Reklama

Lubicie piec ciasta? A może gotowanie nie jest waszą mocną stroną? Bez względu na to, jaki jest wasz poziom zaawansowania w kuchni, tę recepturę musicie znać. To przepis na czekoladową polewę, który przyda się na czarną godzinę. Wtedy, kiedy najdzie was ochota na słodkie, lub gdy upieczone ciasto okaże się być klapą. Albo w święta, gdy będziecie chciały udekorować polewą babkę. Czekolada to podstawowy składnik każdego udanego deseru!

Reklama

Jak zrobić czekoladową polewę?

W tradycyjnym przepisie występują trzy składniki: czekolada, masło, śmietana kremówka. I taka receptura jest najlepsza, chociaż daleko jej do bycia fit. Niestety, smakowym synonimem szczęścia jest mieszanka tłuszczu, cukru i czekolady. Dla niej warto zgrzeszyć! Polewa czekoladowa to banalnie łatwy przysmak do zrobienia. Wystarczy połączyć ze sobą trzy składniki pod wpływem ciepłej temperatury.

Przepis na polewę czekoladową

Składniki:

200 g czekolady deserowej

50 g masła

50 g śmietany kremówki

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masło (lub zamiennie olej) i śmietanę kremówkę. Kiedy wszystkie składniki się połączą, polej gotową polewą ciasto. Możesz dodać do niej szczyptę soli, cynamonu lub pieprzu cayenne, by delikatnie podkręcić jej smak.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...