Reklama

Fit przekąska: serniczki z tofu
Nie masz pomysłu na szybki, zdrowy deser? Słodką chwilę zapomnienia zagwarantują Ci serniczki z tofu, które wykonasz w zaledwie 5 minut! Ta przekąska gwarantuje solidną porcję białka oraz moc witamin, pochodzących ze świeżych owoców. Co najlepsze, możesz dowolnie zmieniać jej smak! Wystarczy, że zmiksujesz wegański ser z truskawkami, kakao, daktylami lub ulubionymi super foods. Posiłek w tym stylu to doskonały pomysł na śniadanie, czy uzupełnienie energii po treningu! Warto zabrać go ze sobą na wynos, zamykając przysmak w szklanym słoiczku.
Serniczki z tofu - przepis
Na bazie tofu możesz tworzyć dowolne smakowe kombinacje - roślinny twarożek ma neutralny smak. Wypróbuj go w wersji czekoladowej z kakao lub orzeźwiającej, z sezonowych owoców!
Składniki:
1 kostka tofu
1 szkanka truskawek
2 daktyle
szczypta cynamonu
łyżeczka nasion chia
lub (w wersji czekoladowej)
1 kostka tofu
3 łyżki kakao/karobu
4-5 daktyli
szczypta chili
pistacje
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Serniczki przełóż do słoiczków i zaserwuj z ulubionymi składnikami. Jeśli nie chcesz, aby konsystencja była zbyt gęsta, dodaj do receptury odrobinę mleka roślinnego. Smacznego!
Szukasz zdrowych inspiracji? Sprawdź inne przepisy >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama