Ciasta na Wielkanoc 2022: pascha, mazurek z czekoladą, makowiec [PRZEPISY]
Pascha, mazurek z czekoladą, makowiec. Mamy dla was przepisy na Wielkanoc 2022, które osłodzą świąteczne śniadanie!
- ELLE
Wielkanocne ciasta 2022: przepisy na wypieki na Wielkanoc
Ciasta na Wielkanoc 2022? Jeśli zastanawiacie się, jakie słodkości w tym roku zagoszczą na naszym stole, spieszymy z odpowiedzią. Babka piaskowa i mazurek to tradycje, która na pewno pojawią się nie tylko u nas, ale i w większości domów. Dodatkowo mała babeczka wielkanocna lub pascha, które - razem z pisankami - trafią do święconki.
Wielkanocne wypieki 2022 inspirowane są tradycjami, które odrobinę unowocześniamy.
Przepisy na Wielkanoc bierzemy więc od babci albo z aktualnych książek kucharskich. Chętnie korzystamy z wegańskich receptur czy bezcukrowych wersji klasycznych ciast (żeby było zdrowiej). Instrukcje krok po kroku, jak wykonać odświętne przysmaki, które zadowolą podniebienie każdego domownika, zdradzamy w naszej galerii. Wesołych!
1 z 5
Wielkanocne ciasta: babeczki bez pieczenia
Składniki (na kilkanaście babeczek):
3 szklanki marchewski startej na małych oczkach
szklanka namoczonych daktyli
szklanka orzechów włoskich lub pekan
2/3 szklanki wiórków kokosowych
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1/2 szklanki rodzynek
kremowa polewa
2 szklanki namoczonych nerkowców
2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki płynnego miodu/syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1. Składniki na ciasto zmiksuj w pojemniku blendera na jedną masę (nie musi być jednolita). Masę przełóż do papierowych lub silikonowych foremek od babeczek wypełniając je do 3/4 pojemności.
2. Produkty przeznaczone na kremową polewę zmiksuj ze sobą za pomocą blendera i grubo rozsmaruj na powierzchni babeczek.
3. Udekoruj gotowe babeczki posiekanymi orzechami lub skórką pomarańczy. Babeczki schowaj do zamrażalnika na minimum godzinę.
2 z 5
Wielkanocne ciasta: makowiec zawijany
Przepis:
ciasto
120 ml letniego mleka
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka (białka dodamy do masy makowej)
100 g stopionego i ostudzonego masła lub margaryny
14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
1 łyżka oleju szczypta soli
4 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
1 małe opakowanie cukru waniliowego
nadzienie
ok. 500 g gotowej masy makowej
bakalie
lukier
cukier puder sok z cytryny
1. Wymieszaj drożdże z cukrem oraz mlekiem. Odstaw je na 15 minut.
2. Następnie dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz tłuszczu). Wyrabiaj ciasto, na koniec łącząc je z rozpuszczonym tłuszczem (masłem lub margaryną). Tak przygotowaną masę odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Ciasto podziel na 2 części, następnie każdą z nich rozwałkuj. Posmaruj je gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek. Zwiń makowca w posmarowany olejem papier do pieczenia. Piecz go 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po upiecz
3 z 5
Wielkanocne ciasta: mazurek
Przepis:
kruche ciasto na mazurek wielkanocny
300 g mąki
kostka masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyż. śmietany (można zastąpić trzecim żółtkiem)
Na stolnicy siekamy masło z mąką i cukrem (możesz też użyć robota kuchennego). Dodajemy żółtko i śmietanę, ugniatamy na jednolitą masę. Kruche ciasto na mazurek wielkanocny należy schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie z ok. 2/3 ciasta wykładamy w dużej formie lub dwóch małych, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a z pozostałej 1/3 formujemy rant. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 st.
polewa na mazurek wielkanocny
Mazurek kajmakowy to najprostszy mazurek wielkanocny. Kruchy spód polewamy roztopionymi krówkami albo gotową masą kajmakową z puszki. Polewę urozmaicisz, jeśli dodasz do niej pół tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady lub odrobinę mleka. Jeśli wolisz kwaśne smaki, posmaruj spód powidłami lub marmoladą i oblej pomadą cytrynową. Taki mazurek wielkanocny możesz obsypać pokruszonymi pistacjami (bez skórki!).
przykładowa pomada na mazurek wielkanocny
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanka cukru
cukier waniliowy (1 op.)
skórka otarta z jednej dużej cytryny
Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Do przestudzonej masy dodajemy skórkę cytrynową, ew. trochę soku z cytryny. Rozprowadzamy na kruchym spodzie.
dekorowanie mazurka
Najprzyjemniejszy etap pieczenia mazurków dopiero przed nami. Mazurek wielkanocny nie może być pusty! Do dekoracji możemy użyć skórki kandyzowanej, migdałów, płatków migdałowych, perełek i pisaków cukierniczych, czekoladowych listków, wiórków czy literek. Wszystko znajdziesz w dobrze wyposażonym sklepie spożywczym. Tradycyjne wzory na mazurek wielkanocny to motywy kwiatowe albo świąteczne. Płatki kwiatów i kulki bazi doskonale imitują połówki migdałów, a łodyżki narysujesz pisakami cukierniczymi. Z płatków migdałowych lub perełek cukierniczych ułożysz bardziej skomplikowane wzory, np. zające i baranki wielkanocne. Pomysł na awangardowy mazurek wielkanocny to dekoracje z napisów, figur geometrycznych albo po prostu abstrakcyjny chaos. Smacznego!
4 z 5
Wielkanocne ciasta: wegańska babka
Przepis:
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 i 1/2 szklanki daktyli
1/3 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki naturalnego kakao
łyżeczka sody
łyżeczka esencji waniliowej
łyżka octu jabłkowego
szklanka zimnej wody
polewa: tabliczka gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka sojowego
1. Namocz na noc daktyle, aby zmiękły. Następnego dnia w osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę z resztą suchych składników. Dodaj do nich daktyle, ocet, wodę oraz esencję waniliową.
2. Masę na ciasto przelej do formy na babkę natłuszczonej olejem kokosowej i obsypanej delikatnie kaszką kukurydzianą.
3. Piecz babkę przez ok 30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu polej babkę polewą przygotowaną z mleka i gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.
5 z 5
Wielkanocne ciasta: makowiec
Przepis:
ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
1/2 kg maku
5 jajek, oddzielić białka od żółtek
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
3 łyżki miodu
3 łyżki bułki tartej
2 jabłka garść orzechów i rodzynek olejek migdałowy lukier: 2 szklanki cukru pudru, 1/3 szklanki wrzącej wody
1. Mak zaparz gorącą wodą lub mlekiem. Pozostaw go tak na 24 godziny, następnie odcedź i zmiel dwa razy przez maszynkę. Z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia zagnieć ciasto i wyłóż je na posmarowaną tłuszczem oraz wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x35 cm.
2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. W międzyczasie zabierz się do przygotowania masy makowej, tj. żółtka utrzyj z cukrem i margaryną, dodaj trochę zmielonego maku, a białka ubij na sztywną pianę. Dolej miód, dosyp bułkę tartą, jabłka obrane i starte na grubej tarce, bakalie, olejek oraz, na koniec, ubite białka jajek. Gotową masę wyłóż na ciasto.
3. Piecz makowca około godziny w rozgrzanym piekarniku. Przygotuj lukier: wsyp do cukru pudru wodę, energicznie ją wymieszaj, dodaj trochę gęstej śmietany. Gdy ciasto wystygnie, udekoruj jego wierzch gotowym lukrem.