Reklama

Grzane wino - najlepszy przepis
Grzane wino to rozgrzewający, smaczny trunek, po który chętnie sięgamy w zimne wieczory. Serwowane z pomarańczą i korzennymi przyprawami smakuje zupełnie inaczej, niż to prosto z butelki. Warto dodać do niego wanilię - wtedy zyska delikatny, słodki aromat! Z jakiego alkoholu robi się grzańca? Najsmaczniejszy wychodzi z czerwonego, półwytrawnego wina i nie musi to być rodzaj z najwyższej półki. Ważnym skadnikiem jest również cynamon, goździki, pomarańcza i miód. Jeśli posiadasz je w swojej kuchni, nie wahaj się przyrządzić naparu już dziś. Pamiętaj - wino ma mnóstwo antyoksydatów, które służą naszej urodzie!
Przepis na grzane wino z nutą wanilii
Składniki:
1 butelka półwytrawnego wina
2 laski cynamonu
1 pomarańcza
1 łyżka goździków
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 laska wanilii
Wino przelej do garnka i zacznij je podgrzewać. Dodaj do niego laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Pomarańczę pokrój na plasterki - jeden plasterek przekrój na pół i zostaw do udekorowania dwóch kielichów, resztę dorzuć do wina. Laskę wanilii przzekrój na pół, wydrąż z niej pastę i dodaj ją do grzańca. Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kielichów.
Jak zrobić domowe wino? Sprawdź przepis >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama