Czekolada bez poczucia winy
Poznaj pięć czekoladowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz jeść każdego dnia bez wyrzutów sumienia! Czas na słodką, zdrową rozpustę.
Po czekoladę sięgamy najczęściej w chwilach stresu lub gdy dopadnie nas ochota na "coś słodkiego". Uważana za lekarstwo na złe samopoczucie rzekomo gwarantuje nam również lepszą koncentrację. Jednak czy to prawda, że nawet jej gorzka wersja, o dużej zawartości kakao, jest zdrowa? Nie do końca - nawet najbardziej gorzka czekolada o zawartości masy kakaowej powyżej 70% zawiera w sobie niezdrowe tłuszcze utwardzone i cukier. Badania naukowe donoszą, że bezpieczna dla kobiecej sylwetki tygodniowa dawka, to dwie kostki pełnowartościowej czekolady. My jednak nie potrafiłybyśmy się powstrzymać, dlatego mamy dla Was kilka w 100% zdrowych i niskokalorycznych alternatyw!
Zbyt duży apetyt na czekoladę może oznaczać, że Twoja dieta jest uboga w magnez. Postaraj się, zamiast od razu sięgać po czekoladową przekąskę, włączyć do codziennego menu dużo ciemnoliściastych warzyw jak jarmuż, szpinak i botwinka, a także banany, awokado, soję, orzechy. A najlepiej łącz przyjemne z pożytecznym - prawdziwie czekoladowe dania możesz wyczarować z powyższych składników!
1. Domowy krem z orzechów laskowych i kakao
Idealna alternatywa dla popularnego, lubianego smarowidła czekoladowo-laskowego, zawierającego niestety więcej białego cukru, niż orzechów. Zrób sobie mocno orzechowy krem z dużą ilością kakao i rozkoszuj się nim do woli! Zamień cukier na zdrowy syrop klonowy, a tłuszcz palmowy na kokosowy, który przy okazji pobudzi Twój metabolizm przyczyniając się do spalania tkanki tłuszczowej.
Składniki:
1 szklanka orzechów laskowych
2 łyżki stołowe surowego kakao
2 łyżki ekstraktu z wanilii
4 łyżki stołowe syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli
łyżka oleju kokosowego
pół szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
W robocie kuchennym lub pojemniku blendera zmiksuj orzechy na w miarę jednolitą masę. Dolej olej kokosowy i kontynuuj blendowanie. Dodaj resztę składników i miksuj je aż do uzyskania kremowej, czekoladowej konsystencji.
2. Czekoladowe ciasto z batatów
Ciasto z batatów to zdrowe i bardzo słodkie rozwiązanie dla osób dbających o linię, uwielbiających mocno czekoladowe desery. Nasza wersja jest na dodatek bezglutenowa! Słodkie ziemniaki, które są bazą ciasta, to bomba witaminowa bogata w beta-karoten!
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm):
3 duże bataty
2/3 szklanki migdałów (ok. 80g)
3/4 szklanki mąki gryczanej
2 szklanki miękkich daktyli
4 łyżki stołowe surowego kakao lub karobu
3 łyżki stołowe syropu klonowego
1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli morskiej
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Bataty obierz i pokrój na kawałki, po czym ugotuj je do miękkości na parze (ok. 20 minut). Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut aż zmiękną lub użyj świeżych, wyjmując z nich pestki. Kiedy ziemniaki ostygną, zmiksuj je w pojemniku blendera razem z miękkimi daktylami - powstanie z nich słodki krem! Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj masę, po czym przełóż ją do okrągłej formy. Następnie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie będzie gotowe. Wierzch możesz posypać cynamonem, owocami lub polać go polewą z pięciu łyżek płynnego oleju kokosowego i 3 łyżek surowego kakao.
3. Czekoladowo-karmelowe batoniki bez cukru
Dla fanów czekolady, która lubi występować w parze na przykład z... karmelem! Mamy dla was zdrową wersję aż trzywarstwowych batoników, w dodatku przygotowanych na surowo. Taka przekąska to idealna opcja do pracy lub jako sycący, proteinowy posiłek po treningu, który szybko uzupełni spalone zasoby energii.
Składniki:
Spód
szklanka płatków owsianych
szklanka daktyli
1/4 szklanki wody
Karmel
1 i 1/2 szklanki daktyli
1/4 szklanki masła migdałowego/orzechowego
1/4 szklanki wody
łyżka ekstraktu waniliowego
Czekolada
1 i 1/2 szklanki daktyli
łyżka stołowa kakao
łyżka stołowa masła migdałowego/orzechowego
1/4 szklanki wody
Płatki owsiane zmiksuj z daktylami i wodą i uformuj z masy spód w foremce, w której będziesz robić batoniki. Schowaj formę do lodówki i w międzyczasie przygotuj karmel - zmiksuj składniki na gładki krem, po czym nałóż ją na gryczany spód i schowaj do zamrażalki. Czas na czekoladę! Zblenduj wszystkie produkty i rozsmaruj ją na wierzchu. Posyp górę szczyptą soli i np. sezamem. Jeszcze raz włóż formę z batonikami do zamrażalki, tym razem na cztery godziny, aby masa stężała. Smacznego!
4. Budyń czekoladowy z kaszy pęczak
Jeśli znasz już rozpustny czekoladowy budyń w wersji z jaglanki - czas oswoić się z kaszą pęczak! Idealny, banalnie prosty zdrowy deser, który rozgrzeje Cię w niejeden jesienny poranek i dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, wartościowych składników odżywczych.
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy pęczak
ok. 1/3 szklanki orzechów laskowych
pół szklanki miękkich daktyli (lub 2 łyżki syropu klonowego)
szklanka mleka roślinnego (np. sojowego)
3 łyżki surowego kakao
szczypta soli dla smaku
Kaszę miksujemy z pozostałymi składnikami na w miarę gładką masę. Dekorujemy ulubionymi nasionami, orzechami albo płatkami migdałów.
5. Czekoladowy koktajl ze szpinaku i awokado
Słodkie smoothie, które ma mało kalorii, ale jest niesamowicie sycące! Miks idealny dla Twojej urody, dzięki połączeniu najzdrowszych i najbardziej odżywczych tłuszczów - z kakao i awokado. Ty w zdrowy sposób zaspokoisz swój czekoladowy głód, a Twoje ciało odwdzięczy ci się za to!
Składniki:
1 bardzo dojrzałe awokado
garść szpinaku
3/4 szklanki miękkich daktyli
szklanka mleka roślinnego
jagody goji do posypania
Zblenduj wszystkie składniki, a wierzch udekoruj jagodami goji. Pij małymi łyczkami aby Twoje ciało wchłonęło wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Chcesz więcej przepisów koktajlowych korzystnych dla samopoczucia i skóry? Sprawdź naszą akcję #SmoothieDnia!