Jak zrobić grzanki z chleba? Idealne do zup i sałatek
Pyszne i chrupiące grzanki to doskonała przekąska, ale też dodatek do wielu dań. Domowe grzanki są łatwe i szybkie do przygotowania, a w zależności od indywidualnych upodobań można je przyrządzać w różnych wersjach. Jak zrobić grzanki, co można do nich dodać i z czym je podawać?

- ELLE
Jak zrobić grzanki? Przepis
Jak się robi grzanki? Najszybciej przygotujemy grzanki na patelni. Możemy wykorzystać do tego całe kromki chleba lub bułki, które obsmażamy na złoty kolor z obu stron na odrobinie masła, oleju lub oliwy. Trzeba tylko uważać, żeby ich nie przypalić. Posmarowane masłem lub skropione innym tłuszczem kromki, można też rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić na około 15 minut do ciepłego piekarnika. Trwa to nieco dłużej, ponieważ piekarnik musi się nagrzać, a grzanki nieco wolniej się rumienią, ale też ryzyko ich spalenia jest nieco mniejsze.
Grzanki do zupy lub do sałatki można przygotować z czerstwego chleba, który kroimy w kostkę, a następnie skrapiamy oliwą i doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami. Takie grzanki w piekarniku przyrządza się około 10 minut. Można je wykorzystać od razu albo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie zawilgotniały.
Jak urozmaicić grzanki?
Grzanki doskonale smakują zarówno solo, jak i z różnymi dodatkami. Idealną przekąską na podwieczorek lub kolację będą sycące grzanki z serem. Można też dodać do nich szynkę lub salami, posypać szczypiorkiem albo natką pietruszki.
Grzanki przeznaczone do zup i sałatek będą bardziej aromatyczne, kiedy dodamy do nich zioła i inne przyprawy. Dużą popularnością cieszą się grzanki czosnkowe, do przygotowania których możemy użyć zarówno świeżego, jak i suszonego czosnku albo masła czosnkowego. Inne dodatki, które doskonale komponują się z grzankami to oregano, bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, a także słodka albo ostra papryka.
Do czego pasują grzanki?
Zupa krem będzie smakować wybornie kiedy dodamy do niej chrupiące grzanki z chleba. Najlepiej sprawdzają się te niewielkie, które możemy wrzucić bezpośrednio do zupy. Tradycyjna, francuska zupa cebulowa, to danie, które nie może obyć się bez grzanki. W oryginalnej wersji układa się ją na wierzchu zupy, posypuje startym serem, a następnie zapieka całość.
Grzanki to również doskonały dodatek do sałatek. Chrupiące kosteczki można wrzucić bezpośrednio do sałatki. Idealnie pasują do świeżych warzyw takich jak pomidor, zielony ogórek, papryka, a także zielona sałata, rukola albo roszponka. Grzanki z kromki chleba, przyprawione czosnkiem i ziołami można podać oddzielnie, obok sałatki jako dodatek.