Reklama

Bezglutenowa granola z kaszy gryczanej

Reklama

Warto zaopatrzyć swoją kuchnię w słoiczek granoli. Miks płatków, nasion, orzechów i suszonych owoców to pożywna opcja na śniadanie lub słodki deser. Granola ma bowiem dużo błonnika oraz cennych pierwiastków, korzystnie wpływających na figurę czy urodę. Jest smaczna, chrupiąca i pasuje do wszystkiego - mleka, jogurtu, owocowego smoothie bowl. Unikasz w swoim jadłospisie glutenu? Wypróbuj przepis pozbawiony płatków zbożowych, bazujący na białej kaszy gryczanej. Z jej udziałem stworzysz udaną kompozycję, która na stałe odmieni twoje fit menu.

Przepis na domową granolę bez glutenu

Składniki:

2 szklanki białej kaszy gryczanej

1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 szklanka orzechów laskowych

1/4 szklanki nasion chia

1/4 szklanki nasion dyni

1/4 szklanki nasion słonecznika

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

1/3 szklanki syropu klonowego/miodu

1/3 szklanki oleju kokosowego

1 łyżka aromatu waniliowego

1/2 szklanki karobu

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Granolę przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 20 minut. Co jakiś czas przemieszaj masę, aby równomiernie się zarumieniła. Po wystudzeniu przesyp granolę do dużego słoika.

Reklama

Sprawdź przepisy na śniadania w wersji FIT >>

Reklama
Reklama
Reklama