Deser z dyni o smaku słonego karmelu
Dynia to warzywo, które ma mało kalorii i moc witamin. Dowiedz się, jak przyrządzić z niej karmelowy krem. To idealny deser i opcja na śniadanie!
Deser z dyni o smaku słonego karmelu
Dynia to nasze ulubione jesienne warzywo. W końcu można wyczarować z niej wiele dań! Nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory, jak aromatyczna, dyniowa zupa krem. Z kolei korzenne ciasto (przepis >>) z jej udziałem sprawdzi się w duecie z popołudniową kawą. Ten przysmak można piec, gotować na parze, marynować, a nawet spożywać na surowo w koktajlu. Jest niskokaloryczny i posiada moc witamin, które mają korzystny wpływ na zdrowie czy skórę. Wszystko za sprawą beta-karotenu odpowiedzialnego za pomarańczową barwę warzywa. To silny przeciwutleniacz, zwalczający wolne rodniki oraz przywracający cerze zdrowy koloryt. Co jeszcze można przyrządzić z dyni? Dietetyczny krem o smaku karmelu! Wystarczy zmiksować pieczone puree z daktylami, karobem i masłem orzechowym. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Krem z dyni o smaku karmelu - przepis
Składniki:
400g świeżej dyni
3 łyżki karobu
3 łyżki masła orzechowego
3/4 szklanki daktyli
szczypta soli morskiej
+ dodatki: cynamon, mleczko kokosowe, czekoladowa granola
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aż zmiękną. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dynię umyj, pozbądź się z niej pestek i piecz ją przez ok. 30 minut. Po tym czasie ostudź warzywo, następnie obierz je ze skórki, po czym zmiksuj na krem z daktylami, masłem orzechowym, karobem, mlekiem oraz odrobiną soli. Deser możesz podać w formie parfait, przekładając mus mleczkiem kokosowym i czekoladową granolą. Wierzch posyp cynamonem.
7 sposobów na dynię - PRZEPISY >>