Guacummus - pasta z awokado i hummusu, czyli nowy wegański hit
Wegańskie przepisy właśnie zyskały nową mocną pozycję: guacummus. To najmodniejsza pasta w sieci i nic dziwnego - świetnie smakuje i jest naprawdę zdrowa, a jej przygotowanie zajmuje minutę.
Uwielbiacie hummus, ale należycie też do grona fanów pasty z awokado? Świetnie się składa, bo powstał przepis, który łączy w sobie oba smaki, wydobywając z nich to, co najlepsze. W wyglądzie przypomina trochę guacamole - jest jasnozielony, a jego smak to idealne wyważenie maślanego awokado i cieciorki. Guacummus, bo tak się nazywa, podbija właśnie blogi kulinarne i Instagram.
Czytaj też: Siemię lniane na włosy - efekty regularnego picia przez miesiąc>>
Przepis na guacummus jest bardzo prosty, a wykonanie tego miksu z awokado i ciecierzycy zajmuje dosłownie chwilę. Musicie koniecznie wypróbować tego połączenia.
Jak zrobić guacummus?
Wydrążamy dwa owoce awokado, obieramy je ze skórki i wrzucamy połówki do blendera. Dodajemy puszkę odsączonej cieciorki, łyżeczkę soli i oliwy, sok z połówki cytryny i lekko blendujemy. Wsypujemy garść kolendry i blendujemy jeszcze raz - tym razem na gładką pastę.
Przed spróbowaniem należy odstawić na pół godziny do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Zobacz: 6 rzeczy, które możesz zrobić z pestki awokado>>
Jeśli chcecie zaostrzyć trochę smak pasty z awokado i ciecierzycy, dodajcie do blendera łyżeczkę suszonych płatków chili i posiekany ząbek czosnku. Guacummus można jeść samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa, warzyw, frytek z batatów czy nachos. Pastę przechowujemy w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.
1 z 1
Guacummus, czyli pasta z awokado i ciecierzycy