Dania wegańskie na święta: seler zamiast karpia, pasztet z soczewicy i wegański sernik
Wegańskie przepisy na wigilię i Boże Narodzenie.
Kulinarne oblicze polskich świąt zmienia się. Ma to swoje odbicie w hasłach, które wpisujemy w wyszukiwarkę Google. Coraz więcej użytkowników internetu szuka lekkostrawnych zamienników tradycyjnych potraw i wegańskich przepisów na Wigilię. Na wegańskim świątecznym stole nie znajdziemy żadnych ryb, nabiału ani mięsa. Z kolei, tofurnik, jagielnik i seleryba to kulinarne przeboje w domu każdego weganina. Te wegańskie dania smakują nawet mięsożercom, dlatego warto je wprowadzić do świątecznego menu.
Współczesny wegetarianizm i weganizm to nie tylko bezmięsna, ale styl życia, który staje się coraz popularniejszy. Warzywa są bogatym źródłem żelaza, magnezu czy wapnia. Ich codzienne spożywanie poprawia odporność oraz wygląd cery i zapobiega rozwojowi groźnych chorób. Niedawno pisaliśmy, że Warszawa jest rajem dla roślinożerców. Amerykański serwis HappyCow umieścił stolicę polski na siódmym miejscu w rankingu Top Vegan-Friendly Cities. Z kolei dwie polskie restauracje znalazły się na liście najlepszych wegańskich knajp w Europie.
Dania wegańskie na święta: wegański pasztet z soczewicy
Fot. Getty Images
Przepis:
- 200 g suchej soczewicy
- 4 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju
- sól ziołowa
- pieprz
- łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- ząbek czosnku
Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zalej ją dużą ilością wody. Gotuj strączki przez 30-40 minut, następnie odsącz je i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Całość wymieszaj. Następnie przełóż ją do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez ok. 50 min. w 190 stopniach.
Dania wegańskie na święta: sernik matcha
Fot. Getty Images
Przepis:
Składniki na masę „serową”:
- 1 – 1,5 szklanki namoczonych nerkowców ( mocz 8-10 godzin, zmień wodę dwa razy )
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- 1 łyżka herbaty matcha codziennej lub tradycyjnej
- 2 łyżki dowolnego słodzika np. transparentnego syropu z agawy
- niecała 1/2 szklanki soku z limonki
- szczypta soli morskiej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego tłoczonego na zimno, podgrzanego do płynnej konsystencji
Składniki na spód – biszkopt:
- 1/2 szklanki świeżych lub namoczonych suszonych daktyli
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- Składniki do jadalnej dekoracji:
- 1 łyżka surowych i niesolonych pistacji
- płatki róży
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania spodu. Jeśli używamy namoczonych daktyli, wyciśkamy z nich dokładnie nagromadzoną wodę. Świeże daktyle wystarczy zmiksować blenderem ręcznym, aby przypominały pastę. Dodajemy do nich obie mąki i mieszamy. Zagniatamy przy pomocy dłoni, a następnie wylepiamy „ciastem” spód tortownicy.
Nerkowce miksujemy blenderem ręcznym na kremową pastę. Tak samo (osobno) robimy z awokado i dopiero na koniec łączymy oba składniki i razem miksujemy blenderem ręcznym. Dodajemy sok z limonki, agawę, sól morską i herbatę matcha, miksujemy. Na koniec wlewamy olej kokosowy i miksujemy jeszcze kilka minut, zataczając ręką koła.
Gotową masę „serową” przelewamy na spód w tortownicy. Na wierzchu kładziemy posiekane pistacje. Wstawiamy „sernik” do zamrażarki na 8 – 10 godzin. Wyjmujemy do temperatury pokojowej godzinę przed podaniem, aby ciasto odtajało. Wierzch dekorujemy płatkami róż.
Dania wegańskie na święta: wegańska ryba z selera
Fot. Fotolia
Przepis:
1 i 1/2 średniej wielkości selera
- 6 łyżeczek suszonych wodorostów nori w płatkach
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- szczypta czarnego pieprzu
panierka:
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek wody
- pozostała część namoczonego nori
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- płatki kukurydziane lub bułka tarta do obtoczenia
Wodorosty nori zalej włóż do szklanki i zalej letnią wodą. Odczekaj 5 minut, aż napęcznieją. Część z nich użyjesz do gotowania selera, część nada się na panierkę. Selera obierz, po czym pokrój w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Jeżeli plastry są zbyt duże, pokrój je na pół. Plastry selera włóż do garnka, zalej wodą i dodaj: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liście laurowe i ziela angielskie. Wszystko gotuj przez ok. 20 min, aż seler będzie miękki. Ugotowanego selera odcedź i odstaw na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie zabierz się za panierkę: mąkę wymieszaj z wodą i sosem sojowym oraz pozostałą częścią nori. Wszystko wymieszaj, obtocz selera w papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej. Usmaż selerybę na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Odsącz jej kawałki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe!
Dania wegańskie na święta: budyń jaglany o smaku piernika
Fotolia
Przepis
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 3/4 szklanki daktyli (namoczonych wcześniej w wodzie)
- 2 łyżki kakao/karobu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli himalajskiej
- skórka otarta z pomarańczy
- dodatki: płatki migdałów, orzechy laskowe, gorzka czekolada, orzechy włoskie
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Serwuj budyń z mieszanką bakalii.
Dania wegańskie na święta: smalczyk z jabłka
Fotolia
Przepis:
- puszka białej fasoli
- 1 jabłko
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 goździk
- 1 jałowiec
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz
Jabłko i cebulę pokrój na drobno i podsmaż na patelni wraz z liścmi laurowymi, jałowcem, gożdzikami i zielem, dopóki składniki nie zmiękną i się nie zarumienią. Fasolę przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj ją z sosem sojowym, majerankiem, 1/4 szklanki zimnej wody oraz szczyptą soli i pieprzu. Podsmażone jabłko i cebulę dodaj do zmiksowanej fasoli (zanim to zrobisz pozbądź się z nich przypraw, z którymi dusiłaś je na patelni). Wszystkie składniki zmiel na najwyższych obrotach, jednak nie na gładką masę, by smalec był bardziej "chrupiący". Przechowuj go w lodówce - najlepiej będzie smakować następnego dnia.
Dania wegańskie na święta: barszcz wigilijny na zakwasie
Przepis:
- 1kg buraków
- kwas buraczany (2,5 szklanki)
- wywar grzybowy
- 2 ząbki czosnki
- cebula
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół selera, pół pora), listek laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz)
Umyć i obrać buraki, włoszczyznę i cebulę. Warzywa pokroić, buraki utrzeć na grubej tarce. Zalać wodą, dodać czosnek i przyprawy. Gotować ok. 20 min, po czym odstawić na noc. Odcedzić warzywa i połączyć barszcz wigilijny z kwasem buraczanym i wywarem grzybowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cytryną i cukrem. Podawać podgrzany z uszkami lub pasztecikami.
Kwas buraczany na barszcz wigilijny:
- 1kg buraków, 50 g skórek chleba razowego, 2l wody
Umyte, obrane i pokrojone w plastry buraki zalać gorącą, przegotowaną wodą w dużym słoju. Dodać chleb i ew. czosnek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Wywar grzybowy na barszcz wigilijny:
30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) zalać pół litra wody. Odstawić na godzinę, po czym ugotować i odcedzić.