"Ekoporadnik" Kingi Rusin. Poznaj jej ulubione przepisy z książki!
Czytaliście już "Jak zdrowo i pięknie żyć, czyli ekoporadnik" Kingi Rusin? W książce znajdziecie sporo smacznych i sprawdzonych przepisów. Zobaczcie!
1 z 4
Ekoporadnik Kingi Rusin. Poznaj jej ulubione przepisy z książki!
Sałatka z daktylami i szpinakiem
Pół czerwonej cebuli pokrojonej w półksiężyce i małą paczkę daktyli rozciętych na pół mieszaj w misce z dwiema łyżkami octu z białego wina. Odstaw na 20 min. W tym czasie na patelni rozgrzej dwie łyżki masła z jedną oliwy. Dodaj średnią pitę poszarpaną na kawałeczki (opcjonalnie) i 100 g siekanych migdałów. Praż, aż pita się zarumieni, przesyp do miseczki z trzema łyżkami kozieradki, łyżeczką soli morskiej i szczyptą chilli. Zostaw do ostygnięcia. Umyj 200 g szpinaku, osusz. Z pozostałymi składnikami połącz tuż przed podaniem. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z połowy limonki i jedz na zdrowie.
2 z 4
Ekoporadnik Kingi Rusin. Poznaj jej ulubione przepisy z książki!
Frytki z topinamburu
Trzy spore bulwy obierz i pokrój na paseczki. Smaż na złoto w głębokim tłuszczu, do którego wcześniej na minutę wrzuć szczyptę kminu rzymskiego, odrobinę pora i dwa ząbki czosnku. Odcedź, delikatnie posól. Tak samo można przygotować chipsy, krojąc warzywo w talarki.
3 z 4
Ekoporadnik Kingi Rusin. Poznaj jej ulubione przepisy z książki!
Muffiny bakaliowo-cukiniowe
W jednej sporej misce połącz suche składniki: 250 g mąki, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 120 g brązowego cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, dwie szczypty cynamonu i jedną soli. W drugiej zmieszaj dwa całe jaja z domową konfiturą z pomarańczy lub pigwy (ok. 100 g), pół szklanki oleju, 300 g startej na tarce cukinii i skórkę otartą z jednej, wcześniej sparzonej, pomarańczy. Dokładnie połączone mokre składniki dodaj do suchych i zmieszaj. Dorzuć 120 g ulubionych orzechów i po łyżeczce: rodzynek, suszonej żurawiny i pokrojonych suszonych moreli. Przełóż do muffinkowych papilotek i piecz w 200°C przez jakieś pół godziny. Po przestudzeniu udekoruj serkiem ricotta utartym z sokiem z połowy cytryny i dwiema łyżkami miodu.
4 z 4
Ekoporadnik Kingi Rusin. Poznaj jej ulubione przepisy z książki!
Zupa cebulowa
Składniki na sześć czarek ► 1 kg cebuli, ► 3 łyżki masła klarowanego, ► 250 ml białego wina półwytrawnego, ► 500 ml bulionu warzywnego, ► 50 ml koniaku, ► sól i pieprz z młynka, ► pełnoziarnista bagietka pokrojona na kromki, ► ząbek czosnku, ► 200 g ostrego sera startego na tarce. Przygotowanie Cebulę obierz i posiekaj w półplasterki. W szerokim garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i na średnim ogniu smaż cebulę przez 30 min, co jakiś czas mieszając. Gdy się zrumieni, zwiększ ogień, dodaj wino, dokładnie mieszaj i gotuj przez 2 min. Następnie dolej bulion, przykręć ogień i gotuj pod przykryciem przez kolejne 30 min. Po tym czasie dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj koniak i gotuj jeszcze ze 3 min. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Ułóż na niej kromki bagietki posmarowane czosnkiem i posypane serem. Tostuj, aż ser się roztopi, a bułka zrumieni. Zupę rozlej do czarek, które następnie przykryj grzankami.