Desery na Walentynki
Zobaczcie nasze propozycje na walentynkowe desery.
Babeczki czekoladowe (przepis na 8 babeczek)
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 15 minut/180°C
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
50 g cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
2 jajka,
40 ml likieru pomarańczowego lub różanego,
szczypta soli morskiej,
masło do wysmarowania foremek
krem czekoladowy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Pokrusz czekoladę i rozpuść ją na parze.
3. Utrzyj żółtka z cukrem do białości, dodaj likier.
4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Zmieszaj żółtka z mąką i rozpuszczoną czekoladą.
6. Następnie wymieszaj pianę.
7. Silikonowe foremki wysmaruj masłem.
8. Wlej ciasto do 3/4 wysokości.
9. Piecz 10-15 minut. Babeczki powinny być w środku półpłynne.
10. Podawaj gorące, udekorowane kremem czekoladowym.
Polecamy z zimnym, różowym winem Lambrusco.
Różane gruszki
4 porcje
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 25 minut
Macerowanie: 12 godzin
Składniki:
8 twardych gruszek,
1,5-2 szklanki różowego wermutu o intensywnym różanym aromacie, np. Martini Rosato,
1 szklanka czerwonego wina, np. Chianti,
4 łyżki konfitury z płatków róż,
2 potłuczone goździki,
kawałek laski cynamonu,
sok z cytryny,
skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
1. Obierz gruszki i posmaruj je sokiem z cytryny.
2. Zagotuj wino z przyprawami, skórką startą z cytryny, cukrem i konfiturą różaną.
3. Włóż gruszki do syropu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 25 minut, pilnując, żeby owoce były zanurzone w płynie.
4. Zgaś ogień i pozostaw gruszki w syropie na 12 godzin, obracając je od czasu do czasu.
5. Przed podaniem przecedź syrop. Możesz podawać na ciepło lub na zimno. Wyśmienite są z łyżką śmietany kremówki (36%) zagęszczonej odrobiną soku z cytryny.
Mus czekoladowy z likierem różanym
12 porcji
Przygotowanie: 30 minut
Studzenie: 20 minut
Chłodzenie: 3 godziny
Składniki:
450 ml śmietanki kremówki,
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
2 łyżki cukru pudru,
100 g czekolady,
30 ml Rosolisu Różanego lub Parfait Amour Liqueur,
4 łyżki wody,
3 płaskie łyżeczki żelatyny,
100 ml słodkiej śmietanki 12%
starta gorzka czekolada do dekoracji
bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
1. Podgrzej słodką śmietankę i rozpuść w niej posiekaną czekoladę, dodaj cukier waniliowy, wystudź.
2. Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami gorącej wody, przestudź.
3. Ubij śmietanę z cukrem na sztywno.
4. Delikatnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
5. Najpierw rozrzedź czekoladę i żelatynę 2 łyżkami ubitej śmietany.
6. Potem wymieszaj resztę. Połącz z likierem.
7. Przełóż do naczynek, w których będziesz podawać mus.
8. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
9. Podawaj udekorowane łyżką bitej śmietany posypanej wiórkami czekoladowymi.
Znakomite z prosecco.
Tort czekoladowo-migdałowy z owocami leśnymi
12 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 45 minut/180°C
Studzenie: 60 minut
Składniki:
160 g gorzkiej czekolady w kawałkach,
160 g masła,
5 jajek,
130 g drobnego cukru,
130 g tartych migdałów,
35 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej,
3 łyżki mąki tortowej,
szczypta soli morskiej
Krem:
600 ml śmietanki kremówki,
2 opakowania Śmietan-fixu,
100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
100 g rozpuszczonej czekolady (lub więcej, jeżeli chcesz by krem był mocno czekoladowy – według uznania;
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. 160 g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.
2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości.
3. Połącz krem z żółtek z przestudzoną czekoladą z masłem, tartymi migdałami, mąką, posiekaną czekoladą.
4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz je z resztą ciasta.
5. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj.
6. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut.
7. Pozostaw w tortownicy na 20 minut przed wyjęciem.
8. Wyjmij z tortownicy i przełóż do góry dnem. Ostudź.
9. Po ostudzeniu ostrożnie przekrój upieczony spód na trzy równe części.
10. Przygotuj krem: ubij śmietanę ze Śmietan-fixem i cukrem waniliowym.
11. Wymieszaj delikatnie z wiśniówką (opcjonalnie) i ostudzoną rozpuszczoną czekoladą. Śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona.
12. Ułóż dolną wartwę ciasta na talerzu (na którym chcesz je podać) i posmaruj ją kremem. Powtórz tę czynność z dwoma pozostałymi spodami tak, by powstały tort miał 3 warstwy ciasta i kremu.
13. Udekoruj świeżymi truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi (według upodobania).
Tiramisu z owocami
Składniki:
2 szklanki zaparzonej ostudzonej mocnej kawy
60 ml rumu
100 g podłużnych biszkoptów
250 g mascarpone
2 szklanki malin/truskawek
4 żółtka
4 łyżki cukru
Do posypania: gorzkie kakao + cukier puder
Przygotowanie:
1. Ostudzoną kawę wymieszaj w głębokim talerzu z rumem.
2. Żółtka z cukrem zmiksuj na puszystą masę.
3. Dodaj do piany z jajek mascarpone i dalej miksuj.
4. Pokrój umyte truskawki (jeśli używasz ich zamiast malin).
5. Przygotuj pucharki.
6. Biszkopty zanurzaj w kawie zmieszanej z rumem i układaj w pucharkach (możesz je połamać na długość pucharków).
7. Na biszkopty połóż ok. 2 łyżek masy mascarpone i posyp owocami.
8. Na owoce ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, mascarpone i owoców.
9. Włóż przygotowane tiramisu do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.
10. Przed podaniem posyp kakao i cukrem pudrem.
Red Velvet Cake
Składniki:
Ciasto:
200g miękkiego masła
300g cukru pudru
3 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
400g mąki przennej
1 szklanka jogurtu naturalnego
40 ml czerwonego barwnika spożywczego (najlepiej w żelu)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
Krem:
500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki masła
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
200 g serka np. Philadelphia
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
2. W mikserze zmiksuj masło, cukier puder, ekstrakt z wanilii na puszystą masę, stopniowo dodając jajka, kakao oraz barwnik.
3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy w mikserze, dolewając także jogurt.
4. Wylej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut.
5. Po upieczeniu ostudź ciasto i pokrój na trzy blachy (ew. od razu piecz masę w trzech blachach).
Przygotuj krem:
6. Ubij śmietankę na sztywną pianę, dodaj cukier i cały czas miksuj.
7. Delikatnie dodawaj serek mascarpone oraz Philadelphia.
8. Otrzymaną masę przełóż czerwone blaty ciasta.
9. Włoż do lodówki do ochłodzenia na kilka godzin.
10. Przed podaniem możesz dodać truskawki.
Owocowe crumble z kruszonką
Składniki:
5 śliwek
1 jabłko
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
50g masła
1 szklanka mąki
2 łyżki płatków owianych
lody waniliowe
cynamon
Przygotowanie:
1. Umyte i pokrojone owoce posyp cynamonem i cukrem.
2. Ułóż je w naczynkach ceramicznych do pieczenia.
3. W misce rozetrzyj mąkę, masło i płatki owsiane.
4. Owoce posyp kruszonką.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 30 minut.
6. Podawaj z lodami waniliowymi.