Idealny tost z awokado i jajkiem
Awokado i jajko to smaczny duet, który sprawdza się na zdrowe śniadanie. Jak zrobić idealnego tosta z jajkiem po benedyktyńsku? Sprawdź przepis!
Tost z awokado i jajkiem w koszulce - przepis
Tost z awokado jest jednym z najbardziej "instagramowych" dań, które poza apetycznym wyglądem dobrze smakuje i serwuje ciału sporą dawkę energii. Nic dziwnego - to kombinacja białka oraz najzdrowszych tłuszczów. Taki miks korzystnie wpływa na sylwetkę. Skutecznie przyśpiesza metabolizm! Wiedzą o tym modelki i guru fitnessu, toteż tost ten często gości na ich talerzach. Jak najlepiej przyrządzić jajko, by idealnie łączyło się z kremowym awokado? Polecamy ugotować je "w koszulce" (po benedyktyńsku). Dzięki temu białko będzie delikatnie ścięte, a żółtko płynne. To najsmaczniejszy śniadaniowy wariant, który odmieni dietetyczne menu!
Co powinnaś jeść codziennie rano, żeby mieć płaski brzuch? >>
Przepis:
1 awokado
1 jajko
kromka żytniego pieczywa
liście rukoli
pieprz
nasiona dyni i słonecznika
Awokado pokrój w plastry i połóż je na kawałku pieczywa polanego oliwą czy posypanego świeżą rukolą. W rondelku zagotuj wodę z octem. Jajko ostrożnie wbij do filiżanki, uważając żeby żółtko się nie rozlało. Zamieszaj gotującą się wodę łyżką i przechyl filiżankę tuż nad taflą wody, aby jajko mogło wpaść w wir, który utworzył się na powierzchni. Gotuj tak jajko przez 4 minuty, po czym wyjmij je z rondla łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku. Nałóż je na tosta z awokado, oprószając jego wierzch świeżo zmielonym pieprzem.
Poznaj 5 najlepszych dań z awokado - PRZEPISY >>