Chai latte - zimowa alternatywa dla kawy
Chai latte to korzenny napar, który rozgrzewa i pobudza organizm. Warto zastąpić nim kawę w zimne dni!
Chai latte - kawa czy herbata?
Chai latte to zimowa alternatywa dla kawy, która pojawia się w wielu kawiarniach. Czym charakteryzuje się ten napój? Tradycyjny, indyjski napar przygotowuje się na bazie liściastej herbaty oraz świeżych, korzennych przypraw. Ma za zadanie rozgrzać organizm i lekko go pobudzić, a przy tym wzmocnić układ odpornościowy. Herbata chai dodaje energii za sprawą teiny oraz imbiru będącego bombą antyoksydantów. Znaduje się w niej także cynamon, który podkręca metabolizm, i mleko dostarczające białko czy wapń. Warto dosłodzić napar miodem zamiast cukru, by uzyskał właściwości antybakteryjne. Chai latte można przyrządzić na kilka sposobów - nasz ulubiony to ten na bazie zielonej herbaty lub mleka migdałowego. Taka mieszanka nie tylko pobudza ciało w zimne dni, ale i skutecznie zastępuje słodki deser.
Przepis na chai latte
Składniki:
1 szklanka wody
3 łyżeczki ulubionej herbaty liściastej
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżeczka świeżo zmielonego w moździerzu kardamonu
2/3 szklanki mleka migdałowego
W rondelku zagotuj wodę razem z przyprawami. Pozwól, aby gotowała się wolno przez ok. 10 minut, na małym ogniu. Następnie dodaj herbatę, zdejmij rondelek z palnika i nałóż na niego przykrywkę. Zaparzaj napar przez 3 minuty. Na koniec dodaj do niego miód. Odcedź całość i rozlej do szklanek lub dzbanka. Do gotowego naparu dolej mleko - możesz wcześniej je spienić.
Mleko z kurkumą - domowy lek na przeziębienie >>