Reklama

Lubicie piec ciasta? A może gotowanie nie jest waszą mocną stroną? Bez względu na to, jaki jest wasz poziom zaawansowania w kuchni, tę recepturę musicie znać. To przepis na czekoladową polewę, który przyda się na czarną godzinę. Wtedy, kiedy najdzie was ochota na słodkie, lub gdy upieczone ciasto okaże się być klapą. Albo w święta, gdy będziecie chciały udekorować polewą babkę. Czekolada to podstawowy składnik każdego udanego deseru!

Reklama

Jak zrobić czekoladową polewę?

W tradycyjnym przepisie występują trzy składniki: czekolada, masło, śmietana kremówka. I taka receptura jest najlepsza, chociaż daleko jej do bycia fit. Niestety, smakowym synonimem szczęścia jest mieszanka tłuszczu, cukru i czekolady. Dla niej warto zgrzeszyć! Polewa czekoladowa to banalnie łatwy przysmak do zrobienia. Wystarczy połączyć ze sobą trzy składniki pod wpływem ciepłej temperatury.

Przepis na polewę czekoladową

Składniki:

200 g czekolady deserowej

50 g masła

50 g śmietany kremówki

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masło (lub zamiennie olej) i śmietanę kremówkę. Kiedy wszystkie składniki się połączą, polej gotową polewą ciasto. Możesz dodać do niej szczyptę soli, cynamonu lub pieprzu cayenne, by delikatnie podkręcić jej smak.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama