Reklama

Jak przyrządzić tofu?
Nie jesteś przekonana do tofu, roślinnego "sera" wytworzonego z mleka sojowego? Czas dać mu kolejną szansę! Ten produkt ma nie tylko łagodny smak, który można dowolnie modyfikować, ale i lekką konsystencję. Twarożek sojowy jest doskonałym źródłem białka, wapnia czy żelaza. Włączony do menu wpływa pozytywnie na sylwetkę, jak również kondycję włosów i skóry. Czy wiesz, że zastąpienie nabiału produktami sojowymi obniża poziom złego cholesterolu we krwi? To idealna alternatywa dla wegan oraz osób nie tolerujących laktozy. Z tofu wyczarujesz azjatyckie przysmaki lub słodkie desery, np. fit serniczki (sprawdź przepis >>) i białkowy koktajl. Przemyć je do meny w wytrawnej wersji - w formie azjatyckiej, aromatycznej sałatki! To danie idealne na jesień.
Azjatycka sałatka z tofu i bakłażanem - przepis
Składniki:
1 bakłażan
1 kostka tofu
1 dymna ze szczypiorkiem
olej sezamowy
sól himalajska
czarny pieprz
sezam
sos
sos sojowi temari
1/2 limonki
1 papryczka chili
2 łyżki syropu klonowego
1 ząbek czosnku
2 cm korzeń startego imbiru
Bakłażana umyj i pokrój w kostki. Przesyp go do miski i obficie zasyp solą, aby puścił sok. Po 20 minutach dokładnie opłucz go pod wodą. W misce przygotuj sos, łącząc wszystkie składniki. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę posiekaj, a z połowy limonki wyciśnij sok. W tak przygotowanej marynacie zanurz tofu pokrojone w kostkę i odstaw je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie usmaż w woku (lub na patelni grillowanej) na oleju sezamowym cebulę dymkę, bakłażana i tofu, aż składniki zmiękną i staną się rumiane. Serwuj je na ciepło ze szczypiorkiem i ziarenkami sezamu.
Dieta bezmleczna - sprawdź PRZEPISY >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama