Reklama

1. Czekoladowa pokusa z Ghany
- 0,5l mleka
- 120g czekolady Ghany 70%
- szczypta kwiatu soli morskiej
Przygotowanie:
- podgrzać mleko w rondelku
- gdy mleko zrobi się gorące dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 minuty cały czas mieszając
- czekoladę odstawiamy na kilka godzin po czym ponownie podgrzewamy i nalewamy do filiżanek; na wierzch sypiemy odrobinę kwiatu soli morskiej
- mieszamy w filiżance

Reklama


2. Ekwadorska moc smaku
- 0,5l mleka
- 130g czekolady Ekwador 70%
- szczypta chili
Przygotowanie:
- podgrzać mleko w rondelku
- gdy mleko zrobi się gorące należy wrzucić rozdrobnioną czekoladę i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Miksturę gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 minuty cały czas mieszając
- na koniec dodajemy przyprawę i mieszamy; w razie potrzeby można dosłodzić.
- czekoladę podajemy w małych filiżankach (150ml - 200ml)

Reklama

3. Pomarańczowy uśmiech
- 0,5l mleka
- 140g czekolady mlecznej 44% kakao
- plasterek pomarańczy kandyzowanej (ewentualnie skórka pomarańczowa)
Przygotowanie:
- od plasterka pomarańczy należy odciąć skórkę z trzech stron - po jednym "uśmiechu" na filiżankę. Jedna połowa będzie służyć do wykończenia, a drugą kroimy na małe kawałki
- podgrzewamy mleko w rondelku
- gdy mleko zrobi się gorące należy dodajemy rozdrobnioną czekoladę i pomarańczę. Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 minuty cały czas mieszając
- przelewamy do filiżanki i delikatnie układamy "pomarańczowy uśmiech" na powierzchni
Przepisy przygotowali twórcy Manufaktury Czekolady Chocolate Story mieszczącej się w Łomiankach przy ulicy Brukowej 6A.

Reklama
Reklama
Reklama