Grzane wino: najlepsze przepisy na grzańca
Grzane wino z czekoladą, gorące rosé, czy korzenny grzaniec galicyjski? Poznaj najlepsze przepisy na zimne dni.
Wino to trunek warty grzechu. Szczególnie w zimowej odsłonie, pod postacią korzennego grzańca. Okazuje się, że taki alkoholowy napar można zrobić nie tylko z czerwonego, wytrawnego wina. W gorącym kielichu sprawdzi się również rosé! Tegoroczny hitem pośród foodies jest także czekolada z winem, skuteczny poprawiacz nastroju w stylu hygge. A w zimne wieczory, do kolacji, polecamy napić się ciepłego, pachnącego wanilią Sauvignon Blanc. Poznaj 4 najlepsze przepisy na grzane wino, które będą rządzić w tym sezonie!
Grzane wino w czterech smakach - PRZEPISY >>
1 z 3
Przepis na białe grzane wino
Smaczny grzaniec może powstać nie tylko z czerwonego wina. Równie pyszne jest grzane białe wino, które gotuje się z wanilią i cynamonem. Idealne do kolacji!
Składniki:
1 butelka półwytrawnego, białego wina (polecamy Sauvignon Blanc)
szczypta kardamonu
2 laski cynamonu
1 pomarańcza
1 łyżka goździków
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 laska wanilii
plastry świeżej figi
Wino przelej do garnka i zacznij je podgrzewać. Dodaj do niego laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Pomarańczę pokrój na plasterki - jeden plasterek przekrój na pół i zostaw do udekorowania dwóch kielichów, resztę dorzuć do wina. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż z niej pastę i dodaj ją do grzańca. Kiedy grzane wino będzie już ciepłe, przelej je przez sitko do szklanek lub kielichów. Serwuj trunek z plastrami świeżej figi.
2 z 3
Przepis na grzane wino z rosé
Wino rosé, ze względu na kolor, było najmodniejszym trunkiem lata 2017. Jego pyszny smak sprawdzi się również w zimowej, korzennej odsłonie.
Składniki:
3 łyżki miodu
2 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
pomarańcza pokrojona w plastry
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
1 butelka różowego wina
Do rondla wsyp cynamon, kardamon, połamane goździki i rozgniecione gwiazdki anyżu. Dodaj plastry pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną. Zalej całość różowym winem, przykryj i pozostaw na pół godziny, aż całość przejdzie korzennym aromatem. Garnek postaw na ogień, wolno zagotuj. Gdy wino zawrze, odczekaj 2 minuty, po czym zdejmij je z ognia. Dodaj łyżkę miodu, wymieszaj. Przez sitko przelej je do kielichów.
3 z 3
Przepis na grzane wino z czekoladą
Grzane wino z czekoladą to rozgrzewający napój tylko dla dorosłych. Jest bardzo w stylu hygge - w sam raz na leniwe wieczory z książką!
Składniki:
3 łyżeczki gorzkiego kakao
2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżeczki mleka
1/4 szklanki czerwonego wina
3 łyżeczki brązowego cukru/miodu/syropu klonowego
szczypta cynamonu i kardamonu szczypta soli morskiej
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wymieszaj w szklnce z odrobiną wody. W rondelku zacznij podgrzewać wino i mleko. Dodaj kakao, rozropioną czekoladę, cukier, przyprawy oraz sól. Zagotuj miksturę do wrzenia i przelej ją do kubka. Smacznego!