Halloween 2016: przepisy na zdrowe przekąski
Co zaserwować najbliższym w Halloween? Poznaj przepisy na "strasznie" smaczne przekąski, które wyczarujesz ze zwykłych składników!
Pomysły na Halloween - zdrowe przekąski
Chcesz wyprawić przyjęcie na Halloween w prawdziwie amerykańskim stylu? Oprócz stylowych kreacji i klasycznego, dyniowego ponczu (sprawdź przepis >>) postaw na upiorne przekąski. Posiłki w wersji rodem z horroru zaskoczą i rozbawią twoich gości, wprawiając ich w klimatyczny nastrój. Takie dania wcale nie są trudne. Do ich przygotowania wystarczy użyć tradycyjnych składników, kreatywnie odmieniając ich formę. Prawdziwym hitem są paluszki czarownicy wykonane z mąki orkiszowej i migdałów. Furorę zrobią również serowe nietoperze, czy banany zamienione w duszki. Co najlepsze, te przystawki są bardzo zdrowe, dzięki czemu sprawdzą się także w jadłospisie dla najmłodszych. Czas poeksperymentować w kuchni, jak prawdziwa czarownica!
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Halloween >>
1. Halloween 2016: duszki z bananów
Przepis na bananowe duszki
Składniki:
kiść bananów
miód
wiórki kokosowe
3 łyżki kakao + 3 łyżki oleju kokosowego
Banany przekrój na pół i schłodź je przez godzinę w zamrażarce. Obtocz je w miodzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Kakao wymieszaj z olejem kokosowym, aby powstała czekoladowa polewa. Narysuj nią duszkom złowrogie twarze. Deser możesz serwować na tacce lub go na patyczki do szaszłyków.
2. Halloween 2016: cyklop ze smoothie bowl
Przepis na upiorne smoothie bowl
Składniki (na jedną porcję):
szklanka mrożonych malin lub truskawek
1/3 szklanki wody
plasterek sera ricotta
plasterek kiwi
do dekoracji: świeże borówki, maliny, rodzynki, surowe kakao lub kolorowa posypka
Truskawki lub maliny zmiksuj z wodą i przelej na talerz lub do płaskiej miski. Na wierzch połóż plaster sera ricotta, a na niego plaster kiwi. Środek "oka" ozdób borówką lub rodzynkiem. Udekoruj cyklopa według własnej inwencji twórczej, możesz posłużyć się kolorową posypką.
3. Halloween 2016: orkiszowe paluchy czarownicy
Przepis na paluchy czarownicy z mąki orkiszowej
Składniki:
200 g mąki orkiszowej
50 g margaryny lub masła
30 g syropu klonowego lub miodu
pół łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka ekstraktu z migdałów
Do ozdoby (paznokci):
3/4 szklanki obranych migdałów
Posiekaną margarynę lub masło wymieszaj ze wszystkimi sypkimi składnikami. Dodaj słód i zacznij lekko zagniatać ciasto. Podziel je na małe porcje i ulep z nich wałeczki (powinny być cieńsze niż Twoje palce, gdyż podczas pieczenia urosną). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nożem ponacinaj w miejscach zgięć. Tam, gdzie powinien znajdować się paznokiec, poprzyklejaj do ciasta migdały. Piecz do zarumienienia przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Halloween 2016: serowe nietoperze
Przepis na serowe nietoperze
Składniki:
150 g sera typu roquefort
250 g sera białego kremowego
18 winogron bez pestki
150 g pistacji do obtoczenia
chipsy nachos (np. z fioletowej mąki kukurydzianej)
kilka czarnych oliwek
Ser roquefort rozgnieć widelcem i połącz na jednolitą masę z serem kremowym. Ulep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie zawiń w nie winogrona i obtocz posiekanymi pistacjami. W każdą kulkę wbij chipsy nachos, aby zrobić nietoperzom skrzydełka oraz uszy. Oczy wykonaj z czarnych oliwek pokrojonych w plasterki.
5. Halloween 2016: upiorne ciasteczka
Przepis na upiorne ciasteczka z marshmallows
Składniki:
dowolne ciasteczka owsiane (kilkanaście sztuk)
1/2 szklanki masła orzechowego
dżem truskawkowy
opakowanie mini pianek marshmallow
Ciasteczka owsiane posmaruj od dołu masłem orzechowym, a następnie dżemem i umieść w nich pionowo pianki marshmallow. Następnie zamknij je, jak kanapkę. Upiorny deser gotowy!
6. Halloween 2016: pajączki z kotlecików kalafiorowych
Przepis na kalafiorowe pajączki
Składniki:
główka kalafiora
100 ml kaszy kukurydzianej
50 ml sezamu
50 ml bułki tartej
50 ml oleju
szczypta startego imbiru
szczypta suszonej papryki wędzonej
garść posiekanej kolendry
olej kokosowy do smażenia
dodatki: pół czerwonej papryki, pół świeżego ogórka
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj do miękkości. Po ostudzeniu rozgnieć go praską do ziemniaków i dodaj do niego resztę składników. Z masy ulep małe pulpeciki, następnie usmaż je na patelni. Na koniec, gdy wystygną, wbij w nie "nóżki pająka", czyli paprykę i ogórka pokrojone w cienkie, pionowe plastry. Oczy możesz zrobić z selera, pietruszki lub marchewki.