"Apetyt na Polskę" - wyjątkowe polsko-włoskie przepisy
Z okazji EXPO 2015 powstała niezwykła książka kucharska "Apetyt na Polskę" z przepisami najbardziej kreatywnych polskich ekspertów kulinarnych.
Temat przewodni EXPO 2015, „Wyżywienie planety, energia dla życia”, bezpośrednio łączy się z jedzeniem. W związku z tym Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości we współpracy z polskimi ekspertami kulinarnymi przygotowała książkę kucharską pt. „Apetyt na Polskę”, która na nowo interepretuje tradycyjne polskie przepisy.
Znajdziemy tam zupełnie nowe kompozycje i smaki, inspirowane kuchnią polską i włoską, m.in. ravioli z bryndzą podhalańską, smażoną rukolą i palonym masłem, crostini z białego wiejskiego chleba ze zgliwiałym serem i konfiturą z borówek, redykołki duszone na maśle z wędzonym jogurtem, sałatą rzymską i konfiturą z wiśni nadwiślańskich czy pierś gołębia z zieloną soczewicą duszoną w trójniaku z sosem z wędzonej suski sechlońskiej.
Autorami przepisów, które znalazły się w książce „Apetyt na Polskę” są współpracujący z magazynem "USTA": Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski. Zdjęcia wykonał Krzysztof Kozanowski.
Książka jest dostępna w wersji włosko-angielskiej w Pawilonie Polski podczas Wystawy Światowej EXPO 2015 w Mediolanie oraz w wersji polsko-angielskiej w wydaniu online na stronie www.expo.gov.pl.
1 z 10
Minestrone z fasolą wrzawską i smażonym serem wielkopolskim. autor: Witold Iwański fot. Krzysztof Kozanowski
Minestrone z fasolą wrzawską i smażonym serem wielkopolskim.
autor: Witold Iwański
fot. Krzysztof Kozanowski
2 z 10
Sałatka z kaszy orkiszowej, pieczonej dyni, jabłek i wędzonej ryby z miodowym sosem. autor: Eliza Mórawska fot. Krzysztof Kozanowski
Sałatka z kaszy orkiszowej, pieczonej dyni, jabłek i wędzonej ryby z miodowym sosem.
autor: Eliza Mórawska
fot. Krzysztof Kozanowski
3 z 10
Pęczotto na cydrze z duszonymi pieczarkami i pomidorkami. autor: Eliza Mórawska fot. Krzysztof Kozanowski
Pęczotto na cydrze z duszonymi pieczarkami i pomidorkami.
autor: Eliza Mórawska
fot. Krzysztof Kozanowski
4 z 10
Dorsz zapiekany pod puree dyniowo-tymiankowym. autor: Marysia Przybyszewska fot. Krzysztof Kozanowski
Dorsz zapiekany pod puree dyniowo-tymiankowym.
autor: Marysia Przybyszewska
fot. Krzysztof Kozanowski
5 z 10
Sałatka z buraków pieczonych w occie balsamicznym z truskawkami. autor: Marysia Przybyszewska fot. Krzysztof Kozanowski
Sałatka z buraków pieczonych w occie balsamicznym z truskawkami.
autor: Marysia Przybyszewska
fot. Krzysztof Kozanowski
6 z 10
Bułeczki na parze z wolno gotowaną wołowiną i świeżym ogórkiem. autor: Grzegorz Łapanowski fot. Krzysztof Kozanowski
Bułeczki na parze z wolno gotowaną wołowiną i świeżym ogórkiem.
autor: Grzegorz Łapanowski
fot. Krzysztof Kozanowski
7 z 10
Tartinki z bryndzą i sałatką ze szpinaku z pieczonymi orzechami. autor: Grzegorz Łapanowski fot. Krzysztof Kozanowski
Tartinki z bryndzą i sałatką ze szpinaku z pieczonymi orzechami.
autor: Grzegorz Łapanowski
fot. Krzysztof Kozanowski
8 z 10
Makaron pappardelle z cielęciną mleczną i chipsami z oscypka. autor: Tomasz Trąbski fot. Krzysztof Kozanowski
Makaron pappardelle z cielęciną mleczną i chipsami z oscypka.
autor: Tomasz Trąbski
fot. Krzysztof Kozanowski
9 z 10
Gołąbki z bobem, suszonymi grzybami i pęczakiem na puree z pietruszki. autor: Michał Gniłka fot. Krzysztof Kozanowski
Gołąbki z bobem, suszonymi grzybami i pęczakiem na puree z pietruszki.
autor: Michał Gniłka
fot. Krzysztof Kozanowski
10 z 10
Uszka nadziewane konfiturą malinową w piwnym sosie. autor: Michał Gniłka fot. Krzysztof Kozanowski
Uszka nadziewane konfiturą malinową w piwnym sosie.
autor: Michał Gniłka
fot. Krzysztof Kozanowski