Babka piaskowa bez glutenu - prosty przepis na Wielkanoc
W diecie bez glutenu nie ma ograniczeń - poznaj przepis na tradycyjną babkę piaskową, która sprawdzi się w menu alergików! To idealny deser na nadchodzącą Wielkanoc.
Bezglutenowa babka wielkanocna
Czy na diecie bez glutenu trzeba zrezygnować z tradycyjnych, wielkanocnych przysmaków? Oczywiście, że nie! Wystarczy, że w przepisach na słodkie wypieki skorzystasz z mąk, które nie posiadają tego uczulającego składnika! Wbrew pozorom klasyczna babka piaskowa zalicza się do najprostszych, bezglutenowych ciast. Zamienienie mąki pszennej na skrobię kukurydzianą nie wpłynie na jej smak, a jedynie nada cieplejszy kolor. Co więcej, przygotowanie słodkiej masy o delikatnym, cytrynowym aromacie jest banalnie łatwe, a sama babka piecze się w niespełna godzinę! Gotowa, by zaimponować swoim najbliższym? Poznaj przepis na lekki, klasyczny deser.
Babka piaskowa bez glutenu - przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
- 1 i 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- 200 g masła
- czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- skórka otarta z dwóch cytryn lub aromat waniliowy
Jajka wbij do naczynia i ubijaj na gęstą pianę, raz po raz dosypując do nich cukier. W osobnym naczyniu połącz skrobię kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Suche składniki połącz z masą jajeczną i skórką otartą z cytryny, po czym dolej do nich roztopione masło. Całość połącz mikserem na gładką masę. Surowe ciasto przelej do formy na babkę. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, przez ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 170 stopni i odczekaj jeszcze ok. 25 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się suche. Babkę udekoruj lukrem, ulubioną polewą lub przystrój jej wierzch słodkimi jajkami z czekolady.