Przygotowanie: Do naczynia wbiłam jajka, dodałam wodę, przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszałam widelcem. Na patelni średniej wielkości rozpuściłam tłuszcz (na małym ogniu) i dodałam przygotowaną masę z jajek. Wylałam jak ciasto naleśnikowe i obserwowałam, jak ścinają się jajka. Cienkiego naleśnika przełożyłam na drugą stronę. Kiedy naleśnik się ściął, zdjęłam z patelni i przełożyłam na duży talerz. Zaczęłam przygotowywać kolejny omlet. Nadzienie: Na rozłożonym omlecie ułożyłam kilka liści szpinaku (można roszponki lub rukoli), dodałam kawałki pomidora, papryki (może być dowolne warzywo albo podpieczona szynka/boczek/ser kozi). Zrolowałam jak naleśniki i pokroiłam na 3 kawałki.
","aspectRatio":1.5086705202312138},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-e432bbc.png","width":1175,"height":782,"title":"Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann","description":"
Przygotowanie: Marchew obrałam, umyłam, pokroiłam. Brokuł podzieliłam na różyczki i ugotowałam z marchewką w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Pod koniec gotowania wrzuciłam groszek i gotowałam jeszcze ok. 3 minut. W tym czasie na patelni poddusiłam na maśle klarowanym pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkliła, dorzuciłam ją do garnka z zupą i jeszcze chwilę podgrzewałam na małym ogniu. Przyprawiłam i wszystko zmiksowałam. Na talerzach udekorowałam listkami mięty oraz jabłkami pokrojonymi w paseczki.
","aspectRatio":0.6655319148936171},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann1-f75cffa.jpeg","width":695,"height":1046,"title":"Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann","description":"
Cukinia faszerowana komosą ryżową
Składniki (na 2 porcje cukinii)
- 100 g komosy ryżowej - 2 okrągłe cukinie - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 5 kawałków pomidorów suszonych w zalewie - 10 oliwek - 20 g orzechów laskowych (lub innych) - sól morska - pieprz czarny - tymianek - 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego)
Przygotowanie: Przepłukałam komosę ryżową pod bieżącą wodą. Gotowałam ją w wodzie przez 10 minut, a następnie odstawiłam na bok. Cukinie dobrze umyłam, odcięłam im górną część, czyli „czapeczkę”, i małą łyżeczką wydrążyłam środek. Pomidory suszone pokroiłam bardzo drobno, tak samo paprykę oraz miąższ z cukinii. Na patelni, na małym ogniu, poddusiłam na tłuszczu cebulę, dodałam paprykę, po chwili pomidor, miąższ cukinii i oliwki pokrojone w talarki. Rozgniotłam orzeszki na drobno i dodałam do warzyw, wszystko przełożyłam do komosy ryżowej i doprawiłam przyprawami. Farsz włożyłam do cukinii i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z funkcją termoobiegu, bez takiej funkcji – w temp. 160°C).
","aspectRatio":1.5050359712230217},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann3-9c99dde.jpeg","width":1174,"height":780,"title":"Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann","description":"
Power baton
Składniki (na 4 batony)
- 70 g pestek dyni (moczonych przez noc i suszonych w piekarniku ok. 6 godzin w 60°C) - 50 g sezamu białego • 6 suszonych daktyli - 2 łyżki sproszkowanego korzenia macy - 40 g wiórków kokosowych - garść jagód goji - 1 łyżka miodu lub innego słodu - 2 łyżki oleju kokosowego - sól himalajska (do posypania na koniec)
Przygotowanie: Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie (ok. 20–30 min). Dodałam do nich pozostałe składniki i zmiksowałam (nie powinno to trwać długo). Masę wyłożyłam na blaszkę, tworząc cienką warstwę, poprószyłam solą morską i jagodami goji. Wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Potem pokroiłam w równe batony, owinęłam w papier do pieczenia i zawiązałam sznurkiem.
Rada: Baton najlepiej zjeść jako przegryzkę PRZED treningiem lub zaraz PO nim!
","aspectRatio":0.6643952299829642}]}},{"type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\""}],"seoMetadata":{"title":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","description":"8 czerwca do sklepów trafiła nowa książka Anny Lewandowskiej \"Zdrowe gotowanie by Ann\". Sprawdź przykładowe przepisy na fit dania!","metaTitle":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","metaDescription":"8 czerwca do sklepów trafiła nowa książka Anny Lewandowskiej \"Zdrowe gotowanie by Ann\". Sprawdź przykładowe przepisy na fit dania!","image":{"crop":[0,0,797,531],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":1024,"width":797,"alt":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","title":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-589b33a.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","article":{"id":"223584","description":"8 czerwca do sklepów trafiła nowa książka Anny Lewandowskiej \"Zdrowe gotowanie by Ann\". Sprawdź przykładowe przepisy na fit dania!","type":"article","author":"Ewa Stępień","tags":["anna lewandowska","Gwiazdy","kuchnia","kuchnia wegetariańska","przepisy","przepisy wegetariańskie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Anna%20Lewandowska%20%22Zdrowe%20gotowanie%20by%20Ann%22","tweet":"Anna%20Lewandowska%20%22Zdrowe%20gotowanie%20by%20Ann%22","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-589b33a.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/#Article","@type":"Article","description":"8 czerwca do sklepów trafiła nowa książka Anny Lewandowskiej \"Zdrowe gotowanie by Ann\". Sprawdź przykładowe przepisy na fit dania!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-589b33a.jpeg?resize=768,987","width":768,"height":987},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-589b33a.jpeg?resize=797,1024","width":797,"height":1024}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/"},"name":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/","author":[{"@type":"Person","name":"Ewa Stępień","url":"https://www.elle.pl/author/ewastepien"}],"dateModified":"2024-11-29T14:34:09+01:00","datePublished":"2016-06-08T11:54:23+02:00","headline":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","keywords":"anna lewandowska, Gwiazdy, kuchnia, kuchnia wegetariańska, przepisy, przepisy wegetariańskie","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"223584","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"Ewa Stępień","publish_date":"2016-06-08T09:54:23+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["anna-lewandowska","gwiazdy","kuchnia-2","kuchnia-wegetarianska","przepisy","przepisy-wegetarianskie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"223584","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["anna-lewandowska","gwiazdy","kuchnia-2","kuchnia-wegetarianska","przepisy","przepisy-wegetarianskie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["anna-lewandowska","gwiazdy","kuchnia-2","kuchnia-wegetarianska","przepisy","przepisy-wegetarianskie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,797,531],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":1024,"width":797,"alt":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","title":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-589b33a.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"anna-lewandowska","display":"anna lewandowska","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gwiazdy","display":"Gwiazdy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kuchnia-2","display":"kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"kuchnia-wegetarianska","display":"kuchnia wegetariańska","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy","display":"przepisy","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy-wegetarianskie","display":"przepisy wegetariańskie","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1183464","content_title":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","content_type":"article","publication_date":"2016-06-08T09:54:23+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":223584,"contentName":"Anna Lewandowska \"Zdrowe gotowanie by Ann\"","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["anna lewandowska","Gwiazdy","kuchnia","kuchnia wegetariańska","przepisy","przepisy wegetariańskie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/anna-lewandowska-zdrowe-gotowanie-by-ann-5/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"223584"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Przygotowanie: Do naczynia wbiłam jajka, dodałam wodę, przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszałam widelcem. Na patelni średniej wielkości rozpuściłam tłuszcz (na małym ogniu) i dodałam przygotowaną masę z jajek. Wylałam jak ciasto naleśnikowe i obserwowałam, jak ścinają się jajka. Cienkiego naleśnika przełożyłam na drugą stronę. Kiedy naleśnik się ściął, zdjęłam z patelni i przełożyłam na duży talerz. Zaczęłam przygotowywać kolejny omlet. Nadzienie: Na rozłożonym omlecie ułożyłam kilka liści szpinaku (można roszponki lub rukoli), dodałam kawałki pomidora, papryki (może być dowolne warzywo albo podpieczona szynka/boczek/ser kozi). Zrolowałam jak naleśniki i pokroiłam na 3 kawałki.
Przygotowanie: Marchew obrałam, umyłam, pokroiłam. Brokuł podzieliłam na różyczki i ugotowałam z marchewką w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Pod koniec gotowania wrzuciłam groszek i gotowałam jeszcze ok. 3 minut. W tym czasie na patelni poddusiłam na maśle klarowanym pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkliła, dorzuciłam ją do garnka z zupą i jeszcze chwilę podgrzewałam na małym ogniu. Przyprawiłam i wszystko zmiksowałam. Na talerzach udekorowałam listkami mięty oraz jabłkami pokrojonymi w paseczki.
3 z 4
Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann
Cukinia faszerowana komosą ryżową
Składniki (na 2 porcje cukinii)
- 100 g komosy ryżowej - 2 okrągłe cukinie - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 5 kawałków pomidorów suszonych w zalewie - 10 oliwek - 20 g orzechów laskowych (lub innych) - sól morska - pieprz czarny - tymianek - 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego)
Przygotowanie: Przepłukałam komosę ryżową pod bieżącą wodą. Gotowałam ją w wodzie przez 10 minut, a następnie odstawiłam na bok. Cukinie dobrze umyłam, odcięłam im górną część, czyli „czapeczkę”, i małą łyżeczką wydrążyłam środek. Pomidory suszone pokroiłam bardzo drobno, tak samo paprykę oraz miąższ z cukinii. Na patelni, na małym ogniu, poddusiłam na tłuszczu cebulę, dodałam paprykę, po chwili pomidor, miąższ cukinii i oliwki pokrojone w talarki. Rozgniotłam orzeszki na drobno i dodałam do warzyw, wszystko przełożyłam do komosy ryżowej i doprawiłam przyprawami. Farsz włożyłam do cukinii i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z funkcją termoobiegu, bez takiej funkcji – w temp. 160°C).
4 z 4
Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann
Power baton
Składniki (na 4 batony)
- 70 g pestek dyni (moczonych przez noc i suszonych w piekarniku ok. 6 godzin w 60°C) - 50 g sezamu białego • 6 suszonych daktyli - 2 łyżki sproszkowanego korzenia macy - 40 g wiórków kokosowych - garść jagód goji - 1 łyżka miodu lub innego słodu - 2 łyżki oleju kokosowego - sól himalajska (do posypania na koniec)
Przygotowanie: Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie (ok. 20–30 min). Dodałam do nich pozostałe składniki i zmiksowałam (nie powinno to trwać długo). Masę wyłożyłam na blaszkę, tworząc cienką warstwę, poprószyłam solą morską i jagodami goji. Wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Potem pokroiłam w równe batony, owinęłam w papier do pieczenia i zawiązałam sznurkiem.
Rada: Baton najlepiej zjeść jako przegryzkę PRZED treningiem lub zaraz PO nim!
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.