Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Wracasz do domu z torbą spożywczych zakupów i odruchowo chowasz wszystko do lodówki? To błąd! Okazuje się, że niska temperatura szkodzi niektórym owocom i warzywom.
Najzdrowsze owoce. Które powinniśmy włączyć do naszej diety? >>
1 z 6
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Z awokado przechowywanego w lodówce nie będzie nic dobrego... Najlepiej zamknąć je w papierowej torbie i trzymać w temperaturze pokojowej. To najszybszy sposób na dojrzewanie. Lodówka przyda się do przechowania połówki albo kawałków owocu. Pamiętajcie, żeby skropić wszystko sokiem z cytryny!
2 z 6
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Niestety brak dostępu do świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.
3 z 6
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć sie i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.
4 z 6
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc, bo niska temperatura zatrzymuje proces dojrzewania. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia.
5 z 6
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
W przeciwieństwie do bananów, cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Cytrusy tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach.
6 z 6
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.