Reklama

Zdrowe śniadanie: bezglutenowa granola
Granola to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie, które dostarcza ciału niezbędnych składników. Czy można zrobić ją w wersji bez glutenu? Jasne, że tak! Wystarczy, że zastąpisz płatki owsiane jaglanymi oraz dodasz do mieszanki białą kaszę gryczaną. Dzięki temu stworzysz równie sycącą (i chrupiącą) przekąskę, która świetnie smakuje z mlekiem, jogurtem, czy jako dodatek do smoothie bowl. Bezglutenowa granola jest doskonałą alternatywą dla kupnych płatków "fitness", których skład pozostawia wiele do życzenia. Nie znajdziesz w niej sztucznych dodatków, cukru oraz tłuszczów trans, a wyłącznie naturalne składniki. Warto mieć zawsze mieć ją w swojej kuchni, by wyczarować z jej udziałem zdrowy posiłek!
Przepis na bezglutenową granolę
Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka surowej białej kaszy gryczanej
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 łyżki miodu/syropu klonowego
szczypta soli morskiej
dodatkowo: żurawina
Wszystkie składniki poza żurawiną połącz w dużej misce, mieszając je dokładnie drewnianą łyżką. Wysyp je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na ok. 20 minut. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj granolę, aby równomiernie się zarumieniła. Po wyjęciu granoli z piekarnika i wystudzeniu jej, dodaj do mieszanki suszoną żurawinę. Płatki trzymaj w szklanym słoiczku.
Śniadanie w wersji fit - PRZEPISY >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama