Ciasto bez pieczenia: wegański sernik z masłem orzechowym
Poznaj przepis na sernik, w którym zamiast twarogu znajdują się orzechy nerkowca. Ten deser nie wymaga pieczenia - to słodycz w wersji raw!
Wegańskie ciasto w wersji raw - sernik z masłem orzechowym
Orzechy to fundament zdrowej diety. Znajdują się w nich cenne pierwiastki korzystne dla włosów i skóry, czy naturalne tłuszcze sprzyjające figurze. Ich smak doskonale sprawdza się w deserach w połączeniu z karmelem oraz czekoladą. Z pomocą orzechów można wyczarować nawet słodki, gęsty krem, który w wegańskim menu zastąpi twaróg. Wystarczy, że namoczysz orzechy nerkowca i zmiksujesz je na mus po upływie kilku godzin. Dzięki temu stworzysz "sernik" bez grama nabiału - z samych naturalnych składników. Ta wegańska opcja nie zawiera glutenu, gdyż do jej przyrządzenia nie trzeba użyć mąki. To duża zaleta przekąsek w wersji raw. Wystarczy je zblendować i schłodzić w zamrażarce. Prosty sposób na efektowny smakołyk!
Wegański sernik z masłem orzechowym - przepis
Składniki:
spód
2 szklanki niesolonych orzechów arachidowych
1 szklanka daktyli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
nadzienie
2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc
4 łyżki naturalnego masła orzechowego
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego
kilka kropel aromatu waniliowego
W malakserze zmiel składniki na spód. Następnie wyłóż masę do okrągłej formy (np. blachy do pieczenia) lub plastikowego pojemnika i wyrównaj ją szpatułką. Teraz zmiksuj składniki na nadzienie - powstanie z nich gęsty, orzechowy krem. Wyłóż go na spód ciasta oraz schowaj "sernik" z orzechów nerkowca do lodówki zamrażarki na minimum 3 godziny. Po tym czasie deser będzie gotowy - serwuj go z orzechami lub kawałkami surowego kakao.
Poznaj przepisy na ciasta bez pieczenia >>
1 z 1
Ciasto bez pieczenia: wegański sernik z masłem orzechowym, fot. Fotolia