Jak zrobić słony karmel?
Uwielbiamy słony karmel w duecie z popcornem, czekoladą, kawą czy lodami. Jak go zrobić? Poznaj przepis na słoną polewę!
Jak zrobić słony karmel?
Uwielbiamy podkręcać smak słodkich deserów, dodając do nich słone lub pikantne dodatki. Takie eksperymentalne kombinacje jeszcze długo nie znikną z naszych talerzy (sprawdź trendy kulinarne na 2017 rok >>). Do najbardziej pożądanych przez kubki smakowe należą przekąski, w których pierwsze skrzypce gra słony karmel. Cukier palony na maśle z odrobiną soli potrafi odmienić większość dań! Ta polewa sprawdzi się w duecie z popcornem, banoffee, sernikiem, lodami czy nawet kawą latte. Słony karmel można zrobić również z masłem orzechowym - gwarantujemy ucztę dla podniebienia! Do ostatnich trendów należy także łączenie go w wypiekach z herbatą matcha.
Przepis na słony karmel
Składniki:
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego
8 łyżek gęstej śmietany 30%
1/3 łyżeczki soli morskiej
opcjonalnie: 2 łyżki kremowego masła orzechowego
W rondelku na małym ogniu rozpuść cukier, aż się zabrązowi. Dolej do niego wodę i energicznie wymieszaj całość. Następnie do masy wlej śmietanę, gotuj masę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj masło i sól (czy również masło orzechowe) i połącz składniki. Gotowy sos przelej do słoiczka.
Zdrowy deser z dyni o smaku słonego karmelu - PRZEPIS >>