Chlebek jabłkowy i bananowy, bułki drożdżowe i odwrócone ciasto z owocami - słodkie wypieki idealne na śniadanie
Są pyszne i zdumiewająco proste w wykonaniu. Słodkie bułki drożdżowe z konfiturą lub chlebek bananowy z masłem orzechowym sprawdzą się idealnie na śniadanie. Jak je przygotować? Sprawdźcie przepisy z naszych ulubionych książek z wypiekami.
- ELLE
Czekoladowy chlebek bananowy według przepisu Kingi Paruzel z książki "Fit Słodkości"
Składniki:
- 2 szklanki purée z przejrzałych bananów (ok. 4 szt.)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanillii
- 1 łyżka octu
- ¼ szklanki oliwy z oliwek lub mleka kokosowego
- ¾ szklanki miodu
- 1¾ szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- orzechy pecan i banan (do dekoracji)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C z funkcją grzania góra – dół. Foremkę keksową o wymiarach 25 x 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Banany zmiksuj na purée, dodaj do nich ekstrakt z wanillii, ocet, miód i oliwę lub mleko kokosowe.(Uwaga, oliwa poprawi strukturę ciasta, po dodaniu mleka zaś, będzie ono mniej kaloryczne). Całość wymieszaj. Do osobnej miski przesiej mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i kardamon. Połącz zawartość obu misek, szybko mieszając (ważne, by nie mieszać za długo).
Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Na górę połóż przekrojonego na pół banana i udekoruj orzechami. Piecz 45 min, po czym sprawdź, czy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Jeżeli nie, wydłuż czas pieczenia. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Więcej przepisów na śniadaniowe wypieki znajdziecie w naszej galerii.
1 z 2
Chlebek jabłkowy według przepisu Kingi Paruzel z książki „Fit słodkości”
Składniki:
1½ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 jajka
1 szklanka musu jabłkowego
½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki kefiru
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jabłko
szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C z funkcją grzania góra – dół. Foremkę wielkości 10 x 23 cm lekko posmaruj tłuszczem. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Odstaw. W osobnej misce ubij jajka wraz z cukrem, aż staną się jasne i gęste. Dodaj mus jabłkowy, kefir i olej. Mieszaj, aż składniki dokładanie się połączą. Stopniowo dodawaj składniki suche do mokrych, cały czas mieszając. Ciasto będzie gęste i nierówne. Na koniec dodaj jabłko starte na tarce o grubych oczkach i połącz z masą. Ciasto przelej do foremki i piecz 50-55 min. Sprawdź patyczkiem, który powinien być suchy
2 z 2
Odwrócone ciasto z owocami leśnymi według przepisu Damiana Kordasa z książki „Ale Ciacho”
Składniki:
5 jajek
230 g maki
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
maliny
jeżyny
borówki
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i miksuj przez 5–10 minut do uzyskania jednolitej, gęstej masy. W drugiej misce zmiksuj masło i cukier na puszysta masę. Wszystkie składniki połącz, dodając do jajek miękkie masło z cukrem i przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp owoce. Na nie wylej ciasto. Delikatnie wyrównaj powierzchnie i piecz w 180°C przez 35–40 minut. Gdy ciasto się upiecze, pozostaw je na 15 minut, aby ostygło. Następnie odwróć je, aby owoce znalazły się na wierzchu.