Jagodowa panna cotta
Odrobina lata na stole, kiedy za oknem prawie jesień? To możliwe! Polecamy deser, który już kolorem poprawia humor.
Koniec wakacji wcale nie musi oznaczać końca pysznych, lekkich deserów. Kto zrobił owocowe zapasy, ten może cieszyć się nimi także jesienią! Mrożone owoce zachowują cenne witaminy, a intensywnie fioletowa jagodowa panna cotta potrafi przypomnieć o najbardziej słonecznych dniach lata...
Jagodowa panna cotta - przepis
Składniki:
(na 4 porcje)
- szklanka śmietanki kremówki 30%
- szklanka mleka 2%
- szklanka jagód (mogą być mrożone)
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Jagodowa panna cotta - jak zrobić?
Jeśli używasz mrożonych jagód, wyjmij je z zamrażalnika na 10-15 minut przed zmiksowaniem. Odmierz szklankę śmietanki kremówki i szklankę mleka. Wlej płyny do rondelka, dodaj 4 łyżki cukru, cukier waniliowy. Podgrzewając, mieszaj, by składniki się połączyły. Jagody umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, dodaj do podgrzewanej śmietanki. Wszystkie składniki podgrzej do wrzenia, ale nie gotuj. Przestudź, a kiedy śmietanka ostygnie, dolej ją do zmiksowanych jagód. Całość jeszcze raz zblenduj. Masę rozlej do pucharków, wystudź i chłodną wstaw do lodówki, by całkowicie stężała.
Paulina Jóźwiak
http://mojequlinaria.blogspot.com
1 z 2
Jagodowa panna cotta, www.mojequlinaria.blogspot
2 z 2
Jagodowa panna cotta, www.mojequlinaria.blogspot