Reklama

Dietetyczne muffinki owsiane
Ten przepis idealnie sprawdzi się w menu tych z Was, które lubią zacząć dzień od słodkiego śniadania. Muffinki owsiane to wspaniała alternatywa dla owsianki! Jednak daleko im do niezdrowych, kalorycznych babeczek - to prawdziwy deser w wersji fit! W ich składzie nie znajdziesz mąki pszennej, cukru, czy nawet oleju. Są lekkostrawne, pełne błonnika i gwarantują zastrzyk energii. Już nie musisz wystrzegać się słodkości na diecie! Co więcej, nasze dietetyczne muffinki sprawdzą się również jako deser na wynos - mając je przy sobie na przerwie w pracy, nie spojrzysz już na niezdrowe przekąski. Gotowa, by odświeżyć swój zdrowy jadłospis?
Przepis na muffinki:
szklanka płatków owsianych
3 bardzo dojrzałe banany
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki rodzynków
3/4 szklanki soku jabłkowego
1/2 szklanki wody
3 łyżki syropu klonowego/5-6 świeżych daktyli
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: mrożone borówki, maliny
Migdały, siemię lniane i płatki owsiane zmiksuj w młynku elektrycznym lub pojemniku blendera, aż powstanie z nich jednolita, sypka masa. Następnie zblenduj ze sobą mokre składniki - banany, sok jabłkowy, wodę i syrop klonowy (lub daktyle). Dodaj je do powstałej owsiano-migdałowo-lnainej "mąki" i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp do nich rodzynki wraz z borówkami, czy malinami, jeszcze raz przemieszaj składniki, i przelej masę do formy na muffiny. Wierzch oprósz płatkami owsianymi lub płatkami kokosa. Piecz babeczki w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż się zarumienią. Zjedz po przestudzeniu. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama