Dynia: przepisy na zdrowe przekąski
Daj się oczarować jesiennym smakom! Poznaj dynię w nowych, słodko-pikantnych odsłonach.
Krem z dyni, dyniowe latte, czy ciasto z dynią? Poznaj jesienne przepisy ELLE.
Sezonowe owoce i warzywa mają to do siebie, że nie możemy cieszyć się nimi przez okrągły rok. Z uwagi na to, że na zewnątrz powoli zaczyna królować jesień, na sklepowych półkach dynia wchodzi na miejsce porządanych w lecie arbuzów. My postanowiłyśmy odkryć ją na nowo, w niekonwencjonalnych słodko-ostrych połączeniach. To niskokaloryczne warzywo zawiera dużo beta-karotenu i witamin z grupy B, a do tego jest zupełnie pozbawione sodu. Dobrze przyrządzona dynia nie tylko rozgrzeje nas w chłodne dni - pozytywnie wpłynie na zdrowie i odporność! Poznaj siedem prostych, dyniowych przepisów, które ożywią Twój jesienny talerz.
Czytaj też: 5 prostych przepisów z dyni >>>
Pamiętaj! Pestki dyni to skarbnica witamin, susz je i dodawaj do owsianki i sałatek.
1 z 6
Zdrowe przepisy na dynię: zupa krem z dyni
Po rozgrzewającym dyniowym kremie niestraszne będą Ci jesienne przeziębienia. Wszystko za sprawą dodatku czosnku, kurkumy i zawartego w dyni beta-karotenu.
Składniki:
500 g upieczonej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
ząbek czosnku
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki (suszonej lub w proszku)
pomidor obrany ze skórki
500ml warzywnego bulionu
szczypta soli
W rondelku podsmaż oliwę lub olej, dodaj pokrojony na drobno czosnek, pomidora i ostrą paprykę. Po ok. minucie dodaj upieczoną dynię, po czym przelej składniki do garnka z gotującym się na małym ogniu bulionem. Dopraw zupę szczczyptą soli, kurkumą i cynamonem, gotuj ją przez ok. 5 minut. Zmiksuj ją na gładki krem i podawaj z ciętym rozmarynem.
2 z 6
Zdrowe przepisy na dynię: dyniowe latte
3 z 6
Zdrowe przepisy na dynię: wegańskie babeczki dyniowe
Słodki smak dyni idealnie sprawdza się w zdrowych, sezonowych przepisach. Dzięki temu nie musimy dosładzać cukrem naszych wypieków, przez co stają się mniej kaloryczne i chętniej je zjadamy.
Składniki:
1/3 szklanki oliwy lub oleju kokosowego
ok. 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
szklanka purée z pieczonej dyni
1/4 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki płatków owsianych
Nastaw piekarnik na 165 stopni. W miseczce zalej siemię lniane ciepłą wodą i wymieszaj, aż powstanie z niego glut. Dodaj do niego resztę mokrych skladników: słodki syrop, mleko, dyniowe purée. Ubij i wymieszaj na gładką masę. Dosyp korzenne przyprawy, płatki, mąkę i sodę oczyszczoną. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Do babeczkowej masy możesz dodać orzechy laskowe lub włoskie, albo kawałki gorzkiej czekolady. Piecz muffiny ok. 30 minut, po czym zostaw je w piekarniku na 5 minut i jedz dopiero po wystygnięciu - świeżo upieczone są bardzo delikatne. Wierzch możesz udekorować kremem z mleczka kokosowego.
4 z 6
Zdrowe przepisy na dynię: naleśniki z dyni
Słodkie naleśniki dyniowe świetnie komponują się z jesiennymi konfiturami - idealny pomysł na leniwe śniadanie.
Składniki:
szklanka purée z pieczonej dyni
szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
1,5 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki siemienia lnianego + 2 łyżki ciuepłej wody (lub jedno jajko)
2 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu
sczczypta soli
2-3 łyżki oleju kokosowego
Siemię lniane połącz z dwoma łyżkami ciepłej wody, aż powstanie glutek. Zmiksuj siemię lub jajko z dynią, mąką, mlekiem, olejem, cynamonem i syropem klonowym. Przelej ciasto na patelnię i podsmażaj je z obu stron, aż się zetnie i zarumieni. Dyniowe naleśniki dobrze smakują również z kremem z mleczka kokosowego, bananami i masłem z orzechów laskowych.
5 z 6
Zdrowe przepisy na dynię: frytki z dyni
6 z 6
Zdrowe przepisy na dynię: dyniowa pasta na chleb
Zdrowe, sezonowe smarowidło to porządna dawka witamin i skuteczny sposób na odświeżenie ulubionych, kanapkowych przepisów. Można je stosować również jako sos do pociętych w słupki surowych warzyw.
Składniki:
3/4 szklanki purée z pieczonej dyni
1 cebula dymka
łyżka oleju tłoczonego na zimno (np. oliwy, oleju rzepakowego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka musztardy
sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny dla smaku
opcjonalnie: łyżeczka miodu
Cebulę siekamy na drobno i szklimy na patelni aż będzie miękka. Dodajemy ją do dyniowego purée i mieszamy z resztą składników. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wedle uznania można dodać miód. Gotową pastą smarujemy kanapkę i posypujemy ją pestkami dyni.