Bezglutenowy chlebek bananowy. Prosty przepis na amerykańskie ciasto z bananów
Chlebek bananowy sprawdza się na fit śniadanie, deser, czy przekąskę na wynos. Poznaj przepis na ekspresowe ciasto w wersji bez glutenu!
Śniadanie fit: chlebek bananowy
Chlebek bananowy to idealna alternatywa dla pieczywa. W szczególności dla miłośników śniadań na słodko! Ten dietetyczny przysmak jest dozwolony na diecie, bowiem posiada naturalny, zdrowy skład. Nie znajdziesz w nim mąki, cukru, czy drożdży, a jedynie składniki przyjazne dla sylwetki. Taki wypiek zawiera sporo błonnika, dzięki czemu na długo zaspokaja apetyt! Ciasto bananowe sprawdzi się na potreningową przekąskę - ekspresowo uzupełni zapasy energii oraz zapobiegnie sięganiu po słodycze. Z nim odmienisz swoją fit rutynę!
Bezglutenowy chlebek bananowy - przepis
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
3 łyżki oleju kokosowego
3/4 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki syropu klonowego
1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej
1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli himalajskiej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki: rodzynki, żurawina, nasiona chia, kawałki gorzkiej czekolady.
Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich resztę składników i dokładnie wymieszaj całość. Masę przelej do keksówki posmarowanej olejem kokosowym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut. Chlebek serwuj po całkowitym wystudzeniu - doskonale smakuje z masłem orzechowym, domową konfiturą lub owocami.
TUTAJ znajdziesz inne zdrowe inspiracje >>
1 z 1
Bezglutenowy chlebek bananowy, fot. Fotolia