Nie jesteś przekonana do tofu, roślinnego \"sera\" wytworzonego z mleka sojowego? Czas dać mu kolejną szansę! Ten produkt ma nie tylko łagodny smak, który można dowolnie modyfikować, ale i lekką konsystencję. Twarożek sojowy jest doskonałym źródłem białka,wapnia czy żelaza. Włączony do menu wpływa pozytywnie na sylwetkę, jak również kondycję włosów i skóry. Czy wiesz, że zastąpienie nabiału produktami sojowymi obniża poziom złego cholesterolu we krwi? To idealna alternatywa dla wegan oraz osób nie tolerujących laktozy. Z tofu wyczarujesz azjatyckie przysmaki lub słodkie desery, np. fit serniczki (sprawdź przepis >>)i białkowy koktajl. Przemyć je do meny w wytrawnej wersji - w formie azjatyckiej, aromatycznej sałatki! To danie idealne na jesień. Azjatycka sałatka z tofu i bakłażanem - przepis Składniki: 1 bakłażan 1 kostka tofu 1 dymna ze szczypiorkiem olej sezamowy sól himalajska czarny pieprz sezam sos sos sojowi temari 1/2 limonki 1 papryczka chili 2 łyżki syropu klonowego 1 ząbek czosnku 2 cm korzeń startego imbiru Bakłażana umyj i pokrój w kostki. Przesyp go do miski i obficie zasyp solą, aby puścił sok. Po 20 minutach dokładnie opłucz go pod wodą. W misce przygotuj sos, łącząc wszystkie składniki. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę posiekaj, a z połowy limonki wyciśnij sok. W tak przygotowanej marynacie zanurz tofu pokrojone w kostkę i odstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie usmaż w woku (lub na patelni grillowanej) na oleju sezamowym cebulę dymkę, bakłażana i tofu, aż składniki zmiękną i staną się rumiane. Serwuj je na ciepło ze szczypiorkiem i ziarenkami sezamu. Dieta bezmleczna - sprawdź PRZEPISY >>
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana"}],"seoMetadata":{"title":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana","description":"Nie jesteś przekonana do tofu? Poznaj przepis na aromatyczną sałatkę z twarożkiem sojowym, która zachwyci twoje podniebienie!","metaTitle":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana","metaDescription":"Nie jesteś przekonana do tofu? Poznaj przepis na aromatyczną sałatkę z twarożkiem sojowym, która zachwyci twoje podniebienie!","image":{"crop":[0,0,2301,1533],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2301,"alt":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażanem, fot. Fotolia","sourceName":"Fotolia","title":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażanem, fot. Fotolia","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/ae567c70bf8398992245199d7bcf358f65cd33b3-cb75553.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana","article":{"id":"256937","description":"Nie jesteś przekonana do tofu? Poznaj przepis na aromatyczną sałatkę z twarożkiem sojowym, która zachwyci twoje podniebienie!","type":"article","author":"ELLE","tags":["dieta bez glutenu","dieta bezmleczna","dieta wege","fit","przepisy","sałatki","tofu","zdrowe odżywianie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Azjatycka%20sa%C5%82atka%20z%20tofu%20i%20bak%C5%82a%C5%BCana","tweet":"Azjatycka%20sa%C5%82atka%20z%20tofu%20i%20bak%C5%82a%C5%BCana","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/ae567c70bf8398992245199d7bcf358f65cd33b3-cb75553.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/#Article","@type":"Article","description":"Nie jesteś przekonana do tofu? Poznaj przepis na aromatyczną sałatkę z twarożkiem sojowym, która zachwyci twoje podniebienie!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/ae567c70bf8398992245199d7bcf358f65cd33b3-cb75553.jpeg?resize=768,834","width":768,"height":834},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/ae567c70bf8398992245199d7bcf358f65cd33b3-cb75553.jpeg?resize=1366,1484","width":1366,"height":1484}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/"},"name":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/","author":[{"@type":"Person","name":"ELLE","url":"https://www.elle.pl/author/elle"}],"dateModified":"2024-12-09T14:58:58+01:00","datePublished":"2016-10-10T11:01:07+02:00","headline":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana","keywords":"dieta bez glutenu, dieta bezmleczna, dieta wege, fit, przepisy, sałatki, tofu, zdrowe odżywianie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"standard","pageid":"256937","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"ELLE","publish_date":"2016-10-10T09:01:07+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["dieta-bez-glutenu","dieta-bezmleczna","dieta-wege","fit","przepisy","salatki","tofu","zdrowe-odzywianie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"standard","pageid":"256937","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["dieta-bez-glutenu","dieta-bezmleczna","dieta-wege","fit","przepisy","salatki","tofu","zdrowe-odzywianie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["dieta-bez-glutenu","dieta-bezmleczna","dieta-wege","fit","przepisy","salatki","tofu","zdrowe-odzywianie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,2301,1533],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2500,"width":2301,"alt":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażanem, fot. Fotolia","sourceName":"Fotolia","title":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażanem, fot. Fotolia","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/12/ae567c70bf8398992245199d7bcf358f65cd33b3-cb75553.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"dieta-bez-glutenu","display":"dieta bez glutenu","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dieta-bezmleczna","display":"dieta bezmleczna","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"dieta-wege","display":"dieta wege","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"fit","display":"fit","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"salatki","display":"sałatki","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"tofu","display":"tofu","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"zdrowe-odzywianie","display":"zdrowe odżywianie","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1256375","content_title":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana","content_type":"article","publication_date":"2016-10-10T09:01:07+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":256937,"contentName":"Azjatycka sałatka z tofu i bakłażana","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["dieta bez glutenu","dieta bezmleczna","dieta wege","fit","przepisy","sałatki","tofu","zdrowe odżywianie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/azjatycka-salatka-z-tofu-i-baklazana/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"256937"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Jak przyrządzić tofu? Nie jesteś przekonana do tofu, roślinnego "sera" wytworzonego z mleka sojowego? Czas dać mu kolejną szansę! Ten produkt ma nie tylko łagodny smak, który można dowolnie modyfikować, ale i lekką konsystencję. Twarożek sojowy jest doskonałym źródłem białka,wapnia czy żelaza. Włączony do menu wpływa pozytywnie na sylwetkę, jak również kondycję włosów i skóry. Czy wiesz, że zastąpienie nabiału produktami sojowymi obniża poziom złego cholesterolu we krwi? To idealna alternatywa dla wegan oraz osób nie tolerujących laktozy. Z tofu wyczarujesz azjatyckie przysmaki lub słodkie desery, np. fit serniczki (sprawdź przepis >>)i białkowy koktajl. Przemyć je do meny w wytrawnej wersji - w formie azjatyckiej, aromatycznej sałatki! To danie idealne na jesień. Azjatycka sałatka z tofu i bakłażanem - przepis Składniki: 1 bakłażan 1 kostka tofu 1 dymna ze szczypiorkiem olej sezamowy sól himalajska czarny pieprz sezam sos sos sojowi temari 1/2 limonki 1 papryczka chili 2 łyżki syropu klonowego 1 ząbek czosnku 2 cm korzeń startego imbiru Bakłażana umyj i pokrój w kostki. Przesyp go do miski i obficie zasyp solą, aby puścił sok. Po 20 minutach dokładnie opłucz go pod wodą. W misce przygotuj sos, łącząc wszystkie składniki. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę posiekaj, a z połowy limonki wyciśnij sok. W tak przygotowanej marynacie zanurz tofu pokrojone w kostkę i odstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie usmaż w woku (lub na patelni grillowanej) na oleju sezamowym cebulę dymkę, bakłażana i tofu, aż składniki zmiękną i staną się rumiane. Serwuj je na ciepło ze szczypiorkiem i ziarenkami sezamu. Dieta bezmleczna - sprawdź PRZEPISY >>
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.