7 produktów spożywczych, których może niedługo zabraknąć w sklepach
Czy awokado jest na wyginięciu? Jak będzie wyglądać świat bez czekolady? Niedługo w sklepach może zabraknąć naszych ulubionych produktów!
Żyjemy w czasach dostatku, dzięki czemu w każdym sklepie mamy produkty, o jakich kiedyś można było pomarzyć. W każdej chwili możemy zjeść to, na co mamy ochotę. Izraelski hummus, meksykańskie tacos, czekolada ze Szwajcarii, francuskie wino? Wszystko jest na wyciągnięcie ręki (z kartą płatniczą). Jednak ten dobrobyt może wkrótce się skończyć. Ceny ulubionych składników dań wrastają, nie tylko ze względu na ich popyt. Przyczynia się do tego także zmiana klimatu, którą trudno powstrzymać.
Naukowcy szacują, że większość popularnych produktów spożywczych niedługo zniknie z naszych kuchni. Nie dostaniemy ich w żadnym sklepie. Czy powinnyśmy zrobić zapasy?
Sprawdźcie listę żywności, która może się skończyć w ciągu kolejnych 50 lat. Dla większości tych składników nie ma słusznych alternatyw!
1 z 6
Syrop klonowy
Syrop klonowy to popularny, zdrowy zamiennik dla cukru. Początkowo był rarytasem sprzedawanym tylko w Kanadzie i USA, potem stał się światowym przysmakiem. Znajdziemy go w niemalże każdym sklepie. Niestety, susze i globalne ocieplenie mogą sprawić, że niedługo go zabraknie.
2 z 6
Kawa
Naukowcy przewidują czarny scenariusz dla kawy. Królewskie Ogrody Botaniczne w Wielkiej Brytanii oszacowały, że aż 99,7% obszarów uprawy arabiki odczuje skutki zmian klimatycznych. Musimy liczyć się z tym, że dzikie krzewy kawy do 2080 roku znikną z powierzchni ziemi.
3 z 6
Ryby
Na świecie powstaje coraz więcej hodowli ryb, a duże połowy na otwartej wodzie są zakazywane z powodu ginących gatunków. Niestety, w dzisiejszych czasach ryby są łowione szybciej, niż się rozmnażają. Problem jest globalny i dotyczy też Bałtyku. Do wymierania ryb poza połowami przyczynia się wzrastająca temperatura wody oraz coraz niższy stopień zasolenia morza.
4 z 6
Ciecierzyca
Susza dotyka także hodowlę ciecierzycy. To roślinne źródło białka ulubione przez wegan może niebawem zniknąć ze sklepów. Produkcja strączków już spadła o 40 procent. Wyobrażacie sobie świat bez hummusu?
5 z 6
Czekolada
Czy niedługo, zamiast czekolady, będziemy jeść tabliczki (wyroby czekoladopodobne) rodem z PRL-u? Na to wskazują wzrastające na świecie temperatury, które nie sprzyjają uprawie kakaowca. Przewiduje się, że z powodu suszy czekolada może zniknąć ze sklepów do 2050 roku.
6 z 6
Wino
Ta wiadomość szczególnie nas niepokoi. Czy na świecie kiedyś zabraknie wina? Do produkcji dobrego gatunkowo wina potrzebne są winogrona zebrane po obfitej ulewie. Niestety, nawet w najbardziej znanych, winnych regionach deszcz pada coraz rzadziej. Przez to winogrona usychają lub znacznie tracą na jakości.