalne i wspomagając trawienie, a mleko wzmacnia odporność i dodaje energii. Oryginalnie chai latte słodzi się cukrem lub miodem, choć jego smak genialnie komponuje się również z syropem klonowym.
Składniki:
- 4 torebki czarnej herbaty
- szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka krowiego/roślinnego
- 2-3 cm korzeń imbiru
- łyżeczka sproszkowanego kardamonu
- 1-2 łyżki cukru/miodu/słodkiego syropu
Zagotuj w rondelku wodę wraz z torebkami czarnej herbaty, startym imbirem i sproszkowanym kardamonem (najlepiej świeżym, rozgniecionym w moździerzu). Po kilku minutach dodaj mleko i doprowadź napar do wrzenia, gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec przelej chai latte przez sitko do filiżanek i podawaj je z cukrem lub słodem.
2. Daktylowa czekolada
Jesienne napary, fot. Fotolia
Nic tak nie rozgrzewa w zimne dni, jak gorące kakao - zamiast cukrem, osłódź jego gorzki smak daktylami. Czekolada pomaga się skoncentrować i jest naturalnym poprawiaczem nastroju, który w szybki i smaczny sposób uwalnia endorfiny. Podkręć jej smak szczyptą papryczki chilli.
Składniki:
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- szklanka mleka krowiego/laskowego
- 4-5 daktyli
- szczypta pieprzu cayenne
Przesyp kakao do szklanki i wymieszaj je z łyżką stołową wody. Do rondelka dodaj mleko i daktyle, zacznij gotować je na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj kakao i pieprz cayenne, doprowadź napój do wrzenia, po czym zdejmij go z palnika i przelej do naczynia blendera, w którym zmiksujesz czekoladę razem z ugotowanymi w niej daktylami. Pod wpływem ciepła miękkie owoce dodadzą jej słodkiego smaku i kremowej konsystencji.
3. Napar z imbiru i pomarańczy
Jesienne napary, fot. Fotolia
Kompozycja imbiru, cytrusów i miodu to najlepszy lek zwalczający przeziębienie. Dzięki niemu wzmocnisz swoją odporność i rozgrzejesz swój organizm w naprawdę zimne dni. Do naparu dodaj bogatą w antyoksydanty kurkumę i aromatyczne goździki, które nadadzą mu prawdziwie jesienny smak.
Składniki:
- 1L wody
- pół pomarańczy
- 2 cm korzeń imbiru
- 1 cytryna
- kilka goździków
- łyżeczka kurkumy
- łyżka stołowa miodu
Cytrynę i pomarańczę pokrój w plasterki i przełóż do szklanego dzbanka odpornego na wysokie temperatury. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do składników. Dosyp goździki i kurkumę, po czym zalej cytrusy i przyprawy wrzącą wodą. Poczekaj chwilę aż się ostudzi, po czym wymieszaj napar z łyżką miodu.
4. Gorące matcha latte
Jesienne napary, fot. Fotolia
Japońska matcha jest uważana za najzdrowszą herbatę na świecie, ze względu na dużą zawartość chlorofilu. Jej niewielka ilość w napoju pobudza bardziej niż kawa, ma działanie przeciwwirusowe i detoksykacyjne, podobnie jak olej kokosowy obniża poziom złego cholesterolu.
Składniki:
- łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
- szklanka mleka migdałowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- łyżeczka miodu/syropu kokosowego
Zagotuj mleko w rondelku wraz z aromatem waniliowym i matchą, doprowadź do wrzenia po czym zdejmij z palnika i przelej latte do filiżanki. Przed podaniem osłodź je syropem.
5. Mleko piernikowe
Jesienne napary, fot. Fotolia
Nic tak nie rozgrzewa, jak słodki mleczny napar, który kojąco wpływa na organizm. W jesienny wieczór przygotuj je w wariancie z korzennymi przyprawami, syropem klonowym i skórką otartą z pomarańczy.
Składniki:
- szklanka mleka migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- łyżka stołowa syropu klonowego
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Mleko zagotuj razem z przyprawami i skórką z pomarańczy. Przelej je do kubka i podawaj osłodzone syropem klonowym.
6. Napar z róży, rumianku, aronii i bzu
Jesienne napary, fot. Fotolia
Mieszanka polskich ziół to najlepszy, tradycyjny sposób na przeziębienia. Pomaga na dreszcze, bóle głowy, stan podgorączkowy i katar. Na samopoczucie wpływa jak naturalny antydepresant.
Składniki:
- 2 szklanki wody
- łyżeczka suszu z owoców róży
- łyżeczka suszonego rumianku
- łyżeczka suszu z czarnego bzu
- łyżeczka suszonej aronii
- 1 cm plaster świeżego imbiru
- dwie łyżki soku z malin
- łyżka miodu
Zagotuj suszone zioła i owoce w rondelku z wodą. Przelej do szklanki i dodaj do wywaru sok z malin i miód.
7. Napar jabłkowo-żurawinowy
Jesienne napary, fot. Fotolia
Jesienią korzystamy ze świeżej żurawiny - suszymy ją przygotowując zapasy na zimę lub robimy z niej pyszny wywiar jabłkowy, który przyjemnie rozgrzewa w zimne dni i świetnie komponuje się z korzennymi wypiekami.
Składniki:
- 1 jabłko
- pół szklanki świeżej żurawiny
- łyżeczka cynamonu
Jabłko pokrój w kostkę i wraz z żurawiną wrzuć je do szklanego dzbanka. Zalej naczynie wrzącą wodą, dodaj cynamon i zaparzaj napar przez 5 minut. Gotowy napój przelej do szklanek, możesz dosłodzić go słodkim syropem lub dodać do niego goździki.