Fit przekąska: prażona ciecierzyca
Poznaj 3 przepisy na słodką, słoną i ostrą przekąskę w stylu fit! Składnik podstawowy? Bogata w białko ciecierzyca!
1 z 3
Fit przekąska: prażona ciecierzyca, fot. Fotolia
1. Ciecierzyca z cynamonem i miodem
Przepis:
puszka ciecierzycy
1-2 łyżki oleju kokosowego
łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
Odsączoną z wody ciecierzycę osusz ręcznikiem papierowym, po czym wymieszaj ją z przyprawami, miodem i olejem. Następnie wysyp ziarenka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażaj je przez ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Będą gotowe, gdy się zarumienią.
2 z 3
Fit przekąska: prażona ciecierzyca, fot. Fotolia
2. Ciecierzyca z czosnkiem i parmezanem
Przepis:
puszka ciecierzycy
1-2 łyżki oliwy
szczypta soli morskiej
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej
szczypta pieprzu
2 ząbki czosnku
starty parmezan
Ciecierzycę odsącz z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wymieszaj ją z przyprawami i olejem. Ziarenka podprażaj przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przed podaniem posyp je startym parmezanem.
3 z 3
Fit przekąska: prażona ciecierzyca, fot. Fotolia
3. Ciecierzyca z imbirem i sezamem
Przepis:
puszka ciecierzycy
1-2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sezamu
1 łyżka sosu sojowego
kawałek imbiru
Odsączoną z wody ciecierzycę osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wymieszaj ją z sosem, olejem oraz ziarenkami sezamu. Ziarenka podprażaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut. Przed podaniem posyp je świeżo startym imbirem.