Chłodnik z botwiny na mleku kokosowym
Chłodnik z botwiny bez laktozy? Ten wegański przepis odmieni Twój jadłospis!
Chłodnik z botwiny na mleku kokosowym
Chłodnik z botwiny to idealna, sezonowa zupa, która ochładza organizm w cieplejsze dni. Taki posiłek dodaje energii, oczyszcza ciało i dostarcza mu niezbędnych minerałów! W końcu buraki to źródło witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, sodu, magnezu oraz antyoksydantów. Te składniki chronią organizm przed anemią! Ich spożywanie reguluje poziom cukru we krwi - warto spożywać je przed i po treningu. A żeby wydobyć z botwiny i buraków wyjątkowy, oryginalny smak, polecamy wypróbować to warzywo w orientalnym duecie - z mlekiem kokosowym!
Przepis na chłodnik
Składniki:
1 pęczek botwiny
1 awokado
1 ogórek
1 puszka mleka kokosowego
1 limonka
1 litr warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
szczypta mielonej kolendry
sól, pieprz
Mleko kokosowe wstaw do lodówki, aby zgęstniało (na minimum 3 godziny). Botwinę wraz z burakami pokrój na drobno i przenieś do rondelka z bulionem. Dodaj do niej dwa obrane ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Całość zacznij gotować na małym ogniu, aż buraki staną się miękkie. Wystudź wywar i dodaj do niego sok wyciśnięty z limonki oraz gęstą część mleczka kokosowego. Następnie obierz awokado i pokrój je w kostkę, posiekaj koperek. Podawaj chłodnik z tymi składnikami, delikatnie doprawiając całość kolendrą.