Desery na Walentynki
Zobaczcie nasze propozycje na walentynkowe desery.

Babeczki czekoladowe (przepis na 8 babeczek)
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 15 minut/180°C
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
50 g cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
2 jajka,
40 ml likieru pomarańczowego lub różanego,
szczypta soli morskiej,
masło do wysmarowania foremek
krem czekoladowy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Pokrusz czekoladę i rozpuść ją na parze.
3. Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj likier.
4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Zmieszaj żółtka z mąką i rozpuszczoną czekoladą.
6. Następnie wymieszaj pianę.
7. Silikonowe foremki wysmaruj masłem.
8. Wlej ciasto do 3/4 wysokości.
9. Piecz 10-15 minut. Babeczki powinny być w środku półpłynne.
10. Podawaj gorące, udekorowane kremem czekoladowym.
Polecamy z zimnym, różowym winem Lambrusco.
Różane gruszki
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 25 minut
Macerowanie: 12 godzin
Składniki:
8 twardych gruszek,
1,5-2 szklanki różowego wermutu o intensywnym różanym aromacie, np. Martini Rosato,
1 szklanka czerwonego wina, np. Chianti,
4 łyżki konfitury z płatków róż,
2 potłuczone goździki,
kawałek laski cynamonu,
sok z cytryny,
skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
1. Obierz gruszki i posmaruj je sokiem z cytryny.
2. Zagotuj wino z przyprawami, skórką startą z cytryny, cukrem i konfiturą różaną.
3. Włóż gruszki do syropu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 25 minut, pilnując, żeby owoce były zanurzone w płynie.
4. Zgaś ogień i pozostaw gruszki w syropie na 12 godzin, obracając je od czasu do czasu.
5. Przed podaniem przecedź syrop. Możesz podawać na ciepło lub na zimno. Wyśmienite są z łyżką śmietany kremówki (36%) zagęszczonej odrobiną soku z cytryny.
Mus czekoladowy z likierem różanym
12 porcji
Przygotowanie: 30 minut
Studzenie: 20 minut
Chłodzenie: 3 godziny
Składniki:
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
2 łyżki cukru pudru,
100 g czekolady,
30 ml Rosolisu Różanego lub Parfait Amour Liqueur,
4 łyżki wody,
3 płaskie łyżeczki żelatyny,
100 ml słodkiej śmietanki 12%
starta gorzka czekolada do dekoracji
bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
1. Podgrzej słodką śmietankę i rozpuść w niej posiekaną czekoladę, dodaj cukier waniliowy, wystudź.
2. Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami gorącej wody, przestudź.
3. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno.
4. Delikatnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
5. Najpierw rozrzedź czekoladę i żelatynę 2 łyżkami ubitej śmietany.
6. Potem wymieszaj resztę. Połącz z likierem.
7. Przełóż do naczynek, w których będziesz podawać mus.
8. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
9. Podawaj udekorowane łyżką bitej śmietany posypanej wiórkami czekoladowymi.
Znakomite z prosecco.
Tort czekoladowo-migdałowy z owocami leśnymi
12 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 45 minut/180°C
Studzenie: 60 minut
160 g gorzkiej czekolady w kawałkach,
160 g masła,
5 jajek,
130 g drobnego cukru,
130 g tartych migdałów,
35 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej,
3 łyżki mąki tortowej,
szczypta soli morskiej
Krem:
600 ml śmietanki kremówki,
2 opakowania Śmietan-fixu,
100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
100 g rozpuszczonej czekolady (lub więcej, jeżeli chcesz by krem był mocno czekoladowy – według uznania;
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. 160 g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.
2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości.
3. Połącz krem z żółtek z przestudzoną czekoladą z masłem, tartymi migdałami, mąką, posiekaną czekoladą.
4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz je z resztą ciasta.
5. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj.
6. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut.
7. Pozostaw w tortownicy na 20 minut przed wyjęciem.
8. Wyjmij z tortownicy i przełóż do góry dnem. Ostudź.
9. Po ostudzeniu ostrożnie przekrój upieczony spód na trzy równe części.
10. Przygotuj krem: ubij śmietanę ze Śmietan-fixem i cukrem waniliowym.
11. Wymieszaj delikatnie z wiśniówką (opcjonalnie) i ostudzoną rozpuszczoną czekoladą. Śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona.
13. Udekoruj świeżymi truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi (według upodobania).
Tiramisu z owocami
Składniki:
2 szklanki zaparzonej ostudzonej mocnej kawy
60 ml rumu
100 g podłużnych biszkoptów
250 g mascarpone
2 szklanki malin/truskawek
4 żółtka
4 łyżki cukru
Do posypania: gorzkie kakao + cukier puder
Przygotowanie:
1. Ostudzoną kawę wymieszaj w głębokim talerzu z rumem.
2. Żółtka z cukrem zmiksuj na puszystą masę.
3. Dodaj do piany z jajek mascarpone i dalej miksuj.
4. Pokrój umyte truskawki (jeśli używasz ich zamiast malin).
5. Przygotuj pucharki.
6. Biszkopty zanurzaj w kawie zmieszanej z rumem i układaj w pucharkach (możesz je połamać na długość pucharków).
7. Na biszkopty połóż ok. 2 łyżek masy mascarpone i posyp owocami.
8. Na owoce ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, mascarpone i owoców.
9. Włóż przygotowane tiramisu do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
10. Przed podaniem posyp kakao i cukrem pudrem.
Red Velvet Cake
Ciasto:
200g miękkiego masła
300g cukru pudru
3 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
400g mąki przennej
1 szklanka jogurtu naturalnego
40 ml czerwonego barwnika spożywczego (najlepiej w żelu)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
Krem:
500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki masła
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
200 g serka np. Philadelphia
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
2. W mikserze zmiksuj masło, cukier puder, ekstrakt z wanilii na puszystą masę, stopniowo dodając jajka, kakao oraz barwnik.
3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy w mikserze, dolewając także jogurt.
4. Wylej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut.
5. Po upieczeniu ostudź ciasto i pokrój na trzy blachy (ew. od razu piecz masę w trzech blachach).
Przygotuj krem:
6. Ubij śmietankę na sztywną pianę, dodaj cukier i cały czas miksuj.
7. Delikatnie dodawaj serek mascarpone oraz Philadelphia.
8. Otrzymaną masę przełóż czerwone blaty ciasta.
10. Przed podaniem możesz dodać truskawki.
Owocowe crumble z kruszonką
Składniki:
5 śliwek
1 jabłko
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
50g masła
1 szklanka mąki
2 łyżki płatków owianych
lody waniliowe
cynamon
Przygotowanie:
1. Umyte i pokrojone owoce posyp cynamonem i cukrem.
2. Ułóż je w naczynkach ceramicznych do pieczenia.
3. W misce rozetrzyj mąkę, masło i płatki owsiane.
4. Owoce posyp kruszonką.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut.
6. Podawaj z lodami waniliowymi.