Bezglutenowa granola z kaszy gryczanej
Bezglutenowa granola sprawdzi się na fit śniadanie i zdrowy deser. Poznaj przepis, w którym płatki owsiane zastępuje wartościowa biała kasza gryczana!
Bezglutenowa granola z kaszy gryczanej
Warto zaopatrzyć swoją kuchnię w słoiczek granoli. Miks płatków, nasion, orzechów i suszonych owoców to pożywna opcja na śniadanie lub słodki deser. Granola ma bowiem dużo błonnika oraz cennych pierwiastków, korzystnie wpływających na figurę czy urodę. Jest smaczna, chrupiąca i pasuje do wszystkiego - mleka, jogurtu, owocowego smoothie bowl. Unikasz w swoim jadłospisie glutenu? Wypróbuj przepis pozbawiony płatków zbożowych, bazujący na białej kaszy gryczanej. Z jej udziałem stworzysz udaną kompozycję, która na stałe odmieni twoje fit menu.
Przepis na domową granolę bez glutenu
Składniki:
2 szklanki białej kaszy gryczanej
1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów laskowych
1/4 szklanki nasion chia
1/4 szklanki nasion dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/3 szklanki syropu klonowego/miodu
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka aromatu waniliowego
1/2 szklanki karobu
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Granolę przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 20 minut. Co jakiś czas przemieszaj masę, aby równomiernie się zarumieniła. Po wystudzeniu przesyp granolę do dużego słoika.
Sprawdź przepisy na śniadania w wersji FIT >>