7 zdrowych słodyczy bez pieczenia
Lody to niejedyny deser idealny na lato. Poznaj przepisy na ekspresowe słodycze bez pieczenia, które mają super zdrowy skład!
Zdrowe desery bez pieczenia (idealne na lato!) - PRZEPISY >>
1 z 7
Zdrowe desery bez pieczenia: niebieskie ciasto jagodowe
Przepis:
spód
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka orzechów
1/4 szklanki surowego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu
nadzienie
2 szklanki orzechów nerkowca
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki + 1 szklanka borówek lub jagód
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka miodu
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1. Wyłóż okrągłą masę do ciasta papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
2. W malakserze zmiksuj wszystkie składniki na spód. Wyłóż nim okrągłą formę i wstaw ją do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wysyp na spód 1/2 szklanki jagód.
3. W tym czasie zmiksuj składniki na nadzienie. Kiedy masa stanie się jednolita, przelej ją na schłodzony spód oprószony jagodami i wstaw ciasto do zamrażarki na minimum 2 godziny. Po tym czasie będzie gotowe.
2 z 7
Zdrowe desery bez pieczenia: bounty
Przepis:
3 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki mąki kokosowej
10 łyżek wody
szczypta soli himalajskiej
polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady (masa kakaowa 90%)
Wszystkie składniki poza czekoladą połącz w jednym naczyniu. Zwartą, kokosową masę przelej do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią aluminiową. Wstaw go na pół godziny do lodówki. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Schłodzoną masę kokosową pokrój na prostokąty lub kwadraty, każdego z nich zanuż w czekoladowej polewie. Możesz dodatkowo obtoczyć je w wiórkach kokosowych, płatkach migdałów lub jagodach goji. Batony wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie będą gotowe - smacznego!
3 z 7
Zdrowe desery bez pieczenia: raw sernik mango
Przepis:
spód
1 szklanka orzechów laskowych
1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka wody
8 daktyli
nadzienie
2 mango
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego lub jogurtu greckiego
naturalny ekstrakt z wanilii
1. Wszystkie składniki na spód zmiksuj w malakserze. Wyłóż nimi formę do ciasta (okrągłą lub na brownie) i wstaw ją do zamrażarki na 30 minut.
2. Przygotuj nadzienie - zmiksuj mango z mlekiem kokosowym lub jogurtem greckim. Dodaj odrobinę wanilii.
3. Masę przelej na schłodzony spód i wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny. Wierzch ciasta posyp nasionami, superfoods lub suszoną lawendą.
4 z 7
Zdrowe desery bez pieczenia: raw czekolada
Przepis:
1 szklanka płynnego oleju kokosowego
1/2 szklanki surowego, sproszkowanego kakao
1-2 łyżki syropu klonowego
szczypta cynamonu
kilka kropel ekstraktu z wanilii
dowolne dodatki: nasiona, jadalne kwiaty, orzechy, suszone owoce
Olej połącz w misce z kakao i syropem. Całość wymieszaj, po czym dodaj do masy ulubione składniki. Na koniec przelej płynną czekoladę do plastikowej formy i włóż do zamrażarnika na 10 minut. Gotowe!
5 z 7
Zdrowe desery bez pieczenia: praliny matcha
Przepis:
4 łyżki proszku matcha
1/2 szklanki wiórkow kokosowych
1 miarka waniliowej odżywki białkowej
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
1/3 szklanki migdałow
1/3 szklanki pistacji
1/2 szklanki gęstegp mleka kokosowego z puszki
W malakserze zmiksuj migdały, pistacje i wiórki kokosowe. Do masy dodaj matchę, odżywkę białkową, olej kokosowy, miód, i mleko. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ulep z niej kuleczki, ponownie obtocz je w matchy i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
6 z 7
Zdrowe desery bez pieczenia: malinowy sernik z nerkowców
Przepis:
spód
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
4 łyżki erytrolu
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/3 szklanki wody
nadzienie
1 puszka mleczka kokosowego
1 szklanka płynnego mleka roślinnego (sojowego, migdałowego)
4 łyżki erytrolu
3,5 łyżeczki agar-agar
4 szklanki malin
1. Połącz wszystkie składniki na spód. Wyłóż masą okrągłą formę do pieczenia i wstaw ją do zamrażarki na 30 minut.
2. Wszystkie składniki na nadzienie, poza malinami, przesyp i przelej do rondelka. Gotuj całość przez kilka minut, następnie dodaj do masy maliny zmiksowane na puree.
3. Wystudzoną masę przelej na spód, zanim stężeje pod wpływem agar-agar. Wstaw ciasto do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem możesz udekorować je polewą ze zmiksowanych owoców oraz świeżymi malinami.
7 z 7
Zdrowe desery bez pieczenia: brownie na zimno
Przepis:
spód
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka miękkich daktyli
5 łyżek kakao
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
nadzienie
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
1 szklanka miękkich daktyli
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki wody
1. Składniki na spód zmiksuj w malakserze. Wyłóż nimi kwadratowy pojemnik i wstaw masę do zamrażarki na 30 minut.
2. Po tym czasie zmiksuj składniki na czekoladowe nadzienie. Wylej gotową mase na spód i wstaw całość do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie brownie na zimno będzie gotowe - możesz polać je czekoladową polewą z oleju kokosowego + kakao, oraz przystroić świeżymi owocami.