Anna Lewandowska "Zdrowe gotowanie by Ann"
8 czerwca do sklepów trafiła nowa książka Anny Lewandowskiej "Zdrowe gotowanie by Ann". Sprawdź przykładowe przepisy na fit dania!
Anna Lewandowska w modnym płaszczu od polskiej marki. Kupicie go teraz za niższą cenę >>
1 z 4
Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann
Rollsy z jajek z warzywami
Składniki (dla 2-3 osób)
- 5 jajek
- 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego
- 5 łyżek wody lub mleka kokosowego
- ½ pęczka szczypiorku
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- tymianek
- estragon
- koperek
Przygotowanie:
Do naczynia wbiłam jajka, dodałam wodę, przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszałam widelcem. Na patelni średniej wielkości rozpuściłam tłuszcz (na małym ogniu) i dodałam przygotowaną masę z jajek. Wylałam jak ciasto naleśnikowe i obserwowałam, jak ścinają się jajka. Cienkiego naleśnika przełożyłam na drugą stronę. Kiedy naleśnik się ściął, zdjęłam z patelni i przełożyłam na duży talerz. Zaczęłam przygotowywać kolejny omlet.
Nadzienie:
Na rozłożonym omlecie ułożyłam kilka liści szpinaku (można roszponki lub rukoli), dodałam kawałki pomidora, papryki (może być dowolne warzywo albo podpieczona szynka/boczek/ser kozi). Zrolowałam jak naleśniki i pokroiłam na 3 kawałki.
2 z 4
Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann
Zielona zupa fit z jabłkiem
Składniki (dla 3 osób)
- 3 szklanki groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mały brokuł
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 jabłka
- sól morska
- pieprz czarny
- majeranek
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść prażonych pestek słonecznika
- listki mięty do ozdoby
Przygotowanie:
Marchew obrałam, umyłam, pokroiłam. Brokuł podzieliłam na różyczki i ugotowałam z marchewką w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem. Pod koniec gotowania wrzuciłam groszek i gotowałam jeszcze ok. 3 minut. W tym czasie na patelni poddusiłam na maśle klarowanym pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkliła, dorzuciłam ją do garnka z zupą i jeszcze chwilę podgrzewałam na małym ogniu. Przyprawiłam i wszystko zmiksowałam. Na talerzach udekorowałam listkami mięty oraz jabłkami pokrojonymi w paseczki.
3 z 4
Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann
Cukinia faszerowana komosą ryżową
Składniki (na 2 porcje cukinii)
- 100 g komosy ryżowej
- 2 okrągłe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 5 kawałków pomidorów suszonych w zalewie
- 10 oliwek
- 20 g orzechów laskowych (lub innych)
- sól morska
- pieprz czarny
- tymianek
- 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego)
Przygotowanie:
Przepłukałam komosę ryżową pod bieżącą wodą. Gotowałam ją w wodzie przez 10 minut, a następnie odstawiłam na bok. Cukinie dobrze umyłam, odcięłam im górną część, czyli „czapeczkę”, i małą łyżeczką wydrążyłam środek. Pomidory suszone pokroiłam bardzo drobno, tak samo paprykę oraz miąższ z cukinii. Na patelni, na małym ogniu, poddusiłam na tłuszczu cebulę, dodałam paprykę, po chwili pomidor, miąższ cukinii i oliwki pokrojone w talarki. Rozgniotłam orzeszki na drobno i dodałam do warzyw, wszystko przełożyłam do komosy ryżowej i doprawiłam przyprawami. Farsz włożyłam do cukinii
i piekłam ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z funkcją termoobiegu, bez takiej funkcji – w temp. 160°C).
4 z 4
Anna Lewandowska Zdrowe gotowanie by Ann
Power baton
Składniki (na 4 batony)
- 70 g pestek dyni (moczonych przez noc i suszonych w piekarniku ok. 6 godzin w 60°C)
- 50 g sezamu białego
• 6 suszonych daktyli
- 2 łyżki sproszkowanego korzenia macy
- 40 g wiórków kokosowych
- garść jagód goji
- 1 łyżka miodu lub innego słodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól himalajska (do posypania na koniec)
Przygotowanie:
Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie (ok. 20–30 min). Dodałam do nich pozostałe składniki i zmiksowałam (nie powinno to trwać długo). Masę wyłożyłam na blaszkę, tworząc cienką warstwę, poprószyłam solą morską i jagodami goji. Wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Potem pokroiłam w równe batony, owinęłam w papier do pieczenia i zawiązałam sznurkiem.
Rada: Baton najlepiej zjeść jako przegryzkę PRZED treningiem lub zaraz PO nim!