Czekoladowa tarta z malinami
Maliny i czekolada to najsmaczniejszy duet lata! Poznaj przepis na efektowną tartę z malinami, która sprawdzi się na wakacyjnych przyjęciach!
Tarta z nadzieniem czekoladowym i letnimi owocami
Kochamy wakacyjne wypieki za to, że przemycają w sobie letnie smaki, niedostępne dla nas w ciągu roku. Do takich deserów zaliczamy tarty na słodko, serwowane z górą świeżych owoców! W tym sezonie porządany duet to maliny i czekolada. Warto przygotować z ich udziałem kruche ciasto z kremowym nadzieniem, będące rozkoszą dla kubek smakowych. Ten przysmak podbije serca wszystkich czekoladoholików! Tarta z malinami to idealny pomysł na piknikowy deser, czy rodzinne garden party. Warto wykonać ją na mące orkiszowej - by była zdrowsza i delikatniejsza. Za to nadzienie ciasta możesz urozmaicić dodając do niego orzechy laskowe czy, dodatkowo, kawałki mlecznej czekolady.
Czekoladowa tarta z malinami - przepis
Składniki:
spód
160 g mąki orkiszowej
30 g ciemnego kakao
60 g cukru pudru
100 g masła
1 jajko
szczypta soli morskiej
nadzienie
300 ml mleka
3 żółtka
4 łyżki syropu klonowego
100 g gorzkiej czekolady
20 g mąki orkiszowej
20 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
500 g malin
Składniki na spód zmiksuj w malakserze, ulep w kulkę i schowaj do lodówki na 30 minut, zawijając masę w folię aluminiową. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty z ruchomym dnem, wcześniej nasmarowując ją delikatnie olejem oraz posypując mąką. Ponakłuwaj spód widelcem, na jego wierzch nałóż papier do pieczenia i obciążniki, lub suchą fasolę. Podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut, potem zdejmij z niego papier z obciążnikami i ponownie wstaw je do piekarnika, tym razem na 20 minut. W tym czasie przygotuj czekoladowe nadzienie. Mleko zagotuj w rondelku do wrzenia. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki oraz syrop klonowy, wbij do nich jajka. Zmiksuj całość na jednolitą masę, po czym przelej ją do gorącego mleka. Gotuj nadzienie na niewielkim ogniu i dodaj do niego ekstrakt waniliowy oraz gorzką czekoladę. Krem mieszaj drewnianą łyżką, aż znikną grudki i całość się połączy. Gdy będzie już gotowy, wylej go na upieczony spód. Na koniec udekoruj ciasto malinami.
Słodkie ciasta, które wykonasz z warzyw - PRZEPISY >>
1 z 1
Czekoladowa tarta z malinami, fot. Fotolia