5 sposobów na wykorzystanie pulpy po sokach
Pulpa po domowych sokach ma w sobie mnóstwo witamin i błonnika. Nie wyrzucaj jej - sprawdź, w jaki sposób ją wykorzystać!
Co zrobić z pulpą po soku?
Regularnie pijesz soki prosto z sokowirówki lub wyciskarki? Pewnie wiele razy zastanawiałaś się, czy można coś zrobić z pozostałą po nich pulpą. Te warzywno-owocowe resztki żal wyrzucić - w końcu zawierają sporo błonnika i witamin! Zamiast do kosza lepiej wykorzystać je na kompost lub...dodać do potraw, by zdrowo je wzbogacić. Okazuje się, że pulpa z soków świetnie sprawdza się w zupach, sosach, curry i słodkich deserach. To również świetny dodatek do domowych wypieków, który może zastąpić produkty odzwierzęce. Sprawdź, jak łatwo użyć w przepisach resztek po wyciśnietym soku!
5 sposobów na wykorzystanie pulpy po sokach >>
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
1 z 5
1. Domowy bulion
Łatwym sposobem na wykorzystanie resztek po soku warzywnym jest przyrządzenie z nich domowego bulionu. Wystarczy przechowywać miąższ w zamrażarce, by w przyszłości posłużył nam jako baza do zupy, sosów lub dań z woka. Nada ciepłym potrawom pożądanego aromatu oraz zdrowej dawki błonnika i witamin!
2 z 5
2. Kulki mocy
Z pulpy po soku możesz zrobić przekąskę! Wypiłaś sok z marchewki, jabłka i imbiru? Do reszte dodaj cynamon i wiórki kokosowe, po czym ulep z masy kuleczki mocy. Takie praliny usatysfakcjonują twój apetyt w przypływie ochoty na coś słodkiego.
3 z 5
3. Wege burgery
Nie masz pomysłu, z czego zrobić wege kotlety? Pulpa po warzywnym soku sprawdzi się idealnie! Przykładowo, z resztek szpinaku, selera naciowego czy marchewki możesz ulepić burgery lub klopsiki. Wystarczy, że do masy dodasz mąkę (np. z ciecierzycy) oraz strączki. Zdrowy obiad gotowy!
4 z 5
4. Wypieki bez jajek
W roślinnej kuchni nic się nie zmarnuje. Jeśli jesteś fanką wegańskich wypieków, możesz użyć pulpy po sokach jako zamiennika jajek. Skorzystaj z resztek cukinii, jabłka i marchewki - dodaj je do chlebka cukiniowego, ciasta marchewkowego czy razowej szarlotki. To sprawi, że masa stanie się bardziej mięsista. Przemycisz w niej zdrową dawkę witamin!
5 z 5
5. Sycące smoothies
Pulpę po sokach możesz wykorzystać w smoothies. Dzięki temu staną się bardziej sycące! Miksuj z ich udziałem zdrowe koktajle oraz kolorowe, śniadaniowe bowle. Taka dawka błonnika wspomaga odchudzanie i jest sprzymierzeńcem płaskiego brzucha.